Alternatywne do oryginalnego radio z nawigacją |
Autor |
Wiadomość |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 17-03-2017, 21:33
|
|
|
Swojego czasu przetestowałem wszystkie ASO w Warszawie i okolicach, Auto-Test wypadł najlepiej i tam przez 10 lat jezdziłem ze swoimi Lancerami |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
|
|
|
 |
_tm_
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Cze 2014 Posty: 147 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 19-05-2017, 18:41
|
|
|
Rok po założeniu wątku w końcu zrealizowałem plan. Właśnie wróciłem z montażu radia opartego o Androida 6.0, procesor 8-rdzeniowy, 2GB ramu i 32GB flasha. Radio zintegrowane zostało z kierownicą wielofunkcyjną, seryjną kamerą cofania i systemem Rockford Fosgate. Jak zrobię fotkę to wstawię. |
_________________ Mitsubishi Outlander III Intense+ 2.0 MIVEC CVT 4WD |
|
|
|
 |
tomoman
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.0 CVT
|
Wysłany: 19-05-2017, 22:27
|
|
|
_tm_ napisał/a: | Rok po założeniu wątku w końcu zrealizowałem plan. Właśnie wróciłem z montażu radia opartego o Androida 6.0, procesor 8-rdzeniowy, 2GB ramu i 32GB flasha. Radio zintegrowane zostało z kierownicą wielofunkcyjną, seryjną kamerą cofania i systemem Rockford Fosgate. Jak zrobię fotkę to wstawię. |
Kolego gdzie montowałeś, jakie radio konkretnie i jakie koszta założenia? Działa Ci na tym google maps bez problemu? |
|
|
|
 |
_tm_
Forumowicz
|
Wysłany: 19-05-2017, 23:22
|
|
|
tomoman napisał/a: | _tm_ napisał/a: | Rok po założeniu wątku w końcu zrealizowałem plan. Właśnie wróciłem z montażu radia opartego o Androida 6.0, procesor 8-rdzeniowy, 2GB ramu i 32GB flasha. Radio zintegrowane zostało z kierownicą wielofunkcyjną, seryjną kamerą cofania i systemem Rockford Fosgate. Jak zrobię fotkę to wstawię. |
Kolego gdzie montowałeś, jakie radio konkretnie i jakie koszta założenia? Działa Ci na tym google maps bez problemu? |
1. http://navipremium.pl
2. Na ich stronie jeszcze nie ma nowego modelu, który ja mam zamontowany. Jest tylko starszy (słabszy procesor, starszy Android) - http://navipremium.pl/pro...ncer-asx-detail - ale możesz zorientować się w możliwościach radia
3. Tak, google maps działa bez problemu
4. Jeśli chodzi o koszt to potrzebny był jeszcze dodatkowy moduł, żeby radio skomunikowało się z samochodem. Koszt całkowity: radio, moduł, montaż - 2800 zł.
[ Dodano: 20-05-2017, 22:37 ]
Dwie fotki zrobione na szybko:
 |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
|
Wysłany: 21-05-2017, 01:35
|
|
|
polecam do kompletu mapy Sygic, podobnie jak Google prowadzą on-line, ale mają lepszy interface, co przydaje się na zjazdach z wielopasmówek. Koszt poniżej 20EUR z dożywotnią aktualizacją oraz oczywiście Yanosika do działania w tle. Oczywiście jakiś modem do neta aby działały on-line. |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
Grimm
Forumowicz
Auto: Outlander 14' PB
|
Wysłany: 21-05-2017, 11:55
|
|
|
_tm_ jaki jest kolor podświetlenia po włączeniu świateł? |
|
|
|
 |
_tm_
Forumowicz
|
Wysłany: 21-05-2017, 22:40
|
|
|
Grimm napisał/a: | _tm_ jaki jest kolor podświetlenia po włączeniu świateł? |
Przyciski podświetlone są na pomarańczowo. |
|
|
|
 |
esesen
Mitsumaniak
Auto: OIII 2.0 CVT I+
|
Wysłany: 25-05-2017, 15:31
|
|
|
_tm_ napisał/a: | Rok po założeniu wątku w końcu zrealizowałem plan. Właśnie wróciłem z montażu radia opartego o Androida 6.0, procesor 8-rdzeniowy, 2GB ramu i 32GB flasha. Radio zintegrowane zostało z kierownicą wielofunkcyjną, seryjną kamerą cofania i systemem Rockford Fosgate. Jak zrobię fotkę to wstawię. |
Minęło już sporo czasu od montażu, jak ze stabilnością urządzenia?
I jeszcze parę pytań:
czy i gdzie wyprowadzili Ci dodatkowe USB (i ile gniazd?),
Czy montaż był w firmie, czy u klienta i ile trwał. |
|
|
|
 |
SK666
Forumowicz

Auto: BYŁ:Outlander III Pb CVT
|
Wysłany: 26-05-2017, 07:14
|
|
|
_tm_, Podoba mi się to radio. Ja mam jednogałkowca, więc z zazdrością łypię okiem na to Twoje cudeńko. Jak wygląda kwestia prowadzenia nawigacji on-line? Jak to jest rozwiązane? |
|
|
|
 |
_tm_
Forumowicz
|
Wysłany: 26-05-2017, 11:46
|
|
|
Tydzień minął, więc coś da się powiedzieć.
Wady:
- Radio FM potrafi czasami odbierać z zakłóceniami. Seryjne radio też miało takie problemy gdy sygnał był słaby (jadąc w trasie z dala od nadajników radiowych). W tym radiu wydaje mi się, że problem pojawia się trochę częściej. Z drugiej strony jeżeli nie ma problemu z zakłóceniami to jakość dźwięku wydaje się lepsza. Generalne nie jest to duży problem, ale warty odnotowania.
- Jakość rozmów przez zestaw głośnomówiący jest gorsza niż w seryjnym radiu. Tu widzę jednak pole do poprawy, ponieważ zewnętrzny mikrofon oryginalnie został zamontowany na przedniej szybie i było bardzo źle. Jak go przeniosłem na słupek to jakość rozmów znacznie się poprawiła. Planuję jeszcze pokombinować z ustawieniami mikrofonu, więc jest szansa na dalszą poprawę jakości rozmów. Można też spróbować z odłączeniem zewnętrznego mikrofonu i użyciem wbudowanego w radio.
- Cichy statyczny szum gdy nie włączymy żadnego źródła dźwięku. Szum ten jest słyszalny tylko jeżeli włączymy urządzenie bez uruchomionego silnika lub nawiewów klimatyzacji i nic nie leci z głośników. Włączenie silnika powoduje, że szum ten przestaje być słyszalny. Jeżeli urządzenie gra (radio, muzyka) to nie słychać żadnego szumu.
Zalety:
+ Pełna integracja z kierownicą (można samemu skonfigurować co będzie robił dany przycisk)
+ Integracja z seryjną kamerą cofania
+ Integracja z system Rockford Fosgate
+ Dwa sloty na karty microSD
+ Dwa gniazda USB
+ Jakość dźwięku lepsza niż na seryjnym radiu (dotyczy wszystkich źródeł dźwięku - radio FM, CD, MP3)
+ Dostęp do internetu pozwala na używanie nawigacji google'a online oraz aplikacji typu Spotify, Youtube, Yanosik, Skype, WWW, Mail
+ Możliwość instalacji dowolnej nawigacji dostępnej dla Androida
+ Możliwość oglądania filmów w czasie jazdy (wiem, że to niebezpieczne, ale możliwość jest)
+ Android = pełna konfigurowalność, dostosowanie zawartości ekranu do własnych potrzeb (ikony, widgety)
Udostępnić internet można na dwa sposoby:
* Podpiąć pod USB modem, ale sprzedawca nie polecał tego rozwiązania, ponieważ nawet jeżeli modem jest LTE to podobno urządzenie wykorzystuje wtedy tylko 3G.
* Urządzenie posiada WIFI, więc można podpiąć się do dowolnego Access Pointa. Ja początkowo uruchamiałem HotSpot w telefonie, a ostatecznie umieściłem w samochodzie mobilny router LTE.
Jeśli chodzi o pozostałe pytania:
* dwa gniazda USB zostały wyprowadzone w schowku przed pasażerem
* montaż odbył się w firmie (a raczej przed firmą, bo siedziba firmy to mały pokój) i trwał ok. 3h
* radio działa stabilnie - raz musiałem zrestartować urządzenie, ponieważ nie chciało połączyć się z telefonem po BT (po restarcie wszystko wróciło do normy) |
|
|
|
 |
esesen
Mitsumaniak
|
Wysłany: 26-05-2017, 12:02
|
|
|
_tm_ napisał/a: | - Radio FM potrafi czasami odbierać z zakłóceniami. Seryjne radio też miało takie problemy gdy sygnał był słaby (jadąc w trasie z dala od nadajników radiowych). W tym radiu wydaje mi się, że problem pojawia się trochę częściej. Z drugiej strony jeżeli nie ma problemu z zakłóceniami to jakość dźwięku wydaje się lepsza. Generalne nie jest to duży problem, ale warty odnotowania. |
Zakłócenia w radiu zauważyłem po podłączeniu rejestratora. Okazało się, że problemem była ładowarka USB (taka z gniazdkami). Zmiana ładowarki pomogła. Może to jest przyczyną u Ciebie. |
|
|
|
 |
_tm_
Forumowicz
|
Wysłany: 26-05-2017, 12:04
|
|
|
esesen napisał/a: |
Zakłócenia w radiu zauważyłem po podłączeniu rejestratora. Okazało się, że problemem była ładowarka USB (taka z gniazdkami). Zmiana ładowarki pomogła. Może to jest przyczyną u Ciebie. |
Ciekawy trop. Też mam ładowarkę USB podłączoną. Zobaczę jak będzie bez niej.
[ Dodano: 29-05-2017, 11:04 ]
Aktualizacja:
* problem z zestawem głośnomówiącym poprawiony - pobawiłem się ustawieniami, obniżyłem skonfigurowane poziomy głośności i urządzenie zaczęło lepiej działać
* problem z cichym statycznym szumem jest pomijalny, praktycznie go nie słychać
* jedynie jakość odbioru radia FM pozostawia trochę do życzenia - jeżdżąc po Warszawie nie ma problemu, ale po wyjechaniu z Warszawy, za Piasecznem dało się słuchać tylko RMF FM, bo pozostałe stacje strasznie trzeszczały |
|
|
|
 |
esesen
Mitsumaniak
|
|
|
|
 |
_tm_
Forumowicz
|
Wysłany: 31-05-2017, 15:05
|
|
|
Tak, to mój samochód. Filmik jest niepoprawnie zatytuowany, bo ja mam Outalandera 2014, a nie 2015, ale to szczegół. |
|
|
|
 |
|