|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
car audio |
Autor |
Wiadomość |
chriss
Forumowicz
Auto: Pajero Sport 3.0 GLS '01
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-10-2009, 12:58 car audio
|
|
|
zajmował się ktoś przeróbką sprzętu grającego w swoim sporciaku ?
U mnie full seria poza radiem - mam całkiem fajnego Alpine'a.
I zaczynają się pruć głośniki po 3 latach od kiedy go mam.
Trzeba by wymienic, moze troche doinwestować i założyć jakiś subwooferek i wzmacniacz ?
Jezeli ktoś sie w to bawił na forum proszę o wszelkie przydatne informacje typu jakiego rozmiaru głośniki itp.
Trochę mam pojęcie jeżeli o to chodzi, mam kolegę, z którym mogę się zająć montażem, tak żeby pochować kable itp.
Natomiast wiadomo, że w każdym modelu jest inne granie, chcialbym stosunkowo nieduzym kosztem wytargać przyzwoity dźwięk... |
|
|
|
 |
metodyka
Nowy Forumowicz Maxymalnie 160 km/h
Auto: Pajero Sport
|
Wysłany: 28-04-2010, 22:07
|
|
|
Tylne głośniki mają rozmiar 170mm, ja zmieniłem sobie na Pioneer'y, ok 130 zł za 2 sztuki. Jestem z nich bardzo zadowolony, niedługo wymieniam przód na ten sam zestaw. I również zastanawiam się nad jakąś skrzynią albo coś... Pozdrawiam
PS
Głośniki tylne wymieniłem dlatego, ponieważ charczały. Okazało się że są dziurawe. Więc wnioskuje że jest to stała przypadłość. Ale nawet lepiej bo seryjne głośniki są słabe ;] |
|
|
|
 |
Filar
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport 3.0V6 99r
|
Wysłany: 17-06-2011, 16:20
|
|
|
witam a możecie mi panowie powiedzieć jak dostać się do tych nieszczęsnych głośników tak krok po kroku |
|
|
|
 |
metodyka
Nowy Forumowicz Maxymalnie 160 km/h
Auto: Pajero Sport
|
Wysłany: 21-06-2011, 12:44
|
|
|
Tylne drzwi:
Musisz odkręcić śrubkę w miejscu gdzie się chwyta drzwi aby je zamknąc. Następnie podważyć to śrubokrętem z dwóch stron aby wyszło. Nie pamietam czy jeszcze jakieś śruby są przy klamkach ale wydaje mi się że reszta trzyma się tylko na plastikowych wtyczkach które trzeba delikatnie podważyć i wyczepić całą tapicerkę z drzwi. Jest ona w jednym elemencie.
Przodu nie rozbierałem wiec niestety nie pomoge. |
|
|
|
 |
Filar
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport 3.0V6 99r
|
Wysłany: 23-06-2011, 12:51
|
|
|
o widzę że jednak ktoś żyje na tym forum własnie zrobiłem wszystko to co napisałes jedynie zapomniałem podwazyc tego plastiku, a autko mam własnie u mechanika jak tylko odbiore je to biore sie za demontarz |
|
|
|
 |
michoł
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2,5 TD 2002r.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Cze 2011 Posty: 179 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 28-06-2011, 08:23
|
|
|
kolego poradziłeś sobie z tymi boczkami ? mam pytanie jakie rzeczywiście są głośniki w pajero sporcie 170mm i z przodu i z tyłu ?? na all... większość to 165mm czy takie będą pasowały ?
Dobra napiszę jakby kto potrzebował.
Zrobiłem sobie (nazwijmy to car-audio), ponieważ oryginalne głośniki strasznie mnie irytowały, a dodam że nie jestem jakimś maniakiem muzycznym, fanem pucy-pucy itd. ale czasem mam taki dzień, że lubię sobie "posłuchać troszkę głośniej". Fabryczne głośniki to tylko 15W i po tych paru latach wyzionęły już ducha, zastąpiłem je Blaupunktami 165mm. Jak dla mnie ok, tanie a mocy mają pod dostatkiem. Z tyłu dałem współosiowe, do przodu zestaw odseparowany.
Demontaż tapicerki jest bardzo prosty, z tyłu trzeba odkręcić 2 śrubki na obwodzie tap. Następna jest w uchwycie do zamykania drzwi, potem trzeba go wyjąć do góry, przy klamce też jest śrubka, potem cały ten plastik przy klamce trzeba przesunąć do przodu, wtedy zwolnią się 3 zaczepy i wyjdzie. Potem całą tapicerkę trzeba podważyć bo jest na spinkach.
Z przodu jest tak samo, jest tylko więcej śrubek na obwodzie i trzeba zacząć od ściągnięcia "trójkącika" przy lusterku ( jest na dwóch spinkach, ciągniemy to wyjdzie). Podczas odczepiania spinek trzeba uważać żeby nie pozrywać kabli, z tyłu jest tylko od szyby, z przodu głośnik wysokotonowy, szyby i lampka otwartych drzwi. Wszystko jest na wtyczkach, po odczepieniu tap. można spokojnie ręką odczepić wtyczki i już mamy wszystko zdemontowane.
Przy okazji (o tyle o ile) wyciszyłem sobie drzwi i zakonserwowałem. Do wnętrza drzwi wkleiłem na kleju do podsufietek gąbkę akustyczną (w zasadzie tylko za głośnik), a od zewnątrz wykleiłem samoprzylepnymi masami bitumicznymi (najtańszymi jakie znalazłem na ale....)
Wywaliłem folię która była pod tap. bo po tylu latach skurczyła się i zdeformowała.
Do głośników pasują dystanse z alle... do Pajero i Colta z tyłu , ale głośniki 165mm raczej będą pasowały pod fabryczne dystanse, trzeba tylko wywiercić dziurki w innym miejscu. Przykręciłem dystanse do starych i do tego głośnik, zmieściło się to na styk pod tapicerką drzwi.
Gdyby ktoś chciał podobnie wykleić matami drzwi, radzę zwrócić uwagę na popielniczkę bo wchodzi głęboko w drzwi.
Teraz wszystko gra o niebo lepiej, nie ma żadnego porównania do tego co było. Oby te maty pozostały na swoim miejscu przez dłuższy czas, bo mam co do tego pewne obawy
tak to wygląda z tyłu:
http://img36.imageshack.u...20110923235.jpg |
|
|
|
 |
Sir Stanczyk
Forumowicz

Auto: Montero Sport 2001 3.0 6v
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Sty 2016 Posty: 186 Skąd: Cieszyn
|
Wysłany: 02-04-2017, 13:09
|
|
|
Hmm a u mnie są duże głośniki na dole drzwi i małe u góry. Domyślam się, że najlepeij wszystkie wymienić. Ktoś zna rozmiary tych małych?
A po małych testach wychodzi, że głośnik z przodu od strony pasażera (nie na drzwiach tylko pod deską rozdzielczą na wysokości kolan) najbardziej popierduje i to jego przede wszystkim bym musiał wymienić. Robił to ktoś? Zna ktoś może wymiary i kształt? |
_________________ Były właściciel Carisma 1.6 1999 GL (7lat) - niezawodne
Później inne marki które zawiodły, nawet te niezawodne
Teraz powrót do Mitsubishi
Obecnie: Montero Sport 2001 3.0 6v |
|
|
|
 |
LuckyBoi
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport 2000r, 2.5TD
|
Wysłany: 19-06-2017, 20:36
|
|
|
U mnie nie ma w tym miejscu glosnika, tego przy kolanach i nie wiem czy kiedykolwiek byl, ale miejsce na owy jest. Ja mam powymieniane tylko w przednich drzwiach, na odseparowany plus wytlumione od zewnatrz jak i od wewnatrz. Do dolnych glosnikow dolozylem dystans, bo otwory nie pasowaly. Glosniki z tylnych drzwi wywalone. Gra tylko przod. Jezeli chodzi o srednice otworu pod tweetery to musialem je poszerzyc pod nowe o milimetr czy dwa, juz nie pamietam. A mam teraz Dego. Usztywnilbym jeszcze plastiki na drzwiach bo potrafia rezonowac |
|
|
|
 |
|
|