Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Drgania kierownicy przy duzych predkosciach podczas hamowani
Autor Wiadomość
Grzegorz J 
Mitsumaniak

Auto: Grandis 2.4 MIVEC
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-03-2017, 11:30   

martin778, no to czekamy na twoją relację 😀

Remik43 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Grandis
Kraj/Country: Holland
Wysłany: 27-03-2017, 21:09   

A może to nie klocki i tarcze? A spróbuj przełożyć laczki z przodu na tył bo może masz babola no i może wyważyć je :!: :?:

martin778 
Forumowicz

Auto: Grandis 2,4
Wysłany: 29-04-2017, 17:44   

Panowie zmienilem klocki na sportowe Ferodo i niestety bicie tarcz nadal wystepuje.Czyli 300 zloty wyrzucone w bloto ale jestem pewien tego ze tarcze nie daja rady i sie przegrzewaja.W piatek zakladam oryginalne tarcze i klocki cena okolo 850 zloty za komplet z usluga.Mam nadzieje ze po zalozeniu oryginalnych tarcz i klockow drgania kierownicy podczas hamowania przy predkosci powyzej 140km/h ustapia.

[ Dodano: 29-04-2017, 17:45 ]
Remik43 napisał/a:
A może to nie klocki i tarcze? A spróbuj przełożyć laczki z przodu na tył bo może masz babola no i może wyważyć je :!: :?:

Takie same objawy zarowno na oponach letnich jak i zimowych przy dwoch roznych kompletach alufelg.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 29-04-2017, 20:18   

Przed założeniem nowych tarcz niech zmierzą bicie piast miernikiem.

martin778 
Forumowicz

Wysłany: 29-04-2017, 20:35   

Bizi78 napisał/a:
Przed założeniem nowych tarcz niech zmierzą bicie piast miernikiem.

Mierzylem obie tarcze lewa 0.01 prawa 0.03 tak wiec piasty musza byc okey.

[ Dodano: 06-05-2017, 20:48 ]
Panowie po roku czasu wymianie trzech kompletow tarcz i klockow zdecydowalem sie zalozyc oryginalne tarcze i klocki i musze z ulga napisac ze jak narazie po przejechaniu 1500 kilometrow nareszcie moja kierownica nie drzy podczas hamowania z wiekszych predkosci.
Ogolem komplet Bosch,Trw,Ate nie nadaje sie do naszego modelu samochodu.
Ponad 1000 zloty wyrzucone na zlom mam na mysli komplety tarcz i klockow TRW,ATE,BOSCH.
I jak narazie jedna wizyta w ASO 1300 zloty i odpukac w niemalowane problem podczas hamowania zniknal.

nekoashi 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-05-2017, 08:35   

W związku z tym że mam odrobinę wyższą moc niż inne grandisiaki, kupiłem taki zestaw, jutro montaż, będę informował jak się to sprawdzi ;)

martin778 
Forumowicz

Wysłany: 07-05-2017, 09:05   

nekoashi napisał/a:
W związku z tym że mam odrobinę wyższą moc niż inne grandisiaki, kupiłem taki zestaw, jutro montaż, będę informował jak się to sprawdzi ;)
[url=https://images83.fotosik.pl/554/421ab33e68f794fc.jpg]Obrazek[/URL]

Kolego koniecznie napisz czy ten zestaw zdal egzamin
Ja rozmawialem z mistrzem w ASO i powiedzial mi jedno cytuje dopoki pan nie zalozysz oryginalnych tarcz i klockow bedziesz pan mial problemy gdyz akurat grandis jest tak specyficznym samochodem ze jezeli chodzi o tarcze i klocki musi miec zalozone oryginaly zrobione z odpowiedniego materialu ciezar i masa samochodu jest tak duza ze wszystkie podrobki nie wytrzymuja takich obciazen i facet mial racje wczoraj zrobilem 1200 kilometrow na autostradzie z szescioma osobami bagaznikem dachowym i zawalonym bagaznikem jazda srednio 140-160km/h jak zajechalem pod dom to czuc bylo swad ciepla od tarcz i klockow hamulcowych.
Pierwsze 100 kilometrow delikatnie je docieralem i jeszcze jedno oryginaly ukladaj sie inaczej czuc to i material z ktorego sa zrobione oryginaly wydaje sie tez inny jakby masywniejszy mocniejszy.

[ Dodano: 07-05-2017, 10:46 ]
martin778 napisał/a:
nekoashi napisał/a:
[url=https://images83.fotosik.pl/554/421ab33e68f794fc.jpg]Obrazek[/URL]

Kolego koniecznie napisz czy ten zestaw zdal egzamin
Ja rozmawialem z mistrzem w ASO i powiedzial mi jedno cytuje dopoki pan nie zalozysz oryginalnych tarcz i klockow bedziesz pan mial problemy gdyz akurat grandis jest tak specyficznym samochodem ze jezeli chodzi o tarcze i klocki musi miec zalozone oryginaly zrobione z odpowiedniego materialu ciezar i masa samochodu jest tak duza ze wszystkie podrobki nie wytrzymuja takich obciazen i facet mial racje wczoraj zrobilem 1200 kilometrow na autostradzie z szescioma osobami bagaznikem dachowym i zawalonym bagaznikem jazda srednio 140-160km/h jak zajechalem pod dom to czuc bylo swad ciepla od tarcz i klockow hamulcowych.
Pierwsze 100 kilometrow delikatnie je docieralem i jeszcze jedno oryginaly ukladaj sie inaczej czuc to i material z ktorego sa zrobione oryginaly wydaje sie tez inny jakby masywniejszy mocniejszy.

Zapomnialem dodac zmierzono mi dwie piasy przed zalozeniem tarcz bicie 0,10 i 0,15.

nekoashi 
Mitsumaniak

Wysłany: 16-05-2017, 07:47   

A więc, wymieniłem tarcze i klocki na zestaw ze zdjęcia wyżej. tarcze wentylowane nacinane i nawiercane rotinger i klocki brembo, jak na razie wszystko jest ok. Jutro jadę do Warszawki, trasa 1200km, będzie okazja sprawdzić hamulce na bojowo, podzielę się wrażeniami po powrocie.
Dodam tylko że koszt tarcz o 400zł a klocki 95zł

martin778 
Forumowicz

Wysłany: 16-05-2017, 09:18   

nekoashi napisał/a:
A więc, wymieniłem tarcze i klocki na zestaw ze zdjęcia wyżej. tarcze wentylowane nacinane i nawiercane rotinger i klocki brembo, jak na razie wszystko jest ok. Jutro jadę do Warszawki, trasa 1200km, będzie okazja sprawdzić hamulce na bojowo, podzielę się wrażeniami po powrocie.

No kolego trzymam kciuki :D Jak chcesz sprawdzic czy zestaw zdaje egzamin na 100% to proponuje predkosc powyzej 140km/h i do tego przychamuj z cztery razy nie musisz mocno wystarczy delikatnie dotknac pedal hamulca i przytrzymac go z 3 sekundy za 100 metrow ponownie i tak powtorzyc z 4 razy jak po tych probach drgan nie bedzie to mozna powiedziec ze zestaw zdal egzamin.
Czekamy na relacje.

[ Dodano: 19-05-2017, 11:53 ]
martin778 napisał/a:
nekoashi napisał/a:

No kolego trzymam kciuki :D Jak chcesz sprawdzic czy zestaw zdaje egzamin na 100% to proponuje predkosc powyzej 140km/h i do tego przychamuj z cztery razy nie musisz mocno wystarczy delikatnie dotknac pedal hamulca i przytrzymac go z 3 sekundy za 100 metrow ponownie i tak powtorzyc z 4 razy jak po tych probach drgan nie bedzie to mozna powiedziec ze zestaw zdal egzamin.
Czekamy na relacje.

Czyzby kolego poszlo cos nie tak???Czekamy na relacje.

nekoashi 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-05-2017, 09:20   

Wszystko ok, żyje, delegacja się przedłużyła.
A więc, trasa 1200km, Autostradami A1 i A2. Prędkość ok 150 - 180 km/h 5 osób na pokładzie, częste awaryjne hamowania ze względu na gnidy w tirach chcące nagle wyprzedzać.
Hamulce gorące jak diabli, po ósmym czy 10 hamowaniu wyczuwalne delikatne drgania kierownicy, ale nic więcej.
Krótko mówiąc, według mnie zestaw godny polecenia.
Choć ja zainwestuje w cztero tłoczkowe zaciski na przód

martin778 
Forumowicz

Wysłany: 21-05-2017, 09:40   

nekoashi napisał/a:
Wszystko ok, żyje, delegacja się przedłużyła.
A więc, trasa 1200km, Autostradami A1 i A2. Prędkość ok 150 - 180 km/h 5 osób na pokładzie, częste awaryjne hamowania ze względu na gnidy w tirach chcące nagle wyprzedzać.
Hamulce gorące jak diabli, po ósmym czy 10 hamowaniu wyczuwalne delikatne drgania kierownicy, ale nic więcej.
Krótko mówiąc, według mnie zestaw godny polecenia.
Choć ja zainwestuje w cztero tłoczkowe zaciski na przód

No to musze Cie zmartwic fachowcem nie jestem ale skoro drgania juz wystapily to problem bedzie sie poglebiał przerabiałem to samo po roku czasu tarcze nadawały sie do wyrzucenia,stad ta decyzja o zalozeniu oryginalnych ja wczoraj rowniez jechalem autostrada 180km/h i mimo kilku hamowań zero drgań mam nadzieje ze tak pozostanie.
jednak do naszych aut muszą być zakładane oryginały.

Odpowiedz do tematu