Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CY3A 1.8] SKRZYPIĄCY PEDAŁ SPRZĘGŁA
Autor Wiadomość
tyku 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 31-05-2013, 10:41   

RalfPi, Jaki przebieg? Pytam tak z ciekawości, niestety na sprzęgłach się nie znam, ale to podejrzana sprawa. Czym prędzej do ASO to jedyna rada dla Ciebie.

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 31-05-2013, 11:59   

Jestem umówiony na poniedziałek - dzwoniłem do kierownika serwisu..
Przebieg około 54kkm - a przy przebiegu około 40kkm zaczęło mi coś tam przeszkadzać - zacząłem czuć luz na pedale.. i coś delikatnie skrzypiało - bardzo delikatnie.

Lobuz33 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.8
Wysłany: 31-05-2013, 13:07   

To dziwna sprawa, mi się to pojawiło przy ok 170 tys w BMW, więc może naprawdę wystarczy tylko coś przesmarować.

RalfPi 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-05-2013, 13:17   

Dzięki Lobuz - psiknąłem od wewnątrz (z kabiny) WD40 - w poniedziałek, mam nadzieję, okaże się co jest przyczyną - dźwięk przypomina stary, nienasmarowany zawias + dźwięk naprężeń powstających w sprężynie podczas ściskania.. coś takiego.
Jest tylko w pierwszej fazie wciskania i w ostatniej wyciskania pedału sprzęgła - nagram dzisiaj go na fona i spróbuję wrzucić na Forum.

Beny_s 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sportback 1.8
Wysłany: 31-05-2013, 21:09   

RalfPi napisał/a:

Jest tylko w pierwszej fazie wciskania i w ostatniej wyciskania pedału sprzęgła - nagram dzisiaj go na fona i spróbuję wrzucić na Forum.

Dokładnie jak na początku tematu, 3 podejścia do ASO (smarowania itp.) i dopiero za ostatnim razem rozwiązali problem w 3 minuty - poluzowany jakiś przewód hydrauliczny pod maską, nawet nie zdążyłam zauważyć który.

RalfPi 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-06-2013, 08:03   

Szacun dla AutoClubu.
Psiknąłem WD40 i co ciekawe na kolejny dzień przeszło.. i nie było co nagrywać i pokazywać - ale Pan serwisant z AutoClubu dał zielone światło na naprawę gwarancyjną.. gdyby były w najbliższym czasie kłopoty ze sprzęgłem :)

Lobuz33 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.8
Wysłany: 04-06-2013, 08:38   

RalfPi napisał/a:
Szacun dla AutoClubu.
Psiknąłem WD40 i co ciekawe na kolejny dzień przeszło.. i nie było co nagrywać i pokazywać - ale Pan serwisant z AutoClubu dał zielone światło na naprawę gwarancyjną.. gdyby były w najbliższym czasie kłopoty ze sprzęgłem :)

Może dla potomnych napisz gdzie psiknąć WD40 żeby nie skrzypiało.

RalfPi 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-06-2013, 08:59   

Odsuwasz fotel kierowcy na maksa do tyłu, bierzesz latarkę, kładziesz się na "fotelu, wycieraczce i psikasz najgłębiej jak się da :)
Pan serwisant powiedział, że najlepiej poczekać trochę i psiknąć czymś gęściejszym.

PS Kumpel z pracy mówi, że w CIVICU cosmicu tym starym regularnie skrzypi sprzęglo i trzeba je smarować.

PS 2 Kumpel w nowym Sharanie (czy czymś takim) miał 3 wizyty w serwisie z powodu sprzęgła przy przebiegu <3'000km.

andru 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer SB 4B10
Wysłany: 25-07-2017, 15:29   

Beny_s napisał/a:

Dokładnie jak na początku tematu, 3 podejścia do ASO (smarowania itp.) i dopiero za ostatnim razem rozwiązali problem w 3 minuty - poluzowany jakiś przewód hydrauliczny pod maską, nawet nie zdążyłam zauważyć który.

Ja od dłuższego czasu walczyłem ze skrzypiącym pedałem sprzęgła - warsztat stwierdził konieczność wymiany pompy sprzęgła "jeśli mi to przeszkadza". Smarowanie okolic pedału i pompki z wnętrza auta nie pomogło, pomogło natomiast psiknięcie na połączenie pompki i przewodu hydraulicznego wychodzącego z pompki. Przy wciskaniu pedału połaczenie to ewidentnie pracuje (widać ruch) i u mnie to powodowało skrzypenie. Nie wiem na jak długo wystarczy smarowanie, i czy to połączenie powinno się ruszać, ale odpukać od kilku tygodni jest cisza.

hudy85 
Forumowicz

Auto: Lancer '08 INSTYLE 2.0 DID
Wysłany: 31-07-2017, 21:57   

Beny_s napisał/a:
poluzowany jakiś przewód hydrauliczny pod maską, nawet nie zdążyłam zauważyć który.

I nie miałeś innych problemów ze sprzęgłem? To może mocowanie jakieś było, jakbyś miał poluzowany przewód to pewnie by powietrze łapał albo płyn uciekał.

irq 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1,6 Inform 2013
Wysłany: 11-09-2018, 17:50   Pedał sprzęgła trzeszczy

Zaczął mi "trzeszczeć" pedał sprzęgła.
W górnej połowie zakresu ruchu, a jeszcze dokładniej, na odcinku gdzie zaczyna być odczuwalny opór.
Czy to linka i za chwilę pęknie?

marmach 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.5
Wysłany: 17-09-2018, 07:45   

Mam tak od kilku lat i nic z tym nie robię.

irq 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer Sedan 1,6 Inform 2013
  Wysłany: 05-12-2018, 14:01   

Na mrozie, przez kilka dni, ustało. Teraz, w dodatnich temperaturach, trzeszczenie powróciło.

--
P.S. Już wiem, że tu nie ma linki :)

Odpowiedz do tematu