Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jest na forum ktoś sprowadzający auta z Niemiec?
Autor Wiadomość
Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-07-2017, 13:07   Jest na forum ktoś sprowadzający auta z Niemiec?

Prosiłbym o dokładne opisanie krok po kroku jak to wygląda.
Co i gdzie trzeba załatwić, ile kosztuje itd.

mmaleks 
Mitsumaniak

Auto: ECLIPSE 97 420A
Wysłany: 26-07-2017, 13:30   

Zasadniczo zależy czy chcesz zjechać autem na kołach czy przywieźć lawetą??
Jeśli laweta to od Niemca wystarczy Ci tylko umowa KS lub Faktura oraz Brief duży i mały + TUV. A jeśli chcesz jechać na kołach to musisz załatwić sobie tablice zjazdowe koszt 80-120Euro w zależności od landu. Zazwyczaj są punkty przy ich Wydziałach Komunikacji czy jąk tam się one zwą. Tankujesz auto i w drogę ( lepiej zatankować od razu w jakiejś miejscowości niż później przepłacac na autostradzie)

Natomiast w Polsce:
-przegląd - 99zł
- tłumaczenie dokumentów - od 25 do 50zł/strona
-opłacasz cło wyliczone od wartości wpisanej na umowie/fakturze 3.1% dla poj do 2000cm3 (formularz AKC-U wypełniasz przez stronkę puesc.gov.pl, robisz przelew na konto US w Nowym Targu, po dwóch dniach wysyłasz zapytanie o potwierdzenie zapłaty akcyzy, drukujesz potwierdzenie)
- mając to wszystko co powyżej udajesz się do wydziału komunikacji, dostajesz pozwolenie czasowe i tablice Placisz 256zł i czekasz do 30 dni na DR i KP ( przy drugiej wizycie musisz okazać dowód opłacenie OC)

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 27-07-2017, 08:39   

Cytat:
Na kołach - laweta w PL na wielu krajowych oznacza Viatoll, więc kolejne opłaty (oprócz samej lawety).
Bardziej interesuje mnie kwestia samego zakupu niż potem papierologii w PL, aczkolwiek ładnie opisane też będzie mile widziane).
Znalazłem, że w Niemczech trzeba:
- umowa kupna sprzedaży
- karta pojazdu
- ważny przegląd TUV (auto jest w użytkowaniu, nie jest wycofane, nie stoi u handlarza - kupuję prywatnie).
A potem w urzędzie:
- tablice na 5 lub 30 dni
- ubezpieczenie.
Ma 1999 ccm, więc akcyza 3,1%.
Czy to wszystko?

mmaleks 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-07-2017, 10:01   

[quote="Krzyzak"]
Cytat:

Czy to wszystko?

Wystarczy .

Z ciekawostek to najlepiej zrobić sobie umowę dwujęzyczną zawsze to później jeden papier mniej do tłumaczenia.
W niektórych landach/urzędach nie załatwisz tablic wywozowych jeśli nie masz zameldowania na terenie Niemiec. W moim przypadku udało się jakoś załatwić na Niemkę od której kupowałem auto, brief do zjazdówek był wystawiony na mnie.

co do lawety to do nie na drugi koniec Polski to koszt 1200-1600 w zależności od wielkości auta. Do Ciebie na pewno mniej;) trzeba przekalkulować co się bardziej opłaca

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 27-07-2017, 12:32   

Umowa dwujęzyczna nie wszędzie jest honorowana jak nie ma pieczątki od tłumacza przysięgłego. Mi takową pieczątkę kazał załatwić celnik przyjmujący dokumenty co kosztowało 50zł i jeszcze szukanie na szybko tłumacza który to załatwi.

radek79 
Mitsumaniak

Auto: x5
Wysłany: 28-08-2017, 06:22   

ja robię tylko tłumaczenie dowodu rejestracyjnego,i to dla wydziału komunikacyjnego wystarcza

czarny.marcin 
Mitsumaniak

Auto: Bądź Moją Walentynką :)
Wysłany: 24-09-2017, 14:47   

mmaleks napisał/a:
Jeśli laweta to od Niemca wystarczy Ci tylko umowa KS lub Faktura oraz Brief duży i mały + TUV

-opłacasz cło wyliczone od wartości wpisanej na umowie/fakturze 3.1% dla poj do 2000 robisz przelew na konto US w Nowym Targu, po dwóch dniach wysyłasz zapytanie o potwierdzenie zapłaty akcyzy, drukujesz potwierdzenie)

Jeśli samochód wraca na lawecie ważny TUV nie jest potrzebny.
Po drugie nie cło a podatek akcyzowy i co ma urzad skarbowy do podatku akcyzowego ?Od tego są urzędy celne. I skąd ci się wziął ten Nowy Targ?

BMW :D - jest
Lancer kombi 2.0 Sport :) -jest
Suzuki Swift :) - jest
Carisma 1,6 -była
Colt CJ0 - jest :)
Galant EA5W 6A13 -był
Galant E54 Diamond 6A12 - był
Mazda MX-3 -była
Renault Megane Coupe -było

mmaleks 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-09-2017, 12:46   

czarny.marcin napisał/a:

...
Po drugie nie cło a podatek akcyzowy i co ma urzad skarbowy do podatku akcyzowego ?Od tego są urzędy celne. I skąd ci się wziął ten Nowy Targ?

Dokładnie opłata akcyzy nie wiem czemu napisałem cło.
Natomiast co ma Urząd Skarbowy do opłaty akcyzy i skąd Nowy Targ to sprowadż sobie samochód to sie dowiesz.

Pozdrawiam

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 26-09-2017, 16:11   

Może Kolega napisze bardziej konkretnie?

brylekVFR 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB 09r,VFR800FI
Wysłany: 26-09-2017, 17:02   

czarny.marcin napisał/a:

Natomiast co ma Urząd Skarbowy do opłaty akcyzy i skąd Nowy Targ to sprowadż sobie samochód to sie dowiesz.

No mnie też to mocno zastanawia. O ile US to zapłacenie VAT25, ale Nowy Targ?

mmaleks 
Mitsumaniak

Wysłany: 26-09-2017, 21:23   

Panowie ja tego nie wymyśliłem, opisałem krok po kroku jakie formalności miałem do przejscia gdy w lipcu sprowadziłem samochód z Niemiec.

Naprawdę to nie moja wina ze akcyzę trzeba zapłacić na konto US na dodatek w Nowym Targu;)

Być może sprawa akcyzy wygląda inaczej gdy załatwia się ją osobiście w UC ale potwierdzenie opłaty akcyzy trzeba mieć ze wskazanego na dany rejeon US

Cytat:

Kupiłeś samochód w kraju Unii Europejskiej załatw formalności z usługą E-ZEFIR bez wychodzenia z domu
Złóż deklarację AKC-U
Załóż konto na stronie internetowej puesc.gov.pl (zakładka w prawym górnym rogu strony - „utwórz konto”).

FILM INSTRUKTAŻOWY dostępny na stronie puesc.gov.pl zakładka „Katalog e-usług” -eklient.

Szczegółowa instrukcja w zakresie rejestracji jest dostępna pod adresem https://puesc.gov.pl/web/puesc/eklient

2. Zaloguj się na stronie puesc.gov.pl
3. Kliknij na AKCU - DEKLARACJA UPROSZCZONA NABYCIA WEWNĄTRZWSPÓLNOTOWEGO (po prawej stronie ekranu – NAJCZĘŚCIEJ UŻYWANE)
4. Kliknij „wypełnij formularz”
5. Po wypełnieniu formularza kliknij „wygeneruj formularz” (na dole po prawej stronie)
6. Przejdź do zakładki „Moje dokumenty” – „do wysyłki” na liście dokumentów znajdziesz wygenerowany formularz – kliknij AKCJE „podpisz”, kliknij „OK” – wybierz rodzaj podpisu i postępuj wg komunikatów na ekranie.
7. Po zmianie statusu dokumentu na liście do wysyłki na „podpisany” należy wybrać AKCJE „wyślij” i kliknąć „OK”
8. Przejdź do zakładki „Moje dokumenty” – odebrane i sprawdź czy otrzymałeś UPO (Urzędowe Potwierdzenie Odbioru), które potwierdza, że deklaracja została przesłana prawidłowo

II. Zapłać podatek akcyzowy

W bankowości internetowej wybierz „PRZELEW do US”
Wybrać rachunek bankowy nr
84 1010 1270 0008 2422 2400 0000
Wpisać nazwę i adres organu podatkowego:

Urząd Skarbowy w Nowym Targu, ul. Parkowa 13, 34-400 Nowy Targ

Wpisać nazwę i adres zobowiązanego
Identyfikator NIP (podatnik prowadzący działalność gospodarczą) lub PESEL (podatnik nie prowadzący działalności gospodarczej)
Wybrać Typ okresu: J-dzień i wpisz datę powstania obowiązku podatkowego/datę przekroczenia granicy np. 25 października 2015 r. tj. 15J2510 W przypadku deklaracji wielopozycyjnych (więcej niż jeden samochód należy wpisać najwcześniejszą datę powstania obowiązku podatkowego.
Symbol formularza AKC-U, a gdy deklaracja zawiera więcej niż jedną pozycję (więcej niż jeden wyrób) AKC-UW

Pobierz potwierdzenie

Zaloguj się na stronie internetowej: puesc.gov.pl
Kliknij na PZASREQ - ZAPYTANIE O POTWIERDZENIE ZAPŁATY AKCYZY ZA SAMOCHÓD (po prawej stronie ekranu – NAJCZĘŚCIEJ UŻYWANE)
Kliknij „wypełnij formularz” – wpisz nr VIN
Po wypełnieniu formularza kliknij „wygeneruj formularz” (na dole po prawej stronie)
Przejdź do zakładki „Moje dokumenty” – „do wysyłki” na liście dokumentów znajdziesz wygenerowany formularz – kliknij AKCJE „wyślij” i kliknij „OK”
Przejdź do zakładki „Moje dokumenty” – ODEBRANE i sprawdź czy otrzymałeś komunikat „PZAS_VF1JA050525140000_2015-09-23_11_25_54”
Kliknij na komunikat „PZAS_VF1JA050525140000_2017-03-23_11_25_54” aby wyświetlić jego zawartość i wydrukować – na dole strony ZAŁĄCZONY DOKUMENT – Widok w formacie HTML

brylekVFR 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB 09r,VFR800FI
Wysłany: 27-09-2017, 23:05   

"załatw formalności z usługą E-ZEFIR bez wychodzenia z domu" i to jest klucz wszystkiego.
Załatwiając wszystko samemu musisz wyjść z domu i omijasz Nowy Targ,

mmaleks 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-09-2017, 09:36   

brylekVFR napisał/a:

Załatwiając wszystko samemu musisz wyjść z domu i omijasz Nowy Targ,

A przez Zefira to kosmici to załatwiają za ''Ciebie''.
Jak ktoś jest masochistą i lubi stać w kolejkach i biegać od pokoju do pokoju i od urzędu do urzędu. Dodatkowo jeśli UC jest w innym mieście to dojazd, no i jeszcze za papierowe potwierdzenie opłaty akcyzy trzeba zapłacić.
Ale jak ktoś ma za dużo czasu to powodzenia w drodze na piechotę. Po co sobie ułatwiać życie.
Można też zapłacić i załatwią wszystkie formalności, jest dużo takich ogłoszeń.

Sposobów załatwienia jest wiele, przedstawiłem najprostszy ale nie zamierzam nikogo przekonywać do tego sposobu

Pozdrawiam

PS. Do potwierdzenia tożsamości w E-zefir nie potrzeba podpisu elektronicznego, mozna potwierdzić kontem bankowym.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Wysłany: 28-09-2017, 19:48   

Słuchajcie, sprawa u mnie jest nieaktualna, ale prosiłbym o skupieniu się na meritum - może komuś się w przyszłości przyda ten temat i zamiast przeglądać wiele stron śmietnika, niech trafi na użyteczne i zwięzłe informacje.

eremita 
Mitsumaniak

Auto: Outlander III DID
Wysłany: 24-11-2017, 11:37   

Ja sprowadzam auta dla siebie, rodziców czy kumpla. Nie zarobkowo tak że mogę nie znać kruczków by było taniej :wink:

Osobiście zetknąłem się z:
umówienie się ze sprzedającym
- rozmowa telefoniczna
- rozmowa mailowa ( nawet bez znajomości Niemieckiego za pomocą translatora, zresztą też tak kupowałem na miejscu za pomocą translatora w telefonie)

umowa
- bez umowy gotówka na stół, dokumenty auta ( mały duży brief ) kluczyki do ręki i po sprawie
- umowa na gębę czyli kupujący mówi na kogo sprzedający pisze
- umowa jak Bóg przykazał z podaniem np. dowodu osobistego

przywiezienie
- auto laweta koszt wynajęcia koło 300zł. Jedziesz pakujesz wracasz ( tu małą podpowiedź od kolegi handlarza "parkuj tak by sprzedający nie widział czym przyjechałeś" podobno ułatwia to negocjację :)
- kupujesz auto zostawiasz ktoś ci go przywozi
- zamawiasz blachy na granicy, po drodze kupujesz trochę drożej niż normalnie z tego co pamiętam chyba 20 ojro więcej, jak kupisz auto wpisujesz dane auta w papiery blechy na auto i do domu :) ma to plus jak kupujesz auto w dzień kiedy mają zamknięte urzędy
-i normalnie kupujesz auto jedziesz do urzędu dostajesz blachy

-tłumaczenia dokumentów ( warto spisać umowę dwujęzyczną odchodzi koszt tłumaczenia)
-opłata akcyzy jeśli masz motor ponad dwa litry to boli :doubt:
-urząd skarbowy tu zależy od US bo w krótkim czasie rejestrowałem auto w swoim i w żony US okazało się że można łatwo i przyjemnie w dwa dni a w moim czepianie się o byle co i czekanie dwa tygodnie :?
co do przeglądu to sam nie wiem bo było tak że
-musiałem robić przed rejestracją
- uznali mi przegląd z niemcowni bo ten miał termin ważności do sześciu miesięcy.
- uznawali przegląd w niemcowni jeśli był ważny powyżej sześciu miesięcy
Jak masz te dokumenty jedziesz rejestrować
i tu znowu raz płaciłem recykling innym razem nie :?
Polska to ciężki kraj jeśli chodzi o papierologie generalnie moim zdaniem robią wszystko by wyciągnąć ile się da a że są gamonie to cały czas coś zmieniają :?

Najgorsze co ludzie robią to kupowanie auta w Polsce od handlarz pisząc umowę na właściciela z dowodu, w ten sposób jak coś jest nie tak mają problem :|

Odpowiedz do tematu