Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Amortyzatory do Lancera
Autor Wiadomość
Hornet 
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-06-2017, 12:46   

Łożyska i blacha wymienione. I jest ok. Rzeczywiście, blacha mocno skorodowana - zobaczymy czy da się to reanimować. Jak się uda to będzie na przyszłość :P Te blachy są skopane, w tych nieckach od góry zbiera się błoto i ruda może szaleć.
Co ciekawe łożyska zdemontowane nie przypominają tego co pokazał qbus_b. Miałem łożyska ślizgowe. Albo takie dawała wtedy kayaba, albo zrobili mnie w wała w warsztacie. Rozebrałem i nie wiem co tam mogło terkotać. Jedyne co stwierdziłem, to to, że łożyska musiały się obracać na blasze od sprężyny, bo są powycierane od wewnątrz.

qbus_b
[Usunięty]

Wysłany: 10-06-2017, 13:43   

Terkocze już zazwyczaj nie samo łożysko a sprężyna i te miseczki. Jak łożysko się zatrze to na czymś musi to wszystko pracować, więc przyjmuje to sprężyna.
Swoje poduszki kupiłem w oryginalnych pudełkach więc chyba nic nie było kombinowane. Co nie wyklucza możliwości w zmianach konstrukcji przez producenta.

Hornet 
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Wysłany: 10-06-2017, 18:46   

Cytat:
Terkocze już zazwyczaj nie samo łożysko a sprężyna i te miseczki.

U mnie sprężyna raczej nie hałasowała - terkotało nawet na podnośniku u diagnosty. Tak jak napisałem wcześniej łożysko nie pracowało tyko w całości obracało się po tej miseczce. Może przez piach wydawało takie dźwięki.

imanastu 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi outlander
Wysłany: 05-07-2017, 09:38   

"qbus_b" napisał/a:
czy wypróbował już ktoś wymienione w powyższym temacie (TRW, KAMOKA, DAICHI), może jakieś inne ?
Sam w mazdzie 323f zakładałem marki KAMOKA jak pojawiła się na rynku i zrobiłem jakieś 20 tyś do sprzedaży bez problemów, ale później na forach pojawiło się wiele złych komentarzy.
Z góry dziękuję za pomoc.

Moim zdaniem możesz śmiało zakładać, osobiście nie zauważyłem żadnego spadku jakości jeśli chodzi o ich produkty (kamoka). Co do TRW nie mam zdania. Daichi nie będzie również najgorszym wyborem.

qbus_b
[Usunięty]

Wysłany: 05-07-2017, 11:18   

Tak jak pisałem założyłem DAICHI, pod względem wykonania OK pasują idealnie.
Zachowanie samochodu dokładnie takie samo jak przed wymianą, poza brakiem takich dziwnych dźwięków ze strony sprężyn które się pojawiały przy szybko pokonywanych przeszkodach.
Co do trwałości będę mógł powiedzieć jak zrobię jakieś km/lata na nich.

smk 
Mitsumaniak

Auto: Lancer CS3A, 4G18 + LPG
Wysłany: 05-07-2017, 20:27   

Niestety jeśli chodzi o łożyska to lepiej montować tylko OEM.
Miałem KYB (plastikowe ślizgowe) wytrzymały może 30-40 tyś.
Febest, bo tylko takie były dostępne jak poduszki mi padły wytrzymały 2tyś km.
Założyłem OEM i działa już rok, jakieś 25 tyś.
Nigdy nie miałem tych metalowych.
Co ważne, pamiętam że, wszystkie zamienniki miały trochę inny wymiar niż oryginał i chodziły ciężej.
A i poduszki amorów KYB też szału nie robią jeśli chodzi o trwałość....
To tak z moich doświadczeń.

cygan84 
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0,06,Colt 1.3,10
Wysłany: 17-03-2018, 08:52   

Powracając do tematu amorków mam pytanie odnośnie poduszki(mocowania),jakiej firmy polecacie?Zacząłem kompletować i kupiłem łożyska oryginały,może ktoś podzieli się doświadczeniem po wymianie,które poduszki będą najlepszym rozwiązaniem,choć chyba dużego wyboru tutaj nie ma :?

mrcng 
Forumowicz

Auto: Lancer CSW 1.6
Wysłany: 26-04-2018, 11:54   

Mi ostatnio pękł jeden amortyzator i sprężyna trzymała się na wahaczu. Amor do tego się już "rozlał". Wstawione KYB i super śmiga teraz. Mowa o tylnych.

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 25-07-2018, 17:17   

Potrzebuję małej pomocy. Mam Lancera 2,0 sport. Oba przednie amortyzatory do wymiany. Szukałem na stronach i często w ogłoszeniu piszą, że amortyzator nie pasuje do wersji sport. Teraz pytanie...to jaki amortyzator mam kupić? Dajcie jakieś konkretne pasujące propozycje, lub przynajmniej numer oryginalnych, może wtedy jakiś zamiennik znajdę.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 25-07-2018, 18:11   

remi napisał/a:
Dajcie jakieś konkretne pasujące propozycje, lub przynajmniej numer oryginalnych, może wtedy jakiś zamiennik znajdę.

Jak chcesz nr. OE to podaj na PW vin auta 8) .

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 31-07-2018, 09:38   

Przód amortyzatory MN101958 i sprężyny MN101443
Tył amortyzatory MN101601 i sprężyny MR961151

remi 
Forumowicz

Auto: Lancer VIII 1,8 Pb
Wysłany: 04-08-2018, 16:46   

Ok. Dzięki bardzo. Coś zakupię jak wrócę z urlopu.

Semi 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer
Wysłany: 16-09-2018, 08:49   

mrcng napisał/a:
Mi ostatnio pękł jeden amortyzator i sprężyna trzymała się na wahaczu. Amor do tego się już "rozlał". Wstawione KYB i super śmiga teraz. Mowa o tylnych.

Niestety mi również puścićł ten talerzyk co siedzi na nim sprężyna, te numery OEM co kolega podawał wyżej to są dla silnika 2.0? Bo u mnie jest 1.6 w kombi będzie to pasowało? Swoją drogą coś skopali żeby rozwalały się mocowania sprężyn, gorszymi autami się jedzilo zapakowane po dach i tam nic się nie urwało, co najwyżej sprężyna puściła.

G0rd0n 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer
Wysłany: 16-09-2018, 13:19   

Semi napisał/a:

Niestety mi również puścićł ten talerzyk co siedzi na nim sprężyna, te numery OEM co kolega podawał wyżej to są dla silnika 2.0? Bo u mnie jest 1.6 w kombi będzie to pasowało? Swoją drogą coś skopali żeby rozwalały się mocowania sprężyn, gorszymi autami się jedzilo zapakowane po dach i tam nic się nie urwało, co najwyżej sprężyna puściła.

To urywanie się mocowania tylnych amortyzatorów jest niestety częste w 10 i więcej-letnich Lancerach. Tak jak korozja elem. podwozia czy tylnych błotników.

do CS3W (kombi 1.6) masz do wyboru na tył np:
KYB p/n 341386 (standard)
Bilstein B4 p/n 19-156316 (bardziej sportowe)

wichura1 
moderator mitsumaniak
download manager ;)

Auto: Grandis NA4W 2.4MIVEC LPG
Wysłany: 17-09-2018, 22:53   

Nie masz do wyboru, tylko trzeba kupić amortyzatory odpowiednie do wersji SPORT, albo COMFORT. Mają inny skok, można je stosować zamiennie pod warunkiem wymiany sprężyn.

Odpowiedz do tematu