Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zawór EGR
Autor Wiadomość
Ursusiak 
Forumowicz

Auto: Grandis
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 11-12-2017, 17:47   Zawór EGR

czy może ktoś z szanownych formuowiczów czyścił zawór EGR ??

Czy w ogóle można go czyścić w tym konkretnym silniku i jeśli tak to gdzie on się znajduje i czy jest to trudne.

nekoashi 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Grandis
Wysłany: 12-12-2017, 07:24   

Mechanik mi go czyścił, jest na widoku, zapalił mi sie check, samochód stracił moc i okazało się że to egr. czyszczenie to norma

Ursusiak 
Forumowicz

Wysłany: 12-12-2017, 15:26   

Dziękuję za szybką odpowiedz. Rozumiem, że benzyna ekstrakcyjna do czyszczenia się nadaje. Nie chce oddawać do mechanika z takim małym jak mi sie wydaje problemem i chciałbym wyczyścić samemu mam nadzieję, ze nic nie zepsuję.

nekoashi 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-12-2017, 09:30   

pędzel i benzyna ekstrakcyjna, sam czyściłem w passacie czy octavii, uważaj tylko by dokładnie wyczyścić przy zamknięciu klapy w środku i będzie ok :) , błąd jeśli masz może Ci zniknąc od razu, lub po czasie. Ja usunąłem przez yanosik connect

Ursusiak 
Forumowicz

Wysłany: 14-12-2017, 15:21   

Błąd na razie nie wyskoczył ale profilaktycznie chciałem wyczyścić chyba, że to głupota to nie będę tego robił. Martwię się tylko jaki jest dostęp do tego zaworu, czy jest dużo kombinacji żeby go wyciągnąć i czy przy okazji nic nie uszkodzę :)

nekoashi 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-12-2017, 08:47   

błąd egr to żółty check engine. najpierw nic się nie będzie działo, a po czasie stracisz moc w trakcie jazdy jakby turbine odcieło. egr masz na widoku z tego co kojarzę po lewej stronie, wymontować to żadna filozofia, ale nie ma co póki nic się nie dzieje. Błąd egr jaki u mnie wyskoczył to P0401 Układ recyrkulacji spalin - wykryty niewystarczający przepływ. tzn zawalił się nagarem i syfem

Ursusiak 
Forumowicz

Wysłany: 15-12-2017, 16:58   

Jak tylko będę miał trochę czasu to może sie za niego profilaktycznie zabiorę ...

Jak-Szymon 
Forumowicz

Auto: Grandis DiD 136 kM 2007/8
Wysłany: 18-03-2018, 21:37   

Czyściłem zawór przed zapaleniem się kontrolki chec engin.
Są specjalne rozpuszczalniki np Boll i je zastosowałem. Jednak wpierw należy wykręcić jeśli dobrze pamiętam 5 z, jedna jest schowana perfidnie ale da się. A trzeba uwazac żeby uszczelka od rury nie wpadla do środka jak jest na obrotach. Lepiej wyłączyć silnik i zdjąć rurę dolotowa oraz te pięć śrub.
Potem dokładnie zeskrobać nagar i umyć rozpuszczalnikiem do czysta, tak żeby się wszystko błyszczało.. uwaga na części gumowe z dala od rozpuszczalników.
Zrobiłem 10 tys od tego czasu i chodzi spokojnie.
Przy okazji: należy sprawdzić odmę, jej drożność, jeśli jest słaba niestety będzie trzeba demontować pokrywę klawiatury i założyć później nową uszczelkę ok 40 zł. Są filmiki na YT o tym jak to zrobic

Ursusiak 
Forumowicz

Wysłany: 26-06-2018, 18:37   

To jeszcze jedno pytanko .... jakiej firmy zawór w razie co kupować i czy trzeba oryginał - drogo - czy można zamiennik - tanio :)

jogi_23 
Forumowicz

Auto: grandis 2.0 did bsy
Wysłany: 30-06-2018, 00:16   

mozna zamiennik

Odpowiedz do tematu