Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Siłowniki klapy bagażnika.
Autor Wiadomość
sharky 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII sedan 1.6 2012 r.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 12-12-2017, 22:55   

Maciek6778 napisał/a:
zamówiłem siłowniki od Megane I Classic
A dlaczego nie do Lancera skoro i tak sprężyny będą zakładane? Te od Meganki są silniejsze od fabrycznych, tak? Jaką siłę maja fabryczne siłowniki do Lancera w sedanie?

Maciek6778 
Forumowicz
Maciek6778

Auto: Mitsubishi Lancer X
Wysłany: 13-12-2017, 06:57   

sharky napisał/a:
Maciek6778 napisał/a:
zamówiłem siłowniki od Megane I Classic
A dlaczego nie do Lancera skoro i tak sprężyny będą zakładane? Te od Meganki są silniejsze od fabrycznych, tak? Jaką siłę maja fabryczne siłowniki do Lancera w sedanie?

Fabrycznie w Lancerze mają 280N, ale dość ciężko znaleźć zamienniki, a oryginały to już spory wydatek. Poza tym we wszystkich opisach zrobienia "automatycznego otwierania" klapy spotkałem się z wykorzystaniem siłowników mocniejszych (głównie na stronach wschodnich Patron PGS246557, które mają chyba 590N). Te od Megane mają 410N.

sharky 
Forumowicz

Wysłany: 13-12-2017, 11:26   

Dzięki za odpowiedź. Daj znać jaki będzie efekt jak uda Ci się już zamontować sprężyny. Najlepiej za pomocą filmiku lub poradnika ze zdjęciami. :mrgreen:

Maciek6778 
Forumowicz
Maciek6778

Wysłany: 13-12-2017, 21:39   

Dzisiaj niestety nic już nie zrobię, ale wiem przynajmniej, że sprężyny są za mocne (te nakładane na siłownik), muszę poszukać innych. Podejrzewam, że na takiej zabawie zejdzie jeszcze kilka dni heh.. ;)

lurek 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Sedan'08 1.8
Wysłany: 14-12-2017, 10:38   

Maciek6778 napisał/a:
Dzisiaj niestety nic już nie zrobię, ale wiem przynajmniej, że sprężyny są za mocne (te nakładane na siłownik), muszę poszukać innych. Podejrzewam, że na takiej zabawie zejdzie jeszcze kilka dni heh.. ;)

No tak ale z tą wiedzą niewiele zrobimy skoro montujesz sprężyny na zupełnie innym, silniejszym siłowniku :(

Maciek6778 
Forumowicz
Maciek6778

Wysłany: 14-12-2017, 13:02   

Cytat:
No tak ale z tą wiedzą niewiele zrobimy skoro montujesz sprężyny na zupełnie innym, silniejszym siłowniku :(

No nie do końca bo mogę przecież sprawdzić to rozwiązanie ze sprężynami na oryginalnych siłownikach i zobaczyć, czy też działa. Natomiast przeczytałem sporo opisów do "automatycznego bagażnika" i nikt nie wykorzystywał oryginalnych siłowników.
Ostatnio zmieniony przez tyku 14-12-2017, 13:47, w całości zmieniany 2 razy  

lurek 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-12-2017, 08:20   

Kiedyś próbowałem się zorientować jaki siłownik (mocniejszy) może pasować do Lancera ale nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi. Nadal kibicuję! Jak będzie działać to zaimplementuję u siebie :)

Maciek6778 
Forumowicz
Maciek6778

Wysłany: 15-12-2017, 13:19   

lurek napisał/a:
Kiedyś próbowałem się zorientować jaki siłownik (mocniejszy) może pasować do Lancera ale nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi. Nadal kibicuję! Jak będzie działać to zaimplementuję u siebie :)

Ale na to pytanie już masz odpowiedź:)
Od Meganki

sharky 
Forumowicz

Wysłany: 15-12-2017, 16:41   

Być może na sprawnych, oryginalnych siłownikach montując dodatkowo sprężyny uzyska się już efekt automatycznego otwierania bez potrzeby zmiany siłowników na mocniejsze z innego modelu auta.

A czy w Lancerze EVO X ze spojlerem na klapie siłowniki są tej samej mocy co w Lancerze VIII?

sim_on 
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 DiD
Wysłany: 16-12-2017, 16:31   

sharky napisał/a:
A czy w Lancerze EVO X ze spojlerem na klapie siłowniki są tej samej mocy co w Lancerze VIII?

Trik napisał/a:
Klapa tak szybko opada bo lotka trochę waży. Dawno temu sprawdzałem ten temat w EVO i w cywilnej wersji. Sprężyny gazowe są takie same.

;)

sharky 
Forumowicz

Wysłany: 17-12-2017, 13:07   

Przeoczyłem odpowiedź Trika. :oops: Swoją drogą jest to bardzo dziwne, że fabrycznie nie zastosowali mocniejszych siłowników do klapy z większym obciążeniem...

Maciek6778 
Forumowicz
Maciek6778

Wysłany: 22-12-2017, 10:04   

Póki co efekt jest taki:

https://www.flickr.com/gp/maciek6778/m306R1

ale jeszcze do końca nie jestem zadowolony, więc będą poprawki..

lurek 
Mitsumaniak

Wysłany: 22-12-2017, 10:28   

nie no, nie gadaj. Klasa :) ciekawe jak sobie poradzi z większym spojlerem :)

podaj konkretne info co wymieniłeś, siłownik z meganki, ale której?

Maciek6778 
Forumowicz
Maciek6778

Wysłany: 22-12-2017, 10:41   

lurek napisał/a:
nie no, nie gadaj. Klasa :) ciekawe jak sobie poradzi z większym spojlerem :)

podaj konkretne info co wymieniłeś, siłownik z meganki, ale której?

Wg mnie trochę za wolno, ale filmik nagrałem już późnym wieczorem i nie miałem czasu na zabawę w dokładanie podkładek itd.
Siłowniki są z Megane I Classic, chyba koło 20zł sztuka, podkładki 19/26mm, sprężyny od zaworów i pierścienie blokujące na siłownik.
Ze spojlerem pewnie też da radę, być może będzie trzeba dołożyć podkładek lub regulować odkręcając lub dokręcając sam siłownik (przy za dużej ilości podkładek nie zamknie się klapa).
Natomiast nie rozwiązałem jeszcze problemu maskowania sprężyn, niestety bo założeniu rurki termokurczliwej nie da się również domknąć klapy..

sim_on 
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 DiD
Wysłany: 25-12-2017, 23:09   

wyszło fajnie :)

Swoją drogą fajne podświetlanie, samą żarówkę zmieniałeś?

Odpowiedz do tematu