Przesunięty przez: Hubeeert 03-06-2007, 23:54 |
[CB4W 1.6] Drgania przy ok. 80km/h |
Autor |
Wiadomość |
pablodc [Usunięty]
|
Wysłany: 03-05-2007, 23:49 [CB4W 1.6] Drgania przy ok. 80km/h
|
|
|
Witam!
Na wstępie chciałbym powitać wszystkich forumowiczów. Nie dawno stałem sie posiadaczem Lancera '94 kombi 1,6 16V. Autko super tylko że jedna rzecz mnie gnębi, a mianowicie wibracje przy ok. 80-90km/h głównie gdy auto "ciągnie" czyli na obciążeniu. Przegladając forum natrafiłem na bardzo podobny wątek tylko że dotyczył on Galanta i było tam wymienione coś takiego jak balans (pasek balansu) który się zerwał i po jego wymienie było wszystko ok. Przegladając manual'a do Lancerka niestety nie natrafiłem na żaden dodatkowy pasek w okolicach rozrządu (pewnie źle patrzę:). Moje pytanie brzmi, jak jest z wymieną tego paska (trudność, koszt itp) gdyż nigdy z czymś takim się nie spotkałem
P.S. Gdzieś w innych wątkach spotkałem się też z balansem na pompie oleju i jego odpowiednim ustawieniem
Byłbym wdzięczny za przybliżenie mi tematu i odpowiedzi:)
Pozdrawiam serdecznie! |
Ostatnio zmieniony przez akbi 30-05-2007, 17:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
BUBU
Mitsumaniak Partyzant

Auto: Endeavor
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Sie 2006 Posty: 1548 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 04-05-2007, 00:11
|
|
|
Pablodc sprawdź najpierw jak wyglądają oponki, potem zbieżność(obejrzyj najpierw oponki czy gdzieś nie są na bokach więcej starte) , następna rzecz to jedź na diagnostykę na szarpaki i niech sprawdzą wahacze ,szczególnie dolny sworzeń + końcówki drążków.
Zapomniałem dodać że wyważenie kół też ma duże znaczenie.
Pozdrav
PS Czy występują drgania przy delikatnym hamowaniu ? |
|
|
|
 |
pablodc [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 00:18
|
|
|
Raczej nie występują drgania przy hamowaniu, opony dlatego odrzuciłem gdyż samochód był na nowych zimówkach na poczatku i też tak samo się działo jak po przekładce na letnie opony (używane). Objawy są raczej dość chrakterystyczne IV, V bieg i spokojna jazda 80-90 (nie zawsze, raz mniej, raz więcej). chiałbym żeby to była wina opon i felg |
|
|
|
 |
qpal
Forumowicz Mariusz
Auto: SEAT IBIZA 6L FR
Pomógł: 9 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 130 Skąd: Włocławek
|
Wysłany: 04-05-2007, 00:30
|
|
|
Zmień jeszcze tył na przód. Może to felga? |
|
|
|
 |
BUBU
Mitsumaniak Partyzant

Auto: Endeavor
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Sie 2006 Posty: 1548 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 04-05-2007, 00:34
|
|
|
Czyli najlepiej diagnostyka i szarpaki,goście na diagnostyce za taką usługę bez bicia pieczątki liczą sobie ok. 30 zł.
Pozdrav
Zapomniałem zapytać czy jak przejeżdżasz przez jakieś wyboje , nie słychać jakichś odgłosów z przedniego zawieszenia ? |
Ostatnio zmieniony przez BUBU 04-05-2007, 00:45, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
pablodc [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 00:35
|
|
|
Tak jak pisałem wczesniej auto jeździło na dwóch różnych kompletach kół i w obu przypadkach działo się to samo. |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24323 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 04-05-2007, 10:52
|
|
|
w tym silniku nie masz ani paska balansowego ani walka balansowego przy pompie oleju, wiec musisz zaczac od najprostszych rzeczy - jak wywazenie kol, sprawdzenie opon, przegubow, zawieszenia itd. |
|
|
|
 |
pablodc [Usunięty]
|
Wysłany: 04-05-2007, 11:57
|
|
|
Bardzo cieszy mnie taka odpowiedź:) Jak zwykle szukam dziury w całym i niestworzonych rzeczy. Przejechałem się na wyważenie, a potem na wymienę opon na inne felgi (poprzednie miały dość duże bicie) i wydaje mi się że chyba drżenie ustało ale przekonam sie o tym dokładnie na równej drodze jak pojadę dziś do Krakowa. Serdeczne dzięki za odpowiedzi:)
P.S. Co do zawieszenia to auto było na przeglądzie (sprowadzony) i wszystko było ok.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
|