|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[MSS 1.6] Rozrusznik kończy żywot? |
Autor |
Wiadomość |
Ghostman [Usunięty]
|
Wysłany: 28-01-2018, 18:49 [MSS 1.6] Rozrusznik kończy żywot?
|
|
|
Cześć
Przytrafiło mi się dzisiaj, że chciałem odpalić auto, rozrusznik zrobił kszt i wszystko zgasło. Kolejna próba dała ten sam efekt. Dopiero za trzecim razem rozrusznik normalnie zakręcił. Później już nie miałem takiego czegoś przy kolejnych odpaleniach.
Co to może być? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 28-01-2018, 20:21
|
|
|
Pewnie kończą się szczotki w tym śmieciowatym rozruszniku valeo made in france, ale na początek zacznij od tego co nic nie kosztuje, czyli oczyść styki na rozruszniku oraz klemy akumulatora. |
|
|
|
 |
Ghostman [Usunięty]
|
Wysłany: 28-01-2018, 21:44
|
|
|
Na aku klemy nie dawno zdejmowałem i dokręciłem dobrze, bo musiałem go wyjąć, styki na rozruszniku oczyszczę. A czy z tymi szczotkami to jest jakaś trudna robota? On podobno gdzieś pod filtrem powietrza jest.
Da się takie szczotki samemu wymienić odkręcając kilka śrub czy trzeba mieć jakieś narzędzia i wiedzę co i jak ustawić przy zakładaniu z powrotem? |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 28-01-2018, 22:08
|
|
|
Ghostman napisał/a: | Da się takie szczotki samemu wymienić odkręcając kilka śrub czy trzeba mieć jakieś narzędzia i wiedzę co i jak ustawić przy zakładaniu z powrotem? | Rozrusznik jest z tego co kiedyś patrzyłem z tyłu za silnikiem od strony ściany grodziowej. Dojście przerąbane. Mój SS 1,6 ponad rok temu też tak świrował z odpalaniem, kilka razy odpalałem go na zapych i później mu przeszło, więc rozrusznika nie wyciągałem |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 29-01-2018, 07:46
|
|
|
Sprawdź też masę po między akumulatorem, karoserią i silnikiem, w starszych Miśkach połączenia masy z tymi elementami lubią zaśniedzieć przez co też tak może się dziać.
Przy zużytych szczotkach najczęściej jest odwrotna sytuacja czyli zimny silnik odpala a na ciepłym są problemy. |
|
|
|
 |
Paweł W.
Mitsumaniak
Auto: MSS 1,6 2002, Nissan Note 1,4
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Paź 2013 Posty: 433 Skąd: z Warszawy
|
Wysłany: 02-02-2018, 22:16
|
|
|
Witam,
Jeśli masz dobry zestaw kluczy- wyjąć rozrusznik to nie problem. Ale żeby zrobić to- musisz mieć najazd lub kanał. Wymiana szczotek też nie, jede wyjmujesz- inne wkładasz, przy okazji ocenisz stan tulejek i oczyścisz. Ja za regenerację rozrusznika z de- i montażem zapłaciłem ok.120,00zł. ponieważ nie miałem gdzie tego zrobić.
Trzymam kciuki- powodzenia.
Paweł. |
_________________ Pavcio SS1,6 |
|
|
|
 |
|
|