[2.5 TD] Czujnik Biegu wstecznego |
Autor |
Wiadomość |
lechwik
Forumowicz
Auto: Pajero Sport
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-01-2018, 16:00 [2.5 TD] Czujnik Biegu wstecznego
|
|
|
Witam
jakoś tak się stało że padł Czujnik biegu wstecznego
udało mi się zrobić diagnozę ale zupełnie nie wiem jak się do niego dostać i jak go wykręcić.
Może macie doświadczenia ?
Czujnik jest zamontowany u góry skrzyni po prawej stronie - jakieś 150 - 200 mm przed manetką reduktora - nie wiem kto wpadł na taki pomysł żeby tam go przykręcic no ale jakoś 3ba się z tym zmierzyć .... Pomożecie ??
jeszcze jedno gdzie go kupić - ASO 170 Mitsustyle 95
Pozdrawiam
W |
|
|
|
 |
CICHY J.G.
Forumowicz
Auto: MITSUBISHI PAJERO SPORT
Pomógł: 3 razy Dołączył: 02 Wrz 2017 Posty: 50 Skąd: JELENIA GÓRA
|
|
|
|
 |
lechwik
Forumowicz
|
Wysłany: 25-01-2018, 15:23
|
|
|
FAJNIE Dzięki za linki ale nigdzie nie jest napisane jak się do niego dostać ?
Czy ktoś to wymieniał ???? |
|
|
|
 |
seba86
Forumowicz
Auto: pajero sport 2.5
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2015 Posty: 103 Skąd: Brzesko
|
Wysłany: 31-01-2018, 20:10
|
|
|
Jakiś czas temu wymieniłem i jak dobrze pamiętam odkrecilem poduszkę skrzyni biegów razem z całą belką od ramy skrzynia opadła na tyle że dało się tam włożyć rękę i odkręcić wlacznik. Skrzynie podpierałem podnośnikiem podczas odkrecania |
|
|
|
 |
lechwik
Forumowicz
|
Wysłany: 01-02-2018, 22:16
|
|
|
a jak to robiłeś - z podnośnika kanału ? ile czasu Ci to zajeło ? |
|
|
|
 |
seba86
Forumowicz
Auto: pajero sport 2.5
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2015 Posty: 103 Skąd: Brzesko
|
Wysłany: 03-02-2018, 15:49
|
|
|
Wymiana w warunkach domowych czyli garaż bez kanału, pod samochodem mieszczę się bez podnośnika opuszczenie skrzyni to osiem śrub którymi belka przykręcona jest do ramy, tylko trzeba podłożyć podnośnik pod skrzynie żeby nie spadła na twarz, potem wymiana włącznika i poskładanie wszystkiego robiłem to jakiś rok temu czasu nie pamiętam ale myślę że jak nie będzie problemu ze śrubami to jakieś dwie góra trzy godziny
U mnie przy skręcaniu belki poszły cztery gwinty w ramie, ich naprawa i znalezienie nowych utwardzanych śrub przedłużyły naprawe |
|
|
|
 |
LuckyBoi
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero Sport 2000r, 2.5TD
|
Wysłany: 07-02-2018, 23:17
|
|
|
Ja u siebie też już miałem wymieniać czujnik. Przez kilka miesięcy bujalem się z przerywanym sygnałem dźwiękowym od wstecznego, zapewne światło wstecznego też przerywało, ale już nawet nie sprawdzalem. Pomagalo dociśnięcie lewarka na wstecznym, jednak po chwili znowu bylo to samo. Jednego dnia wkońcu postanowiłem poszukać owego czujnika na skrzyni. Po tym jak już go zlokalizowalem polazłem do domu zamówić drugi. Jakież było moje zdziwienie, kiedy to kolejnego dnia sygnał od wstecznego śmigał bez czkawki. Pomyślałem że problem pewnie zaniedlugo wroci, ale jeżdżę już tak chyba z dwa lata i problem nie wraca, a nowy czujnik leży i się kurzy. |
|
|
|
 |
|