|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
bagażnik dachowy |
Autor |
Wiadomość |
Pajero_szczecin
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport 2.5 TDI
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-05-2017, 15:19 bagażnik dachowy
|
|
|
Witam, od niedawna jestem posiadaczem Pajero Sport i muszę zrobić bagażnik dachowy, na którym ma być wożony namiot dachowy.
Bagażnik będzie własnej konstrukcji.
Jak będzie lepiej - bagażnik mocować do relingów czy bezpośrednio do dachu?
Przymierzałem się do odkręcenia relingów i tu problem. Nie wiem jak dostać się do śrub. Czy żeby je odkręcić trzeba zrzucić podsufitkę?
Z góry dzięki za pomoc, zdjęcia Waszych bagażników mile widziane |
|
|
|
 |
Sir Stanczyk
Forumowicz

Auto: Montero Sport 2001 3.0 6v
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Sty 2016 Posty: 186 Skąd: Cieszyn
|
Wysłany: 12-05-2017, 21:41
|
|
|
Daj znać jak Ci poszło.
Ja się przymierzam do wsadzenia koła zapasowego na dach i nie wiem czy montować do dachu czy do relingów (boję się że relingi nie wytrzymają i się połamią...) |
_________________ Były właściciel Carisma 1.6 1999 GL (7lat) - niezawodne
Później inne marki które zawiodły, nawet te niezawodne
Teraz powrót do Mitsubishi
Obecnie: Montero Sport 2001 3.0 6v |
|
|
|
 |
michoł
Forumowicz

Auto: Pajero Sport 2,5 TD 2002r.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 11 Cze 2011 Posty: 179 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 12-05-2017, 21:56 Re: bagażnik dachowy
|
|
|
[quote="Pajero_szczecin"]
Czy żeby je odkręcić trzeba zrzucić podsufitkę?
Tak, a żeby to zrobić trzeba wybebeszyć prawie wszystko ze środka. Uszczelki, boczki z bagażnika, poszycie słupków, pasy rączki, konsole dachową, kupę tego jest. Ale jak masz gdzie i czas to dasz radę. |
|
|
|
 |
seba86
Forumowicz
Auto: pajero sport 2.5
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2015 Posty: 103 Skąd: Brzesko
|
Wysłany: 12-07-2017, 20:47
|
|
|
też chcę zbudować bagażnik wyprawowy, ale nie mam pojęcia jak go zamontować do auta, relingów nie mam, wie ktoś może czy można kupić same stopy albo jak zrobić takie uchwyty ażeby pasowały do fabrycznych mocowań w dachy? Pajero_szczecin, zrobiłeś już swój bagażnik? |
|
|
|
 |
plochu
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 2003
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Kwi 2017 Posty: 68 Skąd: Wrocław
|
|
|
|
 |
seba86
Forumowicz
Auto: pajero sport 2.5
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2015 Posty: 103 Skąd: Brzesko
|
Wysłany: 13-07-2017, 19:47
|
|
|
ten temat już czytałem i zastanawiam się nad montażem relingów, tylko nie wiem jaka jest ich maksymalna nośność czy utrzymają bagażnik z namiotem i ze mną w środku? |
|
|
|
 |
plochu
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 2003
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Kwi 2017 Posty: 68 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 14-07-2017, 10:28
|
|
|
seba86 napisał/a: | ten temat już czytałem i zastanawiam się nad montażem relingów, tylko nie wiem jaka jest ich maksymalna nośność czy utrzymają bagażnik z namiotem i ze mną w środku? |
nośności bagażników dachowych wahają się zwyczajowo od 40 do 90 (czasem więcej) kilogramów... takie informacje można znaleźć w różnych źródłach, ale dotyczy to samochodu w "ruchu". na kempingu wytrzyma co trzeba |
_________________ pzdr
bartosz "plochu" ploch
Pajero V78, Dobinsons, osłony alu, 33x12,5x15 MT |
|
|
|
 |
PIWO
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 4
|
Wysłany: 24-07-2017, 11:02
|
|
|
Cześć,
Ja zamówiłem bagażnik w D-G i się sprawdza. Byłem w Rumunii z ładunkiem na górze, jeździłem po różnych dziurach, trzepało nieźle, a bagażnik na relingach trzyma się bardzo dobrze. Obciążenie na dachu to hi-lift, koło + skrzynia z linami, szeklami, zbloczem, itp. - myślę, że razem to tak ze 100 kg + bagażnik.
Nie żebym robił reklamę, ale swoich zdjęć bagażnika nie mam. Mój samochód z bagażnikiem jest tu: http://d-g4x4.pl/index.ph...-pajero-sport-1
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|