Mycie komory silnika - co zakryć? |
Autor |
Wiadomość |
Tafla
Forumowicz Tafla
Auto: Outlander III 2.0 CVT 4WD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Lut 2017 Posty: 149 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 01-06-2017, 08:46 Mycie komory silnika - co zakryć?
|
|
|
W ramach pucowania auta stwierdziłem, że wezmę się za komorę silnika. Chcę ją zabezpieczyć różnymi dressingami itd. ale jak wiadomo, najpierw trzeba ją wyczyścić z kurzu (bo wycieków na szczęście nie ma ).
Pytanie na co uważać? W nowszych samochodach zazwyczaj elektronika jest dobrze zabezpieczona ale wolę się upewnić na co uważać wjeżdżając tam myjką. |
|
|
|
 |
SK666
Forumowicz

Auto: BYŁ:Outlander III Pb CVT
|
Wysłany: 02-06-2017, 13:09
|
|
|
Tafla napisał/a: | /.../ wezmę się za komorę silnika. Chcę ją zabezpieczyć różnymi dressingami itd. |
Idziesz grubo! ja jestem jeszcze na wcześniejszym etapie, ale mając na uwadze efekty, będę bacznie przyglądał się też Twojej działalności. Mój sąsiad potraktował Lagunę ( królową lawet ) myjką i już jej nie odpalił. Z tego co udało mi się dowiedzieć to należy omijać alternator i cewki, woda nie będzie mile widziana w tej całej elektryce. Jakich środków będziesz używał? |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 02-06-2017, 13:51
|
|
|
Tafla, na wszystko
Ogólnie nie przesadzaj z chemią i wodą i nie czekaj aż samo wyschnie
Niektóre spinki/obejmy po zmyciu fabrycznego zabezpieczenia rudzieją w ciągu godziny
Załóż temat w Naszych Miśkach |
|
|
|
 |
Tafla
Forumowicz Tafla
|
Wysłany: 02-06-2017, 14:24
|
|
|
SK666 napisał/a: | Z tego co udało mi się dowiedzieć to należy omijać alternator i cewki, woda nie będzie mile widziana w tej całej elektryce. |
mkm napisał/a: | Tafla, na wszystko
Ogólnie nie przesadzaj z chemią i wodą i nie czekaj aż samo wyschnie
Niektóre spinki/obejmy po zmyciu fabrycznego zabezpieczenia rudzieją w ciągu godziny |
Wczoraj trochę oglądałem jak to wygląda i dwa miejsca wydają się najbardziej narażone. Po prawej stronie masa kabli wchodząca do czegoś i po lewej skrzynka z bezpiecznikami. Przykryje to folią i do przodu. Wszystkie kable są zaizolowane a lampy itd. mają uszczelki także chyba nie będzie źle. Przecież w czasie jazdy w deszczu woda się tam dostaje więc jakoś musi być zabezpieczone.
SK666 napisał/a: | Jakich środków będziesz używał? |
Do czyszczenia Excede APC w stężeniu 1:20-30 (jeszcze nie testowałem, ale to kurz więc raczej to mniejsze).
Do zabezpiczenia plastików ShinyGarage Jet Trim (z nowej partii), do gum ShinyGarage B2B a do metalu chyba jakiś quickwax albo quickdetailer. Jeszcze nie wiem.
[ Dodano: 02-06-2017, 14:29 ]
mkm napisał/a: | Załóż temat w Naszych Miśkach |
Jak będę pamiętał o zdjęciach to tak zrobię |
|
|
|
 |
SK666
Forumowicz

Auto: BYŁ:Outlander III Pb CVT
|
Wysłany: 02-06-2017, 17:18
|
|
|
Tafla napisał/a: | Przecież w czasie jazdy w deszczu woda się tam dostaje więc jakoś musi być zabezpieczone. |
Będziesz mył pod ciśnieniem? |
|
|
|
 |
Tygr
Forumowicz

Auto: Lancer 2004 LPG
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Gru 2016 Posty: 245 Skąd: Warszawa
|
|
|
|
 |
Tafla
Forumowicz Tafla
|
Wysłany: 02-06-2017, 20:41
|
|
|
SK666 napisał/a: | Będziesz mył pod ciśnieniem? |
Tak, plan jest myjką. Z tego co do tej pory widziałem na jutubie to raczej tak robią.
Dzięki, zaraz obejrzę. |
|
|
|
 |
|