Lancer 1.8 |
Autor |
Wiadomość |
MasterYoda
Nowy Forumowicz
Auto: Astra G 1.6 16V
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 12-09-2017, 18:52
|
|
|
@RalfPi czemu się przyjrzeć w szczególności, o co zapytać, na co być wyczulonym? Pytam bo masz SB to wiesz co w trawie piszczy Wiem że Lancery mają opinie najmniej awaryjnych, ale sam wiesz jak jest. Są magicy xD |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Lis 2010 Posty: 3185 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 13-09-2017, 06:39
|
|
|
Standardowo - poszukaj w innych podobnych zapytaniach w tym dziale.
Sprawdź wszystkie śrubki (w szczególności pod maską), opony, szyby, spasowania elementów, szukaj ognisk rdzy.
Wszystko na chłodno i na spokojnie. Zrób sobie notatki (najważniejsze punkty do negocjacji ceny).
Jeżeli się nie znasz, to nie jedź sam!!
Pozdrowienia i powodzenia! |
|
|
|
 |
MasterYoda
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 13-09-2017, 20:58
|
|
|
Byłem, zobaczyłem, wróciłem do domu żeby się namyśleć. Zaczynając od początku.
1. Auto kupione w salonie w Szczecinie (rondo Hakena) i tam też regularnie serwisowane. Ostatni wpis przy przebiegu nieco ponad 127 000.
2. Kobietka obsługująca mówi, że auto nie wymaga wkładu finansowego (po zapytaniu o luz zaworowy).
3. Wszystko udokumentowane bardzo skrupulatnie i dokładnie. Szczególnie od strony serwisu (ASO na Hakena) do którego auto zostało wstawione w komis. Przemaglowali auto. Na papierze zbieżność, geometria, powłoka lakiernicza (o czym dalej), więc wydaje mi się, że odpada konieczność przeglądu przed zakupowego.
4. Powłoka lakiernicza... Nie można odmówić uczciwości. Lewa strona od 220 do 280. Drzwi PP 220. Pozostałe podręcznikowo 80 - 120. Obcierka o barierki na autostradzie z obrotem. Na osobnym papierze wymienione co do joty co było zrobione w ramach likwidacji szkody. A na jeszcze jednym na schemacie opis pomiaru powłoki. Aaaa... na klapie bagażnika w jednym punkcie 830(sic!). Mała przycierka na przednim zderzaku na rancie pod prawym reflektorem i obok przeciwmgłowego. Co do spasowania elementów wszystko elegancko leży poza minimalną różnicą maski (niezauważalne na dobrą sprawę).
5. Jeden komplet felg z letnimi (3 sezony max) plus dwie gumy w bagażniku.
6. Seryjne springi w bagażniku.\
7. Zarejestrowany jako ciężarowy na firmę, jakaś kobietka wzięła z salonu, a jeździł syn ( tak mi powiedziano).
8. Wydech zmieniony przyjemnie mruczy.
9. Jak mnie nos nie myli to w aucie było palone
10. Ogólnie wnętrze zadbane. Lewarek wytarty trochę ale z tego co czytałem to normalny objaw.
11. Ostateczna cena 32.500.
Podpowiedzcie co myśleć o tym. |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 14-09-2017, 06:32
|
|
|
Tak jak myślałem, że będą obierki i lakier być może w średnim stanie.
Ja bym wziął auto do innego punktu (np. do znajomego, albo do nieznajomego porządnego mechanika żeby ocenił stan auta). Ludzie różne bajki opowiadają - albo luz był robiony, albo nie był! Jeżeli nie był, to niech obniżą cenę o połowę ceny regulacji luzów (np. 750zł).
Sprawdź na szybko jakiś inny model i wtedy będziesz wiedział - lepiej puścić bokiem dobrą ofertę niż wejść na minę.
PS A jak jazda próbna? I co stary właściciel Lancera wziął na wymianę? |
|
|
|
 |
MasterYoda
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-09-2017, 12:52
|
|
|
Wiesz co poza grubością to lakier jest w ładnym stanie. Co do obniżki ceny to babeczka z serwisu mówiła że właściciel z wyjściowego 33.900 zejdzie na 32.500 max. Auto jest postawione w komis bo serwis z właścicielem się nie mogli dogadać co do ceny przewłaszczenia. Jeździć nie jeździłem wogole nie do końca jestem zadowolony ze swojej postawy u nich i nie wiem czy jutro nie pojadę jeszcze raz. Ralf a możesz podpowiedzieć jakiegoś mechanika w Szczecinie? |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
|
Wysłany: 15-09-2017, 00:26
|
|
|
Ja bym się przejechał obowiązkowo, obejrzał dokładnie koła czy nie ma nic z nimi nie w porządku.
Wziął samochód do obojętnego mechanika w miarę blisko Hakena np. gdzieś obok Taczaka (jak się z Taczaka jedzie w kierunku "Hali Azoty" - ważne, żeby facet mógł podnieść auto - podzwoń, pogadaj - nikt nie mówi, że kupno auta to prosta sprawa
Jak mi się trafił dobry samochód i mechanik (kumpel z pracy) mówił, że wszystko z autem jest "gut", to brałem od razu... bo dużo czasu zajmuje właśnie szukanie auta i oglądanie.
Może są w Szczecinie jacyś doradcy, co szukają auta i za np. 200zł mogą podjechać i Ci auto dobrze sprawdzić. |
|
|
|
 |
Dooomino
Forumowicz
Auto: Lancer
|
Wysłany: 16-09-2017, 12:11
|
|
|
Na tych drzwiach na pewno znajdziesz punkty gdzie będzie po 300-400 mikronów i więcej, w takim przypadku myślałbym do przodu moze kiedyś w przyszłości zdecydujesz się sprzedać autko a wtedy na pewno będzie je ciężej sprzedać z popruszoną cała lewa stroną i klapą.. |
|
|
|
 |
MasterYoda
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 17-09-2017, 20:09
|
|
|
Najbardziej właśnie mnie ten bok robiony gryzie i to że było palone... No i to co @Dooomino pisze. Hmmm nie śpieszy mi się aż tak bardzo. Na początku października bede mógł dopiero coś konkretnego zadziałać z zakupem. Czekając na wyjazd do Szczecina jeszcze raz szukam dalej i wpadło mi TO |
|
|
|
 |
tyku
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Pomógł: 56 razy Dołączył: 25 Sty 2012 Posty: 3004 Skąd: INTERNET
|
Wysłany: 17-09-2017, 21:27
|
|
|
Przód robiony Widać po grillu Ogólnie podejrzany |
_________________ MITSUBISHI LANCER 1.8 (4B10) Sportback - Red Metallic (P26)
Rok produkcji: 2010.
 |
|
|
|
 |
MasterYoda
Nowy Forumowicz
|
|