Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
piaskowanie i malowanie alufelg
Autor Wiadomość
remkowsky
[Usunięty]

Wysłany: 12-05-2007, 07:48   piaskowanie i malowanie alufelg

Witam Panstwa :)
Od pewnego czasu szukam felg aluminiowych do swojego E55 (tych oryginalnie wstawianych).
Ostatnio znalazlem komplet z oponami za 500zl z tym ze sa niesamowicie zniszczone, jakby nimi pole orali!! :? Myslalem czy nie wziac takich (dac gora 400) i je odnowic. Tu moje pytanie - jakie sa koszty takiego zabiegu i czy bedzie to trwale??
a fegi wygladaja mniej wiecej tak:

Artoos
[Usunięty]

Wysłany: 12-05-2007, 09:11   

Zależy od warsztatu, ale standart to 80-100 zł. za sztukę. Jak jednak znasz jakiegoś mechanika, który Ci to zrobi po kosztach to około 100 zł. ale za wszystkie. Co do czasu to jakieś 2-3 dni (piaskowanie, malowanie kolorem i po wyschnięciu bezbarwny lakier). Kiedyś próbowałem samemu wyczyścić i wypolerować stare fele. Odradzam. Tam gdzie jest dużo załamań i wyobleń poprostu jest to tragedią. W końcu dałem spokój i zrobiłem piaskowanie + lakier, chociaż w przypadku felg, z dużymi płaszczyznami szło by to zrobić i było by taniej. Te z fotki byłoby ciężko samemu wypolerować. Na jedną felę poszły mi dwie druciane szczotki, więc...

remkowsky
[Usunięty]

Wysłany: 12-05-2007, 11:54   

no to troche lipa, trzeba by dolozyc drugie tyle do tego kompletu :?
a to zdjecie widnialo na allegro (wiec zapewne tak wygladaja po drobnym wyczyszczeniu...):

mimo wszystko niezbyt ladnie :-X
chyba trzeba kontynuowac poszukiwania!!!
dzieki!!

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 12-05-2007, 12:19   

jest taki fajny lakierek w spreju - fast finish sie nazywa kosztuje cos kolo 25zl za duza puszke, do tego troche papieru sciernego o roznej gramaturze coby ladnie zetrzec ten zluszczony lakier, pozniej jakims drobnym na mokro wyrownac nierownosci, delikatnie zapylic kilkoma warstwami fast finisha na to ze 2 bezbarwnego i felgi jak nowe
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

ptwardy
[Usunięty]

Wysłany: 12-05-2007, 19:31   

Mieszkasz w Grójcu, więc Ci podpowiem kto usługowo wykonuje takie usługi dla handlarzy ze Słomczyna. Otóż w Chynowie 75 jest firma ZYGZAK Jacka Berlińskiego, to jest po drodze z centrum Chynowa na dworzec PKP, po lewej stronie. Jacek chyba się nie obrazi jak podam telefon do niego, a Ty przy okazji pozdrowisz go od Pawła Twardowskiego (wiśniowy OPEL Kadett): 501383551, 504409255, 0486614382. Dane te mam od dwóch lat i myślę, że nie zmieniły się. Jak pamiętam, Jacek wykonuje szybko i w miarę za przyzwoite pieniądze.

remkowsky
[Usunięty]

Wysłany: 13-05-2007, 00:26   

dzieki ptwardy!!! dobrze wiedziec ze niedaleko jest taki specjalista chociaz przyznam ze wolalbym kupic felgi bez koniecznosci ich odnawiania :?
jeszcze raz dziekuje!

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 13-05-2007, 22:36   

a czegos sie tak uczepil tych oryginelsow. Jest tyle ladnych felg za dobra cene szczegolnie 15 i 16 :idea:

remkowsky
[Usunięty]

Wysłany: 14-05-2007, 15:12   

po pierwsze cena!!! w/w oferta to juz druga z jaka sie spotkalem - 500zl za komplet z oponami i to mi bardzo odpowiada (zwlaszcza te opony zeby pojezdzily chociaz jeden sezon bo jakbym mial jeszcze dokupic komplet opon no to z tysiacem zł trzeba sie liczyc). niestety mam sporo wydatkow rowniez zwiazanych z galem (caly uklad wydechowy do wymiany...) a felgi aluminiowe to tylko wyglad wiec nie zamierzam w nie wpakowac Bog wie ile :?
po drugie nie chce nic wiekszego niz 15' bo na naszych "cudnych" drogach dojda dodatkowe koszty a tego bym nie chcial.
no i po trzecie - wedlug mnie do tego auta nie pasuja tak dobrze zadne inne felgi jak te oryginalne! 8)
to tyle z mojej strony :wink:

Simones
[Usunięty]

Wysłany: 14-05-2007, 15:45   

remkowsky napisał/a:
felgi aluminiowe to tylko wyglad

w przypadku malych felg - wysokiego profilu tak, ale wierz mi ze jak zalozylem jakis miesiac temu 205/50/R17 to sie baaardzo zdziwilem, ze wyglad to tylko ok. 40% zmian - glownie roznica w trakcji. Zakret 90 st. na 3 biegu to juz nie problem :badgrin:
Na profilu 40, 45 moze byc faktycznie na niektorych drogach ciezko, ale 50 jest wedlug mnie idealnym zlotym srodkiem. Jezdze po naprawde kiepskiej drodze (jedyna wiodaca do pracy) i felgi sa proste - wiec 50 w zupelnosci wystarcza.
Nono, do mojego tez mialy nie pasowac, a jak sie okazalo na zywo to nawet Trociniarz stwierdzil, ze pasuja i to bardzo :mrgreen:

remkowsky
[Usunięty]

Wysłany: 14-05-2007, 17:23   

doskonale cie rozumiem! poprostu w moim przypadku chodzi tylko o to zeby go troche upiekszyc i dlatego nie chce wydawac jakis duzch pieniedzy tym bardziej ze i tak juz sporo mnie kosztowal a to jeszcze nie koniec :?

KrzychoP 
Mitsumaniak
krzychop

Auto: Galant E54A 1995 2.0 V6-24
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-05-2007, 23:15   

remkowsky miałem ten sam problem do rozwiązania. Odłożyć kaskę, wypiaskować i odddać do lakierowania(ale kiedy?), czy robić samemu. A ponieważ kasy wolnej nie miałem to postanowiłem popracować sam (bo gdyby wyszło mizernie to przecież zawsze mogłem fele dać do specjalisty w późniejszym terminie) . Kupiłem lakier w sprayu Motip w kolorze alu (puszka 500ml 15 złociszy wystarczyła na pomalowanie 2 warstwami wszystkich felg). Papier wodny o gramaturze 200 i 400 miałem ze starego zapasu a do zgrubnej obróbki służyła mi szczotka druciana. Do tego dwa dni pracy nad czyszczeniem i malowaniem felg. No cóż, jak na razie z efektu jestem zadowolony, zobaczymy jak będzie to wyglądać później i na ile taka konserwacja felg będzie trwała. W każdym razie efekt jakiś (na lepsze) jest, a i z kieszeni dużo nie ubyło. Jutro zrobię fotki żebyś widział jak to wygląda.

Zapowiedziana fota:

Odpowiedz do tematu