Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Gene
17-06-2009, 14:43
[2.8 TD] Opony
Autor Wiadomość
Zuzia 
Forumowicz

Auto: L200 2008 Pajero Sport 2013
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-06-2017, 06:31   

Podjedź na myjkę samoobsługową i zmyj niebieskie zabezpieczenia.,zostanie tylko biały napis.

Gregor_Wroc 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero II 3-drzwiowe
Wysłany: 05-07-2017, 01:33   

ja właśnie parę dni temu założyłem MTki BF 33x12.5" + felga 15" ET-10 (zestaw jeździł wcześniej w patrolu) Bez liftu, nic nie obciera, jedyne co muszę zrobić to poszerzenia nadkoli zamontować...

Rob^ 
Forumowicz

Auto: Pajero
Wysłany: 01-09-2017, 12:32   

Przyszedł czas dorosnąć ... więc kupuję oponki do błota ;)
Mam autko podniesione 2` + buda
Jak myślicie ... brać 265/75 R16 czyli mniej więcej 32/10.5 R16 czy się nie szczypać i walnąć 285/75 R16 - 33/11.0 R16 ;)
:twisted:
W sumie zrobiłem jakieś 7000k na BFGoodrich 255/85 R16 i nie było problemów :D

Zuzia 
Forumowicz

Auto: L200 2008 Pajero Sport 2013
Wysłany: 01-09-2017, 17:29   

Rozmiar pierwszy będzie ok, jak zwiększysz to na 100 procent zamawiaj łożyska i piasty. Ostatnio do patrola trochę przesadziłem z szerokością i zniszczyłem niezniszczalne . Przy szerokiej gumie wcale nie jest tak lepiej,a jak wiesz miśki nie mają tak mocnych mostów jak patrole. Pozostaje kwestia przełożeń jakie masz w mostach bo może się okazać że zabraknie mocy przy wielkich kołach. Ale i tak zrobisz jak uważasz. Chociaż 33' to jeszcze bym w miśku zaryzykował.

Rob^ 
Forumowicz

Auto: Pajero
Wysłany: 02-09-2017, 09:44   

Zuzia napisał/a:
...Chociaż 33' to jeszcze bym w miśku zaryzykował.

Dzięki za opinię ... tak jak pisałem mam AT od BFGoodrich w rozmiarze 255/85 R16 od kilku tysięcy km i zero problemów z układem napędowym.

dyzioo 
Forumowicz
Pozdro600

Auto: Pajero II 2.5TD SuperS 1996 3d
Wysłany: 05-09-2017, 15:44   

AT to nie MT... dlatego nie masz problemu z napedem. Ja mam takie same przerobki jak ty i mam kopie siemexa 33 calowe na feldze 15. Autko daje rade i jest fajna zabawa. A mam najgorsze przelozenia 4.6 z LSD
Pozdro600

Kuba 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero Classic
Wysłany: 26-04-2022, 22:32   Opony/felgi do Pajero Classic

Witam serdecznie forumowiczów! Niedawno stałem się posiadaczem Pajero Classic z 2004 roku w długiej wersji (2.5 TD) i właśnie przygotowuję samochód do wyprawy na Bliski Wschód. Moje pytania dotyczą opon i felg do Pajero - stąd i mój post w tym temacie. Otóż:

1. Czy opona BFG AT KO2 w rozmiarze 32/10.5/R16 bez problemu zmieści się do Pajero (bez żadnych przeróbek) i nie obciąży zbytnio układu napędowego? Nie zależy mi jakoś bardzo na tym rozmiarze, ale pewnie samochód prezentowałby się troszkę lepiej; jeśli natomiast taka opona wymaga przeróbek lub mocno obciąża napędy, to ja podziękuję - Pajero będzie pewnie załadowane pod dach i nie chcę mu jeszcze utrudniać życia :D

2. Czy opona w rozmiarze 31/10.5/R15 wejdzie na oryginalne pajerowskie felgi (zdjęcie niżej)? W tym momencie mam tylko takie, ale jeśli zajdzie konieczność to oczywiście kupię inny komplet - i tu kolejne pytanie: lepsza na tak długą podróż będzie felga stalowa czy aluminiowa? (osobiście po rozeznaniu się w temacie skłaniam się ku felgom stalowym)

3. Czy jeśli zdecydowałbym się na opony w rozmiarze 31 cali, to lepiej założyć je na felgę 15 czy 16 cali? Bardziej popularne w Pajero są 15 czy 16? Jaki rozmiar felgi będzie miał więcej sensu tak przyszłościowo patrząc (kupno innych opon itd.)?

Z góry pięknie dziękuję za odpowiedzi. Przewertowałem forum i poniekąd znalazłem odpowiedzi na część pytań, ale pomyślałem, że warto będzie odświeżyć zagadnienie, bo ostatnie posty w tym temacie są sprzed kilku dobrych lat - więc może dowiedzieliście się czegoś nowego o oponach do Pajero :D Czekam z niecierpliwością na wasze odpowiedzi :wink:

Tu zdjęcie mojego Pajero na rzeczonych felgach ->>> https://ibb.co/RCZyhCm

Lotnik1414 
Forumowicz

Auto: Pajero II long 2.8 superselect
Wysłany: 28-04-2022, 23:37   

czesc
zalozysz wieksze opony to licz sie z wiekszym spalaniem w gorach (zeby sie rozpedzic potrzebujesz wiekszej mocy a w 2.5td nie ma duzo konikow ani niuta) druga sprawa to jednak obciaza to bardziej uklad napedowy niz kolo ktore jest mniejsze i obliczone do tego samochodu (pomine juz fakt ze licznik bedzie pokazywal inna predkosc)

co do opon na wyprawy-ja uzywam BFG AT ko2 31'' i jestem zadowolony rzadko jezdze w typowo w terenie a wiecej szutry itp. wiec AT to najlepszy wybor jak dla mnie. na wschodnich trasach jest duzo roznych dziur gwozdzi i innych rzeczy na drodze wiec zwykla szosowka jest zbyt delikatna.
co do felg to mam 16'' alu oryginalne od pajero i przejechalem tak juz 60tys km i nic sie nie dzieje z nimi.

a co do opon to przejechalem na nich skandynawie w zimie po sniegu i lodzie i daja rade:) po moldawskich ''bezdrozach'' (tam sa dziwne drogi;) )tez nie narzekaly.

MateuszPajero 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero II
Wysłany: 09-01-2024, 17:31   

Witam, obecnie mam na Mitsubishi Pajero 2.8TD Long założone opony BF Goodrich 265/70 R15 ale słabo spisują się w terenie więc myślałem o założeniu opon typowo terenowych typu Simex. Jaki największy rozmiar opon tego typu założę bez przeróbek zawieszenia/ liftu? Myślałem o rozmiarze 32 x 11,5 x R15 lub 33 x 11,5 X 15. Proszę o podpowiedź.

Odpowiedz do tematu