[MSS 1.6] Manetka świateł |
Autor |
Wiadomość |
mah00ni
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 v6 Avance 2002r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Wrz 2014 Posty: 178 Skąd: Zabrze
|
Wysłany: 29-06-2018, 11:16 [MSS 1.6] Manetka świateł
|
|
|
Od pewnego czasu żona ma problem, a co za tym idzie i ja, z manetką świateł.
Swego czasu zauważyłem, że nie działa prawe tylne światło pozycyjne, wymiana żarówki nie pomogła. Sprawdziłem bezpiecznik, okazał się przepalony. Wkładam nowy przekręcam manetkę i pyk - spalony.
Oprócz tylnego prawego światła nie ma światła cofania i podświetlenia zegarów oraz z przodu w lewej lampie świeci mijania i postój a w prawej tylko mijania.
Pomysł padł na manetkę, że ona robi zwarcie. Manetka wymieniona, ponad miesiąc jazdy bez awarii, a wczoraj problem pojawił się znów.
Pytanie czy te manetki są jakieś wadliwe czy problem po stronie instalacji w aucie? |
_________________ Mitsubishi Galant Avance 2.5 v6 2002r. - http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=100175 |
|
|
|
 |
RaVciO
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Pomógł: 19 razy Dołączył: 06 Kwi 2009 Posty: 1254 Skąd: Zielona Góra
|
Wysłany: 29-06-2018, 12:44
|
|
|
Nie słyszałem o wadliwych manetkach (a przynajmniej nie o takim problemie), osobiście bym szukał przyczyny gdzieś w okablowaniu w pobliżu tylnej lampy, w której palą się żarówki - może jakiś przewód ma przetartą izolację? |
|
|
|
 |
mah00ni
Mitsumaniak

|
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 29-06-2018, 17:03
|
|
|
Ten bezpiecznik co się przepala odpowiada za prawe pozycyjne przednie i tylne oraz za podświetlanie zegarów. W tym obwodzie masz gdzieś zwarcie z masą auta więc trzeba przejrzeć przewody idące do tylnej i do przedniej lampy oraz do podświetlania. A wymieniałeś może ostatnio radio? Pytam bo złe jego podłączenie też może powodować przepalanie tego bezpiecznbika.
Problem ze światłami cofania raczej nie jest powiązany z tym z pozycjami, być może padł Ci ich włącznik który jest zamontowany na skrzyni biegów. Aby sprawdzić czy to jego wina zewrzyj ze sobą dwa przewody w kostce którą się wpina w czujnik oraz włącz zapłon. Jak światła cofania się zapalą to wina czujnika a jak nie to będziemy podpowiadać dalej. |
|
|
|
 |
mah00ni
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-07-2018, 09:32
|
|
|
Lampa wstecznego działa, w tej kwestii wszystko ok.
Radia nie wymieniłem, jest oryginał od Mitsubishi.
Będę musiał przejrzeć ten obwód, dziękuję za pomoc plecho1.
[ Dodano: 04-07-2018, 10:35 ]
Problem rozwiązany... zwarcie przy podświetleniu tablicy. |
_________________ Mitsubishi Galant Avance 2.5 v6 2002r. - http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=100175 |
|
|
|
 |
|