Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.6+gaz], SILNIK - przerywanie
Autor Wiadomość
siwu85009 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer 1.8 MIVEC
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-05-2018, 13:42   [MSS 1.6+gaz], SILNIK - przerywanie

Witam,

Jako, że jestem nową osobą na forum, chcę powitać wszystkich aktywnych Forumowiczów, cieszę się, że znalazłem się w gronie ekspertów :)

Zarejestrowałem się na forum, aby spróbować rozwiązać problem w samochodzie mojego Taty,
Mitsubishi Space Star 2004 r. 1.6. W samochodzie 2 lata temu została zainstalowana instalacja sekwencyjna gazu ( nie była najtańsza, staraliśmy się dobrać coś optymalnego przy zachowaniu znormalizowanych kosztów). Wszystko działało oczywiście dobrze, aż do tej chwili.

W samochodzie pojawiła się lampa check engine, obrotomierz przestał działać, a od wczoraj zauważyliśmy, że instalacja gazu sama się rozłącza, silnik przełącza się na benzynę, na której notabene jedzie lepiej, niestety delikatne przerywanie jest odczuwalne. Obrotomierz potrafi raz działać nie działać cały dzień a później w dziwny sposób ożyć i pracować z należytą dokładnością.
Space Star był już u mechanika, stwierdziliśmy, że może jest to wina świec, kabli lub cewek, wszystko zostało wymienione, problem nie ustapił, na tą chwilę jedyne co jeszcze spróbujemy zrobić, to podrzucić auto do gazownika na regulację gazu, bo być może tutaj też powinno się jakiś filtr wymienić.

Innych objawów nie widzę, jeżeli będziecie mieli jakieś pytania do diagnozy, oczywiście jestem do dyspozycji, liczę, że ktoś nakieruje gdzie można szukać przyczyny takiego zachowania pojazdu.

Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego dnia!

Dawid.

Chupacabra 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1.6
Wysłany: 24-05-2018, 16:10   

Cześć, ja kiedyś miałem podobnie, lecz w całkiem innym samochodzie, bo w francuzie, samo się przełączało z gazu na benzyne, a na gazie w ogóle nie chciał jechać, po prostu gasł. Nie wiem co się podziało, ale odłączyłem akumulator i po chwili podłączyłem z powrotem i problem znikł i do dziś dnia jeździ na gazie bez problemów :D

siwu85009 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-05-2018, 17:49   

Próbowaliśmy tego sposobu, niestety nic z tego :( Ale dzięki za podpowiedź, doceniam! ;d

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 24-05-2018, 18:26   

Jeśli zapaliła się kontrolka silnika to podstawą jest podpięcie auta pod komputer i sprawdzenie błędów silnika jakie sygnalizuje kontrolka. Jeśli mechanik tego nie zrobił tylko na pałę wymieniał części to lepiej więcej tam nie jedźcie. Do podpięcia wystarczy interfejs typu ELM327 którego można kupić za około 50zł i jakaś darmowa aplikacja na telefon z androidem typu Torque lub Piston.
Pod LPG też oczywiście warto się podpiąć ale raczej jest to jakaś usterka silnika a nie LPG.
Napisz jakie masz główne podzespoły w instalacji LPG czyli jakie wtryski, reduktor i sterownik.

siwu85009 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-05-2018, 21:08   

@plecho1 dzięki wielkie za podpowiedź, tak się składa że posiadam kabel ELM327 ale miałem problemy z poprawnym podłączeniem go pod laptopa, spróbuję jutro kupić przejściówkę z USB na USB-C (mam HTC U11) , ściągne aplikacje i spróbuję odczytać błędy.
Razem z tym prześlę informacje dotyczące siedzących w aucie wtrysków, reduktora i sterownika, postaram się odpowiedzieć jak najszybciej!

Pozdrawiam :)

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-05-2018, 21:31   

Nie wiem czy tak zadziała, mi chodziło o wersję bluetooth ale oczywiści możesz tak spróbować tylko jeśli telefon ma pełne USB OTG. Elm na USB z laptopem też powinien zadziałać. Napisz jakim programem próbowałeś się połączyć.

siwu85009 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-05-2018, 21:43   

Możesz rozwinąć skrót OTG, pierwszy raz się z tym spotykam :) używałem dołączonego oprogramowania do kabla, próbowałem łączyć się na starszym laptopie z windowsem XP, ustawiałem porty tak jak w instrukcji ale moje audi nie chciało się z nim połączyć, mam teraz nowszego lapka z windowsem 10 ale czy do tego systemu najnowsze sterowniki które mi pozwolą połączyć komputer z samochodem?

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 24-05-2018, 22:03   

Nie wiem z którego roku było to Audi ale Elm327 działa z autami benzyniakami przeważnie od rocznika 2001r. w górę. Jeśli Twój telefon łączy się z pendrive lub z myszką to ma USB OTG.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 24-05-2018, 22:55   

siwu85009 napisał/a:
Możesz rozwinąć skrót OTG, pierwszy raz się z tym spotykam

OTG - On The Go
http://www.benchmark.pl/t...zego-sluzy.html

siwu85009 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 29-05-2018, 11:30   

Dzięki Panowie za wszystkie odpowiedzi, dotarłem do dokumentacji gazu, pochwalę się co mamy założone, może ktoś będzie miał zdanie wyrobione na ten temat.

1. Parownik/ reduktor Tomasetto Alaska
2. Zawór odcinający Tomasetto Alaska
3. Zbiornik GZWMTOR
4. Wielozawór Tomasetto
5. Gazoszczelna obudowa wielozaworu GZWM
6. Wlew paliwa Tomasetto
7. Przewody elastyczne North Fighter
8. Elektroniczna jednostka sterująca Auto-Gaz Zenit PRO
9. Urządzenie wtrysku gazu lub wtryskiwacz Hercules GISM-l1000
10. Zespół filtra gazu Certools F-782

Udało nam się rozwiązać problem z przerywaniem , okazało się, że winowajcą była cewka od instalacji gazowej, Tata twierdzi, że w środku była "upalona", wyczyściliśmy styki, założyliśmy nową cewkę i problem zniknął :)
Ciągle natomiast borykamy się ze znalezieniem problemu z obrotomierzem który działa kiedy chce...
Dzięki wszystkim za podpowiedzi, okazuje się że w telefonie posiadam złączę OTG więc będę się mógł pobawić podłączając kabelek, może wtedy pokaże się coś, co podpowie gdzie szukać błędu.

Jeszcze raz bardzo dziękuje wszystkim za odpowiedzi !

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-05-2018, 11:43   

Próbuj ale nie wiem czy te aplikacje dają możliwość połączenia przewodowego. Jeśli się nie uda to jak najbardziej powinno się udać połączyć laptopem z Windowsem.

gsm_virus 
Forumowicz
elektroda.pl

Auto: Space Star 1.6 16V '02r.
Wysłany: 02-06-2018, 21:08   

siwu85009 napisał/a:
okazuje się że w telefonie posiadam złączę OTG więc będę się mógł pobawić podłączając kabelek,
Poprzez Host USB OTG w smartfonie z Androidem będzie ciężko... np. mój telefon po prostu nie wykrywa kabla USB elm327.
Zresztą w samych "topowych" aplikacjach masz tylko dostępne 2 sposoby połączenia Bluetooth lub Wi-Fi.
No ale "jakiś pasjonat" z rosyyji dokonał takowego połączenia i poczytać możesz w cyrylicy na str -> http://www.opendiag.spb.ru/android
pokazał również filmik z tego -> www.youtube.com/watch?v=xdvyifGa6wA

Odpowiedz do tematu