FCM System zapobiegania kolizjom czołowym |
Autor |
Wiadomość |
tipen
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander 2,2
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-01-2018, 19:24 FCM System zapobiegania kolizjom czołowym
|
|
|
Witam Wszystkich,
Chciałbym podzielić się swoimi wątpliwościami co do działania FCM.
Moim zdaniem nie działa.
Kilkakrotnie bez żadnej przeszkody z przodu samochodu zapaliła się kontrolka BRAKE!
Ostatnio na autostradzie pojawiła się informacja o usterce FCM i potrzebie udania sie do serwisu. Informacja zginęła dopiero po ponownym uruchomieniu samochodu.
Ani razu natomiast nie zadziałał przy podjeżdżaniu do poprzedzającego pojazdu nawet na bardzo bliską odległość.
Zrobiłem na placu przeszkodę z kartonów, po kilku próbach z imitacja samochodu, lub pieszego system nie zadziałał ani razu.
Utrzymywałem prędkości zgodnie z informacjami w instrukcji. W serwisie twierdzą, że wszystko jest w porządku, ale to nic mi nie daje,ponieważ nie zademonstrowali mi, że działa. Ustawiane 3 poziomy czułości nie opisane są w instrukcji w kwestii na ile metrów przed przeszkodą
powinny zapoczątkować działanie systemu. Może Wy macie taką informację. Mam nadzieję, że nie chodzi o centymetry. Jest to dość istotny system, gdyż nie można go na stałe wyłączyć.
Świadomość, że nie działa jest frustrujące. Sam czujnik działa, przy ustawieniu samochodu za ścianą z kartonów system nie pozwalał w nią dynamicznie wjechać, system LDW też działa bez problemu.
Może ktoś próbował zgłębić temat.
Najlepiej byłby przeprowadzenie testu takiego jak na filmie: https://www.youtube.com/watch?v=qpPorLq1NOk .
U dystrybutora dowiedziałem się, że nie dysponują taką możliwością. A szkoda.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
rajan
Forumowicz
Auto: Outlander III 2.2 DiD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 06 Lip 2015 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 01-02-2018, 15:52
|
|
|
Te poziomy czułości używane są tylko do ostrzegania na wyświetlaczu - nie wpływa to na pracę samego systemu FCM.
Generalnie FCM ma wiele ograniczeń: zbyt mała przeszkoda, zbyt szybkie zbliżanie się do przeszkody, przeszkoda tylko częściowo znajduje się w linii pojazdu... |
|
|
|
 |
tom3sko
Nowy Forumowicz
Auto: OIII 2.0 CVT InstyleNavi
|
Wysłany: 01-02-2018, 17:29
|
|
|
Witajcie, u mnie system ten raz zadziałał i to wtedy gdy samochód prowadziła żona.
Wracaliśmy z Wisły do Szczyrku, trasa prowadzi poprzez serpentyny gdzie niektóre zakręty są nawet bliskie kontowi 180 - u stopni.
Trasa pusta, żaden samochód przed nami ani z nad przeciwka, dojeżdżamy do jednego z tych zakrętów o którym pisałem wyżej a tu nagle z zakrętu wyłania sie osobówka.
System chyba pomyślał że lecimy na czołówke i jak "depnął" po hamulcach to zdębiałem. Dobrze że pasażerowie z tyłu mieli masy pozapinane bo mogło by nie być ciekawie.
Samochód nie zatrzymał się do zera, gdyż przeszkoda odjechała i nie do końca pamiętam jak to dalej wyglądało.
Co do ostrzeżeń to u mnie również się pojawiają, ale zazwyczaj jest to efekt zareagowania na samochód zaparkowany na chodniku w momencie wychodzenia z zakrętu. |
|
|
|
 |
tipen
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 01-02-2018, 22:32
|
|
|
Dziękuję za Wasze wpisy.
Ciekawe jak się to rozwinie? |
|
|
|
 |
kubabrzesko
Forumowicz
Auto: outlander III 3.0 GT
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Sty 2014 Posty: 161 Skąd: Brzesko
|
Wysłany: 05-02-2018, 20:30
|
|
|
Powiem szczerze ze ja sie juz do tego przyzwyczailem ze raz dziala , a raz nie.U mnie czasem ostrzeze ikonką wraz z dzwiekiem jak cos sie pojawi przede mna i ''przygotuje'' hamulec dlatego ogolnie mu nie wierze.Za to calkiem sprawnie dziala wraz z tempomatem aktywnym.Wtedy rzeczywiscie widzac poprzedzające auto zwalnia a trzy tryby żądanej odelglosci i tak sie zmieniają w zaleznosci od mojej predkosci. |
|
|
|
 |
tipen
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 05-02-2018, 20:45
|
|
|
Tak, tempomat działa wspaniale, ale to dwa niezależne systemy. Własnie takiego działania oczekiwałem po FCM. |
|
|
|
 |
kubabrzesko
Forumowicz
|
Wysłany: 06-02-2018, 08:23
|
|
|
tipen, Jesli masz auto kupione w polskim salonie ( ja mam wersje usa) , jak sie do tego odnosi dealer ??Wez ich na przejazdzke i niech wytlumaczą jak ma dzialac ten sysytem.Ja naprzyklad zauwazylem ze po odpaleniu samochodu przelaczeniu odleglosci przyciskiem FCM to jakby czulszy byl (czesciej ostrzega ) ,ale nadal bez szalu.Ktos mi kiedys tlumaczyl ze on w ostatniej chwili dziala i ogranicza skutki kolizji , a wiec nie zapobiega ???? |
|
|
|
 |
tipen
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-02-2018, 15:25
|
|
|
I tak też w serwisie prawią
Dziękuję, w sumie to dobrze, że w innych samochodach "działa tak samo".
Nie będę zazdrościł. Ale jeśli chodzi o pieszych, powinno działać pewniej |
|
|
|
 |
kubabrzesko
Forumowicz
|
|
|
|
 |
mnerd
Forumowicz
Auto: Outlander 2,0 cvt 4WD '16
|
Wysłany: 14-03-2018, 06:56
|
|
|
Zapewne działa skoro nie masz komunikatu o błędzie. Żeby wywołać alarm musisz powstrzymać jakąkolwiek reakcję, ani ręka na kierownicy ani noga na gazie drgnąć nie może. Mi się dwa razy aktywował w tym raz na łukowym wyjeździe z garażu podziemnego. Hamowanie odbywa się na 100% możliwości hamulców |
|
|
|
 |
|