Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Tapetowanie - trudne?
Autor Wiadomość
igorek 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-01-2018, 11:39   Tapetowanie - trudne?

Co trzeba zrobić przed tapetowaniem? Dodam, że obecna powierzchnia to w większości lamperia odmalowana farbą olejną.
Zastanawiam się, czy samodzielnie byłbym w stanie sobie z tym poradzić?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 25-01-2018, 12:20   

Nie jest to trudne, ale na pewno pierwsze pasy nie wyjdą idealnie od razu.
Podłoże musi być równe, szczególnie w przypadku tapet bez struktury i błyszczących. Jakiekolwiek nierówności będą bardzo widoczne wtedy.
Polecam też specjalny gumowy wałek do dociskania (zamiast często używanej szmaty) oraz dobry klej, producent tapety często zaleca klej do niej.
Podłoże warto zagruntować klejem w proporcji 1:10 w stosunku do normalnego klejenia.

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 25-01-2018, 14:14   

igorek, Musisz bardzo dokładnie zmatowić farbę,bo inaczej klej może się nie trzymać. My używaliśmy do tego papieru 60,ale jak będzie 40,to nawet lepiej. Dobrze jest na początek przykleić papier (jest taki w rolkach),a następnie na niego już tapetę. Ten zabieg powinien trochę wyrównać podłoże.
Na kleju nie oszczędzamy,i nakładamy zwykłym włochatym wałkiem do malowania ścian. Na początek gruntujemy ściany,i czekamy do wyschnięcia,następnie nakładamy na tapetę,i przyklejamy. Do rozprowadzenia po ścianie najlepiej sprawdza się gęsta szczotka. Do odcinania ostry nóż,i plastykowa packa do dociskania.
Potrzebna Ci też będzie poziomica,do wypionowania pierwszego paska,bo to od niego wszystko zależy :wink:
Jak coś jeszcze chcesz wiedzieć,to pisz.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 25-01-2018, 14:57   

jacek11 napisał/a:
plastykowa packa do dociskania
używam czegoś podobnego:

tylko szerszego - doceniłem jak musiałem nakleić swoją pierwszą fototapetę o wymiarach 3x2m na poddaszu na skosie :)

i ważne jeszcze - żadnych zakładek - wszystko klejone na styk (jak jest wzór trzeba dobrze docinać by się zgadzał z poprzednim pasem)

joujoujou 
Forumowicz
łysy i brzydki.

Auto: niebieskie
Kraj/Country: Ireland
Wysłany: 25-01-2018, 15:24   

Swoje polskie mieszkanie tapetowałem jakieś 25 lat temu. W handlu nie istniały praktycznie żadne techniczne "wspomagacze" w postaci wałków itp. (a jak były to nietanie i trudno dostępne). Rozwiniętą na podłodze tapetę ciąłem nożyczkami, klej na nią (na ściany też) nakładałem zwykłym ławkowcem, pionową linię znaczyłem od pionu zrobionego z juzingu i obciążnika wędkarskiego, tapetę na ścianie wygładzałem zmiętym ręcznikiem, a jej nadmiar przycinałem skalpelem chirurgicznym.

DIY pełną gębą, kolana bolały okropnie, ale tapeta trzymała jak przyspawana. ;)

=============================

Na zmatowioną porządnie lamperię (chociaż osobiście wolałbym się pomęczyć i lamperię całkiem usunąć) unigrunt z pewnością nie zaszkodzi.

jou

Gość, skomentuj niebieską corolkę.

Gość, skomentuj samochodzik na baterie!

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Wysłany: 25-01-2018, 21:07   

Krzyzak napisał/a:

jacek11 napisał/a:
plastykowa packa do dociskania
używam czegoś podobnego:

Chodziło mi o prostą packę,do pomocy przy odcinaniu tapety przy suficie,i podłodze.
Do rozciągania tapety na ścianie bardzo dobrze sprawdza się szczotka. Jak nie zapomnę,to jutro zrobię zdjęcie tych narzędzi i wkleję.
Z unigruntem bym nie kombinował. Nie ma szans żeby podłoże go wchłonęło,a klej bez problemu spełni swoją rolę.

igorek 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi
Wysłany: 26-01-2018, 07:47   

Dzięki za podpowiedzi. Tapeta będzie z taką delikatną strukturą, wzorem. Postaram się w jakiś sposób ogarnąć ten temat.
edit
Ostatnio zmieniony przez mkm 13-12-2019, 00:06, w całości zmieniany 2 razy  

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Wysłany: 26-01-2018, 08:53   

Przygotuj sobie też wiaderko z wodą,i gąbkę(może być od kąpieli :wink: ),i zaraz po przyklejeniu paska umyj go z kleju który wyjdzie.Łączenie pasków osobno dociskaj małym gumowym wałeczkiem,lub możesz to zrobić również paznokciem :wink: Jeśli tego nie zrobisz,łączenia mogą się rozchodzić.
Dobrze jest też przed pocięciem tapety rozłożyć ją na podłodze,i zobaczyć jak się zgrywa.

Odpowiedz do tematu