Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Napi?cie akumulatora i alternatora
Autor Wiadomość
Sushi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer CX_A 1.6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-12-2017, 09:24   Napi?cie akumulatora i alternatora

Zmierzy?em wczoraj miernikiem elektronicznym napi?cie. Aku: 12,45~46
Po uruchomieniu auta napi?cie alternatora to 14,41~42. W??czy?em ?wiat?a mijania, d?ugie, wentylator, ogrzewanie tylnej szyby i nic nie drgn??o nadal napi?cie wynosi?o 14,41~42 - to mo?liwe, ?eby nie spad?o? Ale najdziwniejsze, ?e jak si? nie myl? po w??czeniu jeszcze CD i lampki w aucie to napi?cie ma?o tego, ?e nie spad?o to wzros?o do 14,56~57 albo 14,66~67. Musz? to jeszcze raz dzisiaj sprawdzi?. Z jednej strony alternator ?aduje idealnie, a z drugiej dziwne jest to ostatnie wskazanie :roll: Zna si? kto? na tym?

sharky 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII sedan 1.6 2012 r.
Wysłany: 09-12-2017, 17:08   

Po włączeniu wielu odbiorników prądu z reguły napięcie ładowania powinno nieco spaść, a u Ciebie jeszcze wzrasta. Napięcie ładowania akumulatora w aucie przy włączonym silniku powinno wynosić książkowo 14,4 V (minimalnie 13,9 V, maksymalnie 14,5 V).
W moim poprzednim aucie uszkodzony był regulator napięcia w alternatorze i po odpaleniu silnika napięcie sięgało aż 16,5 V.
Ostatnio zmieniony przez sharky 26-02-2018, 13:10, w całości zmieniany 1 raz  

wiewioor 
Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 09-12-2017, 18:49   

Nie jest to zbyt dziwne. Jak pisze sharky regulator sta?ego napi?cia za to odpowiada.

Sushi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer CX_A 1.6
Wysłany: 12-12-2017, 19:58   

Następnego dnia sprawdziłem to jeszcze raz i było już wszystko w porządku. Może poprzednio coś pokręciłem, bo ciemno było i co chwile wchodziłem i wychodziłem z auta by sprawdzić napięcie. Tym razem miernik oparłem o przednią szybę i otwartą maskę. Po włączeniu wszystkiego na full miałem 14,4.

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 12-12-2017, 20:46   

13.8 - 14.4 czasami 14.6
jednak nie zastanawialbym sie na pomiarze krotkotrwalym poniewaz najlepszy pomiar jest po przejechaniu paru kilometrow od chwili odpalenia i zmierzeniu napiecia w czasie postoju przy zapalonym silniku przez okres 5 min.

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

maciekz22 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi
Wysłany: 26-02-2018, 09:57   Re: Napi?cie akumulatora i alternatora

Wygląda na to, że wszystko działa tak jak powinno, więc nie ma co na siłę szukać problemu.
No chyba że są jakieś inne problemy?

Odpowiedz do tematu