[CSx Ogólne] Rdzawy nalot na mocowaniach fotela |
Autor |
Wiadomość |
B0RYS
Forumowicz
Auto: CS0 4G63
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-05-2013, 10:57 [CSx Ogólne] Rdzawy nalot na mocowaniach fotela
|
|
|
Chciałbym spytać czy występuje u was korozja na mocowaniach fotela do podłogi w okolicy nakrętek. Zauważyłem u siebie niepokojący nalot zarówno na przednich mocowaniach jak i tych w tylnej części fotela kierowcy (pod zaślepkami). Sprawdziłem podłogę pod wykładziną w tych miejscach i jest zdrowa więc korozja rozpoczyna sie albo od tych łap albo nakrętek/śrub. macie jakieś spostrzeżenia w tej kwestii?
Dodatkowo zauważyłem podobny problem na rączce służącej do otwierania wlewu paliwa. |
|
|
|
 |
Arktic
Mitsumaniak
Auto: Lancer 4g63
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Lut 2012 Posty: 106 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 20-05-2013, 14:33
|
|
|
U mnie na mocowaniach fotela kierowcy też występuje korozja ale nie biorę tego do głowy bo mi to w niczym nie przeszkadza, jeśli chodzi o rączkę do otwierania wlewu to nie ma tam żadnego nalotu.
Pamiętajmy ,że przy podłodze (zimą) jest dość wilgotno a zakładam ,że mitsubishi nie zabezpieczało tych łap w taki sam sposób jak zewnętrzne blachy więc to raczej normalne ,że po kilku latach może się tam pojawić rdzawy nalot.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
smk
Mitsumaniak

Auto: Lancer CS3A, 4G18 + LPG
Pomógł: 5 razy Dołączył: 01 Maj 2012 Posty: 195 Skąd: Skądinąd
|
Wysłany: 20-05-2013, 14:53
|
|
|
U mnie skorodowane są mocowania fotela i cięgna do bagażnika i wlewu paliwa. Zupełnie się tym nie ma co przejmować.
Jak Arktic napisał, masę śniegu z solą się wnosi do auta i dlatego rdzewieje.
Oczyścić, zamalować choćby hammerite'em i już.
Podłoga to inna bajka. |
_________________ SMK |
|
|
|
 |
B0RYS
Forumowicz
Auto: CS0 4G63
|
Wysłany: 20-05-2013, 16:59
|
|
|
W żadnym japończyku nawet sporo starszym się z tym nie spotkałem. Te mocowania fotela to jednak ważny punkt w samochodzie. Najwidoczniej TTTM. Dzięki za potwierdzenie. |
|
|
|
 |
Bojar
Forumowicz

Auto: Hyundai Tucson
Pomógł: 4 razy Dołączył: 17 Lut 2008 Posty: 363 Skąd: Tarnowskie Góry
|
Wysłany: 20-05-2013, 20:40
|
|
|
Dokładnie. W zeszłym roku malowałem hammeritem.
Ewidentnie od zasolonego śniegu. Po stronie pasażera objawów brak |
_________________  |
|
|
|
 |
kietlaz
Nowy Forumowicz
Auto: lancer
|
Wysłany: 28-05-2013, 19:19
|
|
|
B0RYS napisał/a: | W żadnym japończyku nawet sporo starszym się z tym nie spotkałem. Te mocowania fotela to jednak ważny punkt w samochodzie. Najwidoczniej TTTM. Dzięki za potwierdzenie. |
Chyba te fotele ( mocowania ) wychodzą z tej samej fabryki ..W Civic miałem ten sam problem (zabezpieczyłem ) , co w nowo nabytym Lancerze.... |
|
|
|
 |
arti32
Forumowicz
Auto: Lancer Kombi 1.6 2006/2007
|
Wysłany: 28-05-2013, 21:05 Radza
|
|
|
Witajcie
Mam to samo, w 5 letnim aucie pojawił się nalot na mocowanich foteli kierowcy i dziwigence wlewu paliwa. Trochę wstyd że w tak mlodym aucie coś takiego tu się pojawia, zresztą to blączka naszych autek, naloty rudej na elementach podwozia pojawiają się bardzo wcześnie.. ważne że to nie ma większego wpływu na prowadzenie. Trzeba zabezpieczyć jak się da i jeździć
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
roarflex
Forumowicz

Auto: Lancer CS01,6
|
Wysłany: 29-05-2013, 16:18
|
|
|
Trzeba się przyzwyczaić. No cóż takie czasy, według producenta to najpóźniej po 5 latach trzeba kupić nowy samochód.
Jak ktoś się boi rdzy to nie radzę zaglądać pod tylną kanapę lub pod przedni zderzak. Rozkręcałem anglika z 2008 roku. Zajrzałem też do mojego lancera z 2007, środek typu cortanin czy wspomniany hammerit i parę lat spokoju?
Mój znajomy od budowy jachtów stwierdził, że samochody są ewidentnie konstruowane, aby tu i tam zbierała się woda a nie spływała. W lancerze zbiera się błoto i ziemia w najniższym miejscu przedniego błotnika. Dodatkowo pod plastikowym progiem. W galantach zawsze było mokro przy tylnym nadkolu. |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 29-05-2013, 19:51
|
|
|
Ja szukacie potwierdzenia to ja mam to samo... Jak nie zapomnę to sprawdzę czy od pasażera strony jest podobnie czy mniej. |
|
|
|
 |
jjedkerr [Usunięty]
|
Wysłany: 09-10-2017, 14:38
|
|
|
Odkopię temat.
Jak jest z rdzewieniem podłóg w Lancerach?
U mnie od spodu jest, ale pod wykładziną jest źle.. Ruda szaleje.
Ktoś naprawiał? Wstawiał nową blachę? |
|
|
|
 |
|