Ile to może być warte ?? |
Autor |
Wiadomość |
Sim_86
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer VIII kombi
Kraj/Country: Polska
|
|
|
|
 |
cygan84
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0,06,Colt 1.3,10
|
Wysłany: 05-01-2018, 20:14
|
|
|
Który to rok tego auta? |
|
|
|
 |
Sim_86
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-01-2018, 19:57
|
|
|
cygan84 napisał/a: | Który to rok tego auta? | 2003r polski salon
2.0 LPG wersja sport |
|
|
|
 |
cygan84
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0,06,Colt 1.3,10
|
Wysłany: 07-01-2018, 20:52
|
|
|
Nie lepiej sobie naprawić?bo tak to może z 3k ktoś zapłaci. |
|
|
|
 |
Sim_86
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 07-01-2018, 22:22
|
|
|
cygan84 napisał/a: | Nie lepiej sobie naprawić?bo tak to może z 3k ktoś zapłaci. |
Auto i tak miało iść na sprzedaż :/ więc nie opłaca się naprawić i słuchać "a tu rozwalone było..malowane itp" tzn mi sie nie chce tego słuchać. Po za tym to nie Passat w tdi żeby kolejki kupujących sie ustawiała za autem
Szkoda auta ale pora też zmienić na coś innego nowszego |
|
|
|
 |
Klark
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Lancer CS_9W
Pomógł: 10 razy Dołączył: 02 Mar 2015 Posty: 495 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 08-01-2018, 15:49
|
|
|
Sim zażądaj od ubezpieczyciela wyceny auta sprzed zdarzenia, abyś miał podkładkę co do wartości auta. Może się zdarzyć, że Ci ją zaniżą (jednemu z Mitsumaniaków zaniżyli wartość lancera o ponad 3k), wówczas zleć prywatnie wycenę niezależnemu rzeczoznawcy. Skoro ubezpieczyciel stwierdził szkodę całkowitą to pewnie zaproponował Ci jakąś kwotę + oszacował wartość wraku, za którą powinieneś we własnym zakresie sprzedać. Wystosuj pismo do ubezpieczyciela, że chętnie odsprzedaż mu wrak za zaproponowaną wartość(daj termin 14 dni kalendarzowych) i poinformuj, że po tym terminie oddajesz auto na złom, a resztę pieniędzy będziesz dochodził na drodze cywilnej. |
|
|
|
 |
Sim_86
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-01-2018, 20:41
|
|
|
Klark napisał/a: | Sim zażądaj od ubezpieczyciela wyceny auta sprzed zdarzenia, abyś miał podkładkę co do wartości auta. Może się zdarzyć, że Ci ją zaniżą (jednemu z Mitsumaniaków zaniżyli wartość lancera o ponad 3k), wówczas zleć prywatnie wycenę niezależnemu rzeczoznawcy. Skoro ubezpieczyciel stwierdził szkodę całkowitą to pewnie zaproponował Ci jakąś kwotę + oszacował wartość wraku, za którą powinieneś we własnym zakresie sprzedać. Wystosuj pismo do ubezpieczyciela, że chętnie odsprzedaż mu wrak za zaproponowaną wartość(daj termin 14 dni kalendarzowych) i poinformuj, że po tym terminie oddajesz auto na złom, a resztę pieniędzy będziesz dochodził na drodze cywilnej. |
Jak narazie nie zaproponowali żadnej kwoty, czekam na to.
Od strony prawnej jak to wygląda? Mam taką możliwość żeby domagać się tego co Oni wycenili wg siebie? Zobaczę co napiszą i na pewno będę tu na bieżąco opisywał sprawę.
Co do pisma takowego o dochodzeniu wartości, może dobrym posunięciem byłoby wystosować je przez jakiegoś adwokata a nie przeze mnie bo takich "Kowalskich" jak ja mogą zlewać...
Znalazłem dwie firmy nieopodal salonu Mitsu gdzie stoi auto, przedzwonię jutro, zapytam o koszt wyceny samochodu przed rozbiciem i w obecnym stanie
[ Dodano: 11-01-2018, 11:43 ]
Wartość auta z wrakiem wycenili na 7.900 zł z czego 2800 zł za wrak i gwarantują odkupienie Go ode mnie z miejsca zamieszkania.
Myśle że dobra cena jak za auto z tego rocznika i w tym stanie. Sam chciałem sprzedać za 8,5-8 tyś ale chętnego nie było :/ |
|
|
|
 |
Klark
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Lancer CS_9W
Pomógł: 10 razy Dołączył: 02 Mar 2015 Posty: 495 Skąd: Stargard
|
Wysłany: 11-01-2018, 19:49
|
|
|
Sim możesz wziąć swojego rzeczoznawcę samochodowego, koszt w granicach 300-400zł (polecam poszukać biegłego sądowego), gdyż istnieje spore prawdopodobieństwo zaniżenia wartości pojazdu. W sumie wiesz jak najłatwiej sprawdzić bez "zabawy" w koszta? Udaj się do Urzędu Skarbowego i tam Ci sprawdzą wartość pojazdu (mają swoje magiczne "książki", żeby podatek od wzbogacenia dowalać za zakup pojazdu). |
|
|
|
 |
Sim_86
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-01-2018, 21:29
|
|
|
Klark napisał/a: | Sim możesz wziąć swojego rzeczoznawcę samochodowego, koszt w granicach 300-400zł (polecam poszukać biegłego sądowego), gdyż istnieje spore prawdopodobieństwo zaniżenia wartości pojazdu. W sumie wiesz jak najłatwiej sprawdzić bez "zabawy" w koszta? Udaj się do Urzędu Skarbowego i tam Ci sprawdzą wartość pojazdu (mają swoje magiczne "książki", żeby podatek od wzbogacenia dowalać za zakup pojazdu). |
Byłem, wycenił wg eurotax więc wszystko wiem Też prywatnie ocenił stan na teraz i wycenił ile jest to warte więc .... wiem ile może "zaśpiewać za wrak" |
|
|
|
 |
fido78
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer Wagon
|
Wysłany: 22-01-2018, 15:13
|
|