BFGoodrich All Terrain w Pajero III |
Autor |
Wiadomość |
maruda325
Nowy Forumowicz
Auto: PAJERO III
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-12-2017, 19:24 BFGoodrich All Terrain w Pajero III
|
|
|
Potrzebuję wielosezonowe opony do mojego Pajero. Auto to 100% seria na 16 felgach, buda 3 drzwiowa.
Samochodu używam raczej okazjonalnie parę razy do roku.
Może ktoś z was jeździł na tych oponach w zimie? Wyczytałem gdzieś że Bfgoodrich at ko2 są to opony wielosezonowe więc mam cichą nadzieję że jakoś tam w zimie dadzą radę?
Jeszcze interesuje mnie rozmiar.
Czy 265/75/16 będzie ok? Proszę o podpowiedź w jakim rozmiarze szukać tych opon.
Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi, jeśli trzeba więcej info to służę pomocą.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
butynski
Forumowicz
Auto: Pajero 3,2 DID 2002 automat
|
Wysłany: 04-12-2017, 11:30
|
|
|
Użytkuję dwa komplety opon AT-ki Yokohama Geolandar i zimówki typowe Dunlop . Powiem tak , na zimę zdecydowanie lepsze zimówki niż AT-ki ! Ale jak masz zamiar używać tylko jednego kompletu na cały rok to zdecydowanie AT -ki . Lepsze na zimę od letnich ale gorsze od zimówek . Na lato gorsze od typowych letnich ( szczególnie na asfalt ) ale w teren lepsze ! Najlepsze rozwiązanie to dwa komplety . Na zimę typowe zimówki , na lato (jeśli jeździsz poza asfaltem ) AT-ki , jeśli tylko asfalt to letnie ! Pozdarwiam |
|
|
|
 |
gshesiu
Forumowicz
Auto: Pajero 3.2 MY09
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Sie 2016 Posty: 279 Skąd: Wielkopolska
|
Wysłany: 04-12-2017, 13:12
|
|
|
A generalnie to ile jest opon AT oznaczonych jako zimowe. Wiem że BFG KO2 są zimowe oraz Goelandar AT G015, ale które jeszcze mają znaczek 3PMSF ?
Pytanie zasadne, ponieważ na portalach sprzedaży opon czasami one są oznaczane jako opony letnie i jest w tym zakresie bałagan. |
|
|
|
 |
maruda325
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-12-2017, 17:55
|
|
|
Zdaje sobie sprawę że zimówka jest najlepsza na zimę, tylko że bardzo mało używam tego samochodu, i nie chcę inwestować w 2 komplety.
Pomyślałem sobie że Bfg będzie najbardziej uniwersalna.
A co do rozmiaru? Co sądzicie na 265/75/16 ?. Gdzieś przeczytałem, że to jest max do seryjnego Pajero, i że w tym rozmiarze auto fajnie wygląda, i z prowadzeniem też nie ma problemu. |
|
|
|
 |
butynski
Forumowicz
Auto: Pajero 3,2 DID 2002 automat
|
Wysłany: 04-12-2017, 20:20
|
|
|
265/75/16 będą ok . Zawsze mi się te Bf goodrich podobały i ich bieżnik wygląda na bardziej "zimowy"bardziej agresywnyi niż w Yokohamah ale cena trochę za wysoka . Jak porównywałem około 1000 zł drożej . Jako jedyne na cały sezon najlepsze będą Bf -y
[ Dodano: 04-12-2017, 20:28 ]
gshesiu napisał/a: | A generalnie to ile jest opon AT oznaczonych jako zimowe. Wiem że BFG KO2 są zimowe oraz Goelandar AT G015, ale które jeszcze mają znaczek 3PMSF ?
Pytanie zasadne, ponieważ na portalach sprzedaży opon czasami one są oznaczane jako opony letnie i jest w tym zakresie bałagan. | Wg mnie wszystkie AT czyli All Terain (każdy teren ) są oznaczane symbolem śnieżynki (lub innym zimowym ) . Tylko ,że te opony niektórzy sprzedają jako TYLKO letnie co nie do końca jest zgodne z prawdą . |
|
|
|
 |
Michał_PIII
Mitsumaniak
Auto: 2 x Pajero 3.2
Pomógł: 8 razy Dołączył: 10 Lut 2017 Posty: 192 Skąd: Wyszków Węgrowski / Warszawa
|
Wysłany: 04-12-2017, 22:26
|
|
|
BFGoodrich A/T jeśli jesteś ryzykantem i żyjesz na krawędzi będą dla Ciebie dobre na zimę
A tak na poważnie nie nadają się kompletnie na zimę, jak jest śnieg chociaż parę cm to będą się przemieszczały, ale jeśli chodzi o jazdę po ośnieżonej drodze to są to tak zwane łyżwy. Te opony nie nadają się na zimę. Już wiele lat temu je użytkowałem i wiem co mówię. |
_________________ Michał Pajero4x4 |
|
|
|
 |
maruda325
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-12-2017, 23:31
|
|
|
Dzięki za wszystkie podpowiedzi, postaram się jaśniej przedstawić czego potrzebuje.
Auta używam powiedzmy około 3 x w roku, w różnych porach roku. Powiedzmy, że np. w zimie 3 tygodnie w lecie, 3 tygodnie na jesień, 3 tygodnie.
Autem jeżdżę, i po autostradzie, i jak mam ochotę to i w las i w błoto i teraz właśnie co??
Przy takim użytkowaniu na 100% nie planuje inwestować w 2 komplety kół, więc A/T wydaje się najbardziej optymalny do moich potrzeb.
Może zamiast Bfg np. duratrac?
Jeszcze raz dzięki za zainteresowanie, i pozdrawiam! |
|
|
|
 |
gshesiu
Forumowicz
|
Wysłany: 04-12-2017, 23:32
|
|
|
butynski napisał/a: | Wg mnie wszystkie AT czyli All Terain (każdy teren ) są oznaczane symbolem śnieżynki (lub innym zimowym ) . Tylko ,że te opony niektórzy sprzedają jako TYLKO letnie co nie do końca jest zgodne z prawdą . | discoverer cooper at3 też ? Chyba nie...
To dość ważne dlatego, że w niektórych krajach wymagana jest zimą opona zimowa. W sumie to stąd moje pytanie. Przydałby się wykaz opon zimowych typu AT, łatwiej by było szukać, bo sklepy online z oponami to jakaś pomyłka z klasifikacją letnia zimowa w przypadku opon AT. |
|
|
|
 |
Michał_PIII
Mitsumaniak
Auto: 2 x Pajero 3.2
Pomógł: 8 razy Dołączył: 10 Lut 2017 Posty: 192 Skąd: Wyszków Węgrowski / Warszawa
|
Wysłany: 04-12-2017, 23:53
|
|
|
Ja polecam continental crosscontact at nie pamietam tylko czy maja oznaczenie zimowe ale jezdze na nich od 2 I tylko na nich. Typowa opona uniwersalna I wszedzie daje rade |
_________________ Michał Pajero4x4 |
|
|
|
 |
gshesiu
Forumowicz
|
Wysłany: 05-12-2017, 06:48
|
|
|
Michał_PIII napisał/a: | Ja polecam continental crosscontact at nie pamietam tylko czy maja oznaczenie zimowe ale jezdze na nich od 2 I tylko na nich. Typowa opona uniwersalna I wszedzie daje rade | a wg producenta to opona letnia |
|
|
|
 |
jepm
Forumowicz jepm
Auto: Pajero IV 3.2 DID 2007
Pomógł: 31 razy Dołączył: 30 Paź 2014 Posty: 318 Skąd: Warszzwa
|
Wysłany: 05-12-2017, 11:13
|
|
|
gshesiu napisał/a: | To dość ważne dlatego, że w niektórych krajach wymagana jest zimą opona zimowa |
Nawet w Austrii wystarcza jak na razie oznaczenie M+S (nie musi być 3PMFS) dlatego w zasadzie wszystkie AT (nawet te które obecnie producenci określają jako letnie) prawnie są traktowane jako zimowki choć takimi nie są. Natomiast jazda w zimie na AT bez 3PMFS w szczególności w dłuższa trasę to tak naprawdę męczarnia. |
|
|
|
 |
|