Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka pytań do posiadaczy crossera/outlanderów/4007
Autor Wiadomość
z0neee 
Nowy Forumowicz

Auto: leon axr
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-12-2017, 15:12   Kilka pytań do posiadaczy crossera/outlanderów/4007

Witam serdecznie, 27.12 zamierzam kupić c crossera z 2007 roku przebieg uwaga! 105 tys :)
Mam kilka pytań odnośnie tego właśnie autka a ze względu na to, że crosseerów praktycznie nie ma uderzam do Was Panowie :)

1. Silnik 2.2 hdi. Ile realnie palą te samochody koła 18 cali. Czy warto zamienić na np.16 cali, będzie różnica? Przejechałem 50 km i mi pokazał komputer około 10 litrów. Teraz mam leona, który pali max 6,5 litra...

2. Czy ktoś wymieniał sprzęgło i dwumas w takim aucie? jaki koszt?

3. Pytam o sprzęgło bo chciałbym zrobić chip podobno można wyciągnąć 200km i 450 niuta, prawda?

4. Czy to auto ma problem z korozją? z tego co wyczytałem citroeny produkowane są w Japonii, a japońskie auta kojarzą mi się właśnie z rudą. Jeśli tak to przeważnie gdzie ta korozja występuję - na co zwrócić uwagę.

5. Auto sprzedaje kolega, który odziedziczył to auto po tacie wiec przebieg jest realny auto u niego 8 lat. Auto było kupione jako powypadkowe – dostał z tyłu od strony pasażera. Chce za niego 25 tys. z praktycznie nowymi kołami na zimę. Warto ??

6. Montował ktoś USB do oryginalnej nawigacji albo wymieniał na inne radio z din2 tak aby działała kamerka cofania?

7. Napęd ustawiony na lock nie ma nic wspólnego z blokadą dyfra, prawda? Można normalnie jeździć – skręcać?

8. Zauważyłem, że dużo użytkowników zarzeka na hałas w tym aucie, jechałem 150 km/h i specjalnie głośno nie było, może za bardzo przyzwyczajony jestem do leona z tdi :D

Czy na tych zdjęciach widać coś niepokojącego? Dziwi mnie, że auto stoi dość wysoko w porównaniu do tyłu.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Aleksander1965 
Forumowicz

Auto: mitsubishi outlander 2,2 156km
Wysłany: 22-12-2017, 17:04   

Wszystkie odpowiedzi na nurtujące Cie pytania znajdziesz na forum wystarcz poszukać maglowane to było wiele razy....

z0neee 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-12-2017, 17:33   

o taką właśnie odpowiedz mi chodziło, dzięki :biggrin:

a tak serio to znajdę info odnośnie spalania w 2.2, korozji, chip tuningu czy warto kupić to auto (to już chyba indywidualna kwestia)?
to ja jednak nie potrafię szukać...

radzik1 
Forumowicz

Auto: c-crosser
Wysłany: 22-12-2017, 18:13   

Cześć dużo tych pytań postaram ci coś podpowiedzieć.
1 Spalanie realne po mieście krótkie trasy około 10 litrów, poza miastem 7 litrów, kół nie zmieniaj szkoda fajnie wygląda na 18.
2 Ja nie wymieniałem.
3 Osobiście mam zrobiony na 180km, nie pytałem czy można więcej, myślę że wiedzą co robią, sprzęgło jak na razie daje rade.
4 Korozja najczęściej podwozia u mnie występuje, na wiosnę muszę zakonserwować.
5 25 tyś to dobra cena tylko zobacz jak wygląda ten bok: korozja, spasowanie elementów
6 usb nie da rady podłączyć, a radio 2 din nie pasuje do oryginalnej maskownicy, są zamienniki pod 2 din ale podobno słabej jakości, osobiście nie macałem
7 Można normalnie jeździć i skręcać, powyżej 40 km/h, przełącza się na 4wd
8 Według mnie jest głośno powyżej 120 km/h
Ze zdjęć na pierwszy rzut oka nic niepokojącego nie widać, zderzak tylny jakby inny odcień ale pisałeś że po kolizji.

Gotycki_Zdun 
Forumowicz
177 HP 432 Nm

Auto: Peugeot 4007 2.2 HDI
Wysłany: 22-12-2017, 18:55   

1. Po czipie pali mi circa 9,5 l/100 km na mieście. Spalanie na trasie zależy od średniej prędkości. Jadąc przepisowo udało mi się zejść do 6,5 l/100 km. Limitu górnego nie znam. ;)

2. Przy nalocie na poziomie 165 kkm wymieniałem kpl sprzęgło + wysprzęglik + dwumasa. Koszt na poziomie 4 k PLN.

3. Tuner z V-Tech, który robił mi mapę, twierdził że 220 KM/500 Nm jest realne. Jednak zastrzegł, iż nie bierze odpowiedzialności za przyspieszone zużycie: elementów przeniesienia napędu, wtryskiwaczy, pompy, turbiny i fap. Zostałem przekonany do "opcji bezpiecznej" i hamownia wypluła 177 KM i 432 Nm. Jakoś tam się odpycha, ale szału nie ma. A może mam złe punkty odniesienia...

4. Mój egzemplarz pochodzi z 2011 r i już ruda pojawia się na podwoziu i płycie podłogowej w kabinie (pod wkładkami ze styropianu).

5. Cena wydaje się atrakcyjna. Pamiętaj tylko, że wydatki dopiero się zaczną, a serwis tego auta nie należy do tanich.

6. Nie wiem. Mam RF i nie zamierzam zmieniać.

7. 2 x tak.

8. Osobiście uważam te auta za bardzo słabo wytłumione i przymierzam się do poprawienia tego stanu rzeczy. Mam już zakupione odpowiedni asortyment mat i pianek. Kwestia tylko znalezienia czasu.

Tył w tych autach "klęka" odrobinę. Można temu zaradzić montując odpowiedni zestaw sprężyn. Ja tak zrobiłem, bo mi cały czas kierowcy nadjeżdżający z przeciwnej strony mrugali. Poza tym po załadowaniu auto zachowywało się jak żaglówka na niespokojnych wodach. Dziś jest już OK.

Powodzenia

z0neee 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-12-2017, 19:13   

Dziękuję bardzo, że znaleźliście czas na odpowiedzi na te moje pytania. Ogólnie jeśli chodzi o korozje podwozia to nie przejmuję się specjalnie, chodzi mi o blacharkę - czy jest problem z progami, błotnikami drzwiami itp.

Tam gdzie auto było uderzone coś tam wychodzi (ja jestem przewrażliwiony na pkt rdzy) ale za tą cenę i tak warto. Przy zakupię pojedzie ze mna szwagier który chłodno popatrzy na całe to auto. Mnie się tak spodobało, że nawet jakby było składane z 3 to bym je kupił. Poważnie, komfort jest na prawne na wysokim poziomie a mam porównanie do kilka aut.

Co do spalania 10 litrów to faktycznie sporo, policzyłem i to auto będzie mi wychodziło o 150 zł drożej niż leon ;o

...miesięcznie - przy 20 tys rocznie Masakra jakaś ;p

Gotycki_Zdun 
Forumowicz
177 HP 432 Nm

Wysłany: 22-12-2017, 19:19   

Części do Leona są w cenie orzeszków przy ich odpowiednikach do tych aut. Różnica w paliwie to pikuś.

z0neee 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-12-2017, 19:26   

w leonie dużo nie robiłem, ale faktycznie ceny są śmieszne - sprzęgło wymieniłem na jednomas + kevlar i wyszedł mnie około tysiaka :D

Generalnie myślę, że przy przebiegu 105 tys mam spokój na 2-3 lata, a aktualnie rocznie gdzieś około 15 tys robię.

Gotycki_Zdun 
Forumowicz
177 HP 432 Nm

Wysłany: 22-12-2017, 19:31   

z0neee napisał/a:
(...)Generalnie myślę, że przy przebiegu 105 tys mam spokój na 2-3 lata (...)

Z całych sił Ci tego życzę.

z0neee 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-12-2017, 19:54   

a są awaryjne te auta?

Japończyk + silnik HDI to chyba idealnie połączenie :>

TDI, dCI mam już dość :)

Gotycki_Zdun 
Forumowicz
177 HP 432 Nm

Wysłany: 22-12-2017, 19:58   

Ich awaryjność oceniam jako średnią, jednak jak coś klęknie to płacisz x2.

z0neee 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 22-12-2017, 20:40   

Gotycki_Zdun, w skrócie możesz napisać co robiłeś przy swoim bolidzie?

jaki masz w ogóle przebieg?

Gotycki_Zdun 
Forumowicz
177 HP 432 Nm

Wysłany: 22-12-2017, 21:18   

194 kkm - przebieg autentyczny. Auto serwisowane regularnie w rygorze przeglądów ASO. Tak na szybko - póki co wymieniałem: kpl. sprzęgło z kołem dwumasowym i wysprzęglikiem, przepływomierz, wahacz i łącznik drążka, moduł wzmacniacza RF, kpl. świec żarowych, nerka eolys oraz przegub. W kolejce krzywa piasta z łożyskiem oraz tarcza która przez nią zaczęła bić.

z0neee 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-12-2017, 13:40   

W ori navi moża w jakiś sposób wgrywać mp3 na dysk twardy??

Jest jakakolwiek szansa na USB w tej navi?

radzik1 
Forumowicz

Auto: c-crosser
Wysłany: 23-12-2017, 20:35   

Widzę że kolega idzie na łatwiznę pisałem ci że nie idzie podłączyć usb nawet nie raczyłeś przeczytać ze zrozumieniem, koledzy na początku posta mieli racje.

Odpowiedz do tematu