Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
04-05-2008, 01:33
[MSS ALL] KOŁA Rozstaw śrub
Autor Wiadomość
Gotek
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2005, 22:03   [MSS ALL] KOŁA Rozstaw śrub

mam alufelgi 15" ( 8 szprychowe) orginalne mitsubishi a na zime chcial bym kupic blachy... w zwiazku ztym mam pytanie jaki jest rozstaw śrub?
Ostatnio zmieniony przez cns80 09-02-2009, 09:46, w całości zmieniany 2 razy  

TNT 
Mitsumaniak

Auto: Toyota AYGO
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-10-2005, 22:14   

4x114,3 Standard mitsu
Pomóż komuś Ty, ktoś pomoże Tobie - Mitsumaniaki Assistance

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2005, 22:35   

A otwór centrujący? Czy któryś producent ma taki sam rozstaw śrub a inny otwór centrujący?

tomoto
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2005, 22:39   Re: Rozstaw śrub

Gotek napisał/a:
a na zime chcial bym kupic blachy...

:!: Kup alufelgi !!! :!:
Teraz wszystkie są lakierowane i sól im niestraszna. Niektóre są nawet reklamowane jako zimowe. Różnica w cenie prawie żadna (dostępne są tanie modele w cenie dwieście i trochę złotych) a w wyglądzie kolosalna!

Gotek
[Usunięty]

Wysłany: 26-10-2005, 00:05   

To jak mógł byś to daj mi jakaś strone z takimi felgami... ewentualnie link z allegro :) z góry dziekuje...

Fido__
[Usunięty]

Wysłany: 26-10-2005, 07:49   

Sorki, że ja ciągle swoje....

Stefan kiedyś mi się chwalił, że kupił fele do spejsa z innym otworem centrującym i właściwie trzymały się tylko na śrubach - trzeba było je wyważać na samochodzie. Ja też zeszłą zimę spędziłem na felach z dobrym rozstawem, ale otwór centrujący był 1mm wiekszy, przez co czułem się dyskomfortowo. W tym roku kupiłem właściwe fele, a tamte zwyczajnie opchnę właścicielowi skody (bo subi i skoda mają właśnie taki sam rozstaw ale inny otwór).

Tak więc ostrożnie. Zwłaszcza z zakupami przez internet.

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 26-10-2005, 10:04   

W Mitsu standard to:

1, 4x100mm średnica otworu centrującego to 56mm: Carisma 1.6 i chyba 1.9 td, i chyba colt się łapie

2, 4x114.3 średnica otworu centrującego 67mm: np.Carisma 1.8 GDi i DID

3,offset przeważnie 44-46 ale to już zależy od bryczki.

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 26-10-2005, 11:55   

Trochę opisali tu
link
link

Mitsumaniaki QR-Code:

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 26-10-2005, 12:13   

Uwaga na alusy po 200 zl...... Mientkie sa niesamowicie, ladnie wygladaja, ale po 2 sezonach mozna je oddac zulowi zbierajacemu puszki.... Lepiej kupic stalowki lub markowe fele do 3 lat uzywane, niz nowy badziew.....

Z otworami centrujacymi nie ma zadnego problemu:

Jak jest zbyt maly trzeba dac fele do przetoczenia - operacja kosztuje ok. 15-20 zl/fela w renomowanych zakladach jest pewnosc dobrej roboty (ja przetaczalem z 64 na 66,7 Borbety z Hanki)

Jak jest zbyt duzy - pierscienie centrujace do kupienia w dobrych sklepach z felami - warto, zeby byly metalowe, bo widzialem juz plastikowe ;)

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

shovel
[Usunięty]

Wysłany: 26-10-2005, 12:45   

ja mam plastkiowe pierscienie centrujace. a raczej ich nie mam bo popekaly i w 2 felgach juz tylko polowa pierscienia zostala. kapa

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 26-10-2005, 12:47   

w kazdych alufelgach jakie mialem byly plastikowe pierscienie i nie bylo z nimi zadnego klopotu, o metalowych slyszalem ze sie zapiekaja/utleniaja czy cos i pozniej jest problem
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 26-10-2005, 13:05   

Metalowe / stalowe pierścienie powinno się zabezpieczać takim syfem z miedzią sproszkowaną w aerozolu , natomiast co do plastikowych - to całą siłę jednak przenosi tarcie między felgą a przylgą na piaście a czpień centrujący ma za zadanie ustalić położenie felgi w "środkowym położeniu" i jest tam trochę luzu , jakby to było na sztywno to by felgi nie ściągnął . A jakby na śrubach nie trzymało to to by się wytłukło w pięć minut i luz by się powiększał.

Mitsumaniaki QR-Code:

tomoto
[Usunięty]

Wysłany: 26-10-2005, 19:54   

Gotek napisał/a:
To jak mógł byś to daj mi jakaś strone z takimi felgami... ewentualnie link z allegro :) z góry dziekuje...

Tu można pooglądać alufelgi
Ale tylko pooglądać i sprawdzić jakie są ceny - zakup alufelg przez internet to nie jest dobry pomysł - szczerze odradzam.
A tu trochę pisałem o moich problemach z doborem alufelg
Szczególnie polecam fragmeny o obcieraniu i możliwości bezproblemowej wymiany felg na pasujące do Space Stara.

[ Dodano: 26-10-2005, 22:10 ]
Bartek napisał/a:
Uwaga na alusy po 200 zl...... Mientkie sa niesamowicie, ladnie wygladaja, ale po 2 sezonach mozna je oddac zulowi zbierajacemu puszki....

Konkrety proszę, przykłady a nie stereotypy !
Niżej prezentuję produkt 15" za 260 zł z certyfikatem TUV.
WYGLĄD FELGI
Tu adres producenta
DOTZ Leichtmetallräder GmbH
Industriestr. 4-6
53721 Siegburg
Germany
Zwracam uwagę, że nie są to Chiny, Tajwan czy Rosja tylko Niemcy.
Strona producenta
Zamiast powyższych można sobie kupić stalowe 14" za 220 + kołpaki więc jest nad czym pomyśleć.

[ Dodano: 26-10-2005, 22:16 ]
Bartek napisał/a:
Lepiej kupic stalowki lub markowe fele do 3 lat uzywane, niz nowy badziew.....

Kwestia podejścia do tematu.
Ja sprzęt tzw. markowy mało używany bojkotuję z zasady - KRADZIONEGO NIE KUPUJĘ a tzw. używane jest zawsze podejżane !!!
Dyrdymał o wspaniałych nieprzebranych szrotach proszę mi nie wstawiać bo felga z rozbitego auta prosta nie będzie nawet po tzw. profesjonalnym prostowaniu.

Gotek
[Usunięty]

Wysłany: 10-11-2005, 16:54   

A więc co nastąpiło... kupiłem alu felgi i do tego udało mi sie jeszcze znaleść orginalne mitsubishi 15" bardzo mi sie podobają i jestem zadowolony. Na poczatku załozyli mi 65 i obcierały o nadkola i zmienili na 55 i jest dobrze... gość mowił ze to znaczy ze auto było obinżane czy to prawda??:> mozna na takiej podstawie powiedziec ze auto bylo obnizane? Jak chcecie to wysle wam zdjecia moich "nowych" kół.

Pozdrawiam

Bartek 
Mitsumaniak
friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Wysłany: 10-11-2005, 17:13   

tomoto napisał/a:

Konkrety proszę, przykłady a nie stereotypy !
Niżej prezentuję produkt 15" za 260 zł z certyfikatem TUV.
WYGLĄD FELGI
Tu adres producenta
DOTZ Leichtmetallräder GmbH
Industriestr. 4-6
53721 Siegburg
Germany

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
BUUUUUUUUUUUUUUUHAHHAHAHAAHHEHEHEHEHEEHEHEHEEHE

dokladnie takie pogiete w chinskie paragrafy lezaly u mnie w garazu i nie bylo silnych, zeby je wyprostowac - wytrzymywaly 2 tygodnie - poszly na zlom.......... MADE IN GERMANY a jakze :mrgreen: - jezdzily dokladnie 2 (slownie dwa) sezony letnie..... Jezdzily na NOWYM samochodzie, kupione NOWKI sztuki z faktura i gwarancja, ktora byla ABSOLUTNIE nieegzekwowalna (uszkodzenia mechaniczne nie podlegaja gwarancji).....

Edit: przepraszam - lezaly 16" nie 15 ale wzor dokladnie taki

Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 :twisted: sprzedany :(

nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin

Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera

Odpowiedz do tematu