Dźwięki wentylatora nawiewu |
Autor |
Wiadomość |
m4rud3r
Forumowicz

Auto: Outlander II 2.4 Mivec 2010
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 9 razy Dołączył: 31 Sty 2009 Posty: 444 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 25-01-2018, 18:08 Dźwięki wentylatora nawiewu
|
|
|
Cześć Wszystkim.
Miał Ktoś może problem z piszczeniem wentylatora wewnętrznego przy grzaniu auta ?
Objaw nie występuje od razy od razu, ale dopiero gdy z nawiewów leci ciepłe powietrze. Dźwięk przypominający gwizdek z czajników używanych do grzania wody. Czym szybsze obroty wentylatora tym dźwięk donośniejszy. |
|
|
|
 |
Mario_Luigie
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2.0 MIVEC 147km
|
Wysłany: 25-01-2018, 18:20
|
|
|
U mnie coś takiego występuje bardzo cicho ale jest, zwykle wtedy gdy nawiew jest włączony na minimum, gdy zwiększam moc o jeden stopień to znika. Kombinowałem, że może chodzi o jakieś łożyska, wygląda na pierdołę, ale wiem, że to może wkurzać |
|
|
|
 |
m4rud3r
Forumowicz

|
Wysłany: 25-01-2018, 18:27
|
|
|
U mnie to jak już się pojawi to ustępuje dopiero gdy wyłączę nawiew totalnie. Czym szybciej tym głośniej. |
|
|
|
 |
Mario_Luigie
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2.0 MIVEC 147km
|
Wysłany: 25-01-2018, 19:41
|
|
|
U mnie, w samochodzie Renault Safrane podobny efekt całkowicie został usunięty, po tym jak rozkręciłem całą deskę przednią i dostałem się do tego ustrojstwa, porozkręcałem te plastyki, wyczyściłem, nasmarowałem i przy okazji usunąłem dużą naklejkę, która się odlepiła z jakiegoś podzespołu i przylepiła nie równo do pióra wentylatora i powodowała oprócz pisku takie jakby trzepotanie skrzydeł nietoperza . Brzmi to zabawnie, ale tak było
Jeszcze jedna sprawa: Ja kiedyś miałem objaw w jeszcze innym modelu, że w momencie kiedy w zimie(w zasadzie to działo się włąsnie w zimie, ale mogło kiedykolwiek) włączałem nawiew ciepły, ale właczając z poziomu klimy (nie ECON, tylko AUTO - tak to u mnie wygladało), wydawał się dźwięk, na początku delikatny a potem coraz głośniejszy, nie wiem jak go opisać. Okazało się, że miałem kłopot ze sprężarką klimatyzacji, to ona wydawała taki dźwięk i on znikał gdy wyłączałem nawiew (ale u mnie ciągla była to clima). Ale wątpię aby u Ciebie to był ten przypadek . |
|
|
|
 |
Śliniak290
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander II 2007
|
Wysłany: 25-01-2018, 20:46
|
|
|
Siema, miałem piszczacy wentylator tak ja u Ciebie tylko w innym aucie , pomogło rozebranie , oczyszczenie i nasmarowanie.
Pozdro |
|
|
|
 |
drozda1981
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2 2.0 D-ID
Kraj/Country: Germany
|
Wysłany: 26-01-2018, 08:19
|
|
|
U mnie w Outku podobnie, pomoglo czyszczenie i smarowanie lecz nie na dlugo, padl silnik nawiewu. Demntaz jest prosty, sciagasz dolny schowek odpinasz silnik i od spodu odkrecasz 3 srubki.
Pozdrawiam. |
_________________ Pawel D. |
|
|
|
 |
m4rud3r
Forumowicz

|
Wysłany: 26-01-2018, 21:39
|
|
|
Czy aby dobrać się do wentylatora kabiny trzeba dużo kokpitu zdemontować ? Da się do niego dostać po wyciągnięciu dolnego schowka ? Czy trzeba coś więcej demontować ? |
|
|
|
 |
juniorkm7
Forumowicz
Auto: Outlander 2.4 CVT Instyle
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Gru 2016 Posty: 269 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 28-01-2018, 19:40
|
|
|
Ja mam z kolei tak że nawiew na twarz trudno włączyć. Po ustawieniu nawiewu na twarz dmucha tylko wewnątrz deski sądząc po dźwięku. Da się to tylko zrobić jak już się silnik nagrzeje i ustawi temperaturę na full. Wtedy po 2-3 próbie da się spowrotem włączyć nawiew na twarz przełączając z nawiewu na szybę. |
|
|
|
 |
m4rud3r
Forumowicz

|
Wysłany: 28-01-2018, 20:42
|