Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Blokowanie hamulca postojowego
Autor Wiadomość
kxp 
Nowy Forumowicz

Auto: eclipse cross phev
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-06-2018, 13:50   

mam taki sam problem i już wiem, że to problem finansowy również.
ASX z roku 2013, kupiony jako nowy, przebieg 100000km. powiedziano mi, że sa dwie wersje konstrukcyjne tego mechanizmu, starsza - z mozliwościa regeneracji oraz nowsza, którą mam zaszczyt mieć zamontowaną, w cenie ok 2500 na stronę i bez możliwości tańszych zamienników.
no cóż... młoteczek, długi mocny śrubokręt i butelka WD40 na stronę... ale po kilku miesiącach problem powraca...
czy może jednak ma ktoś na to rade?

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-06-2018, 14:38   

Może wystarczy używać go częściej?

kxp 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 13-06-2018, 09:40   

krzychu napisał/a:
Może wystarczy używać go częściej?

mój "sąsiad garażowy" tez tak mówił a ja używam go ZAWSZE - no może za wyjątkiem sytuacji gdy właśnie nim jadę he he he
ale tez serio mówiąc zastanawiam sie jaki wpływ na trwałość tego elementu może mieć fakt, że codziennie pokonuję ok. kilometra drogą gruntową (piasek, pył, w zimie śnieg) a i ten samochód służy mi do wyjazdów na działke w lesie.

Wredna77 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6 benzin
Wysłany: 20-06-2018, 09:44   

kxp napisał/a:
zastanawiam sie jaki wpływ na trwałość tego elementu może mieć fakt, że codziennie pokonuję ok. kilometra drogą gruntową (piasek, pył, w zimie śnieg) a i ten samochód służy mi do wyjazdów na działke w lesie.

KXP, na pewno piasek i pył nie pomogły. Ja od 2 lat latem jeżdżę polnymi drogami na działkę i tej zimy zacisk ręcznego odmówił posłuszeństwa. Tydzień temu znalazłem w Gdańsku zaciski regenerowane w cenie 10% nowych i jeszcze gość mi je zamontował za symboliczną opłatą. Jeżeli Cie interesuje wymiana na regenerowane to mogę dać Ci namiar na faceta.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 20-06-2018, 10:41   

Moim zdaniem piasek i pył raczej nie mają wpływu na blokowanie hamulca postojowego.
Prawdopodobnie wyrabia się gumowy uszczelniacz pod dźwigienką ręcznego w zacisku i dostaje się woda co powoduje korozję mechanizmu.
Naprawa poprzez psikanie WD40 nic nie da, trzeba rozebrać zacisk i zobaczyć w jakim stanie jest mechanizm i uszczelniacz.

piecho 
Nowy Forumowicz
Kopytko

Auto: ASX 2013 1.6
Wysłany: 16-07-2018, 15:00   

Pytanie o Otwock - czy facet naprawa mechanizm niezależnie od wersji?

U mnie problem jak dotąd wystąpił 2 razy. Fakt, ze żona nie używała hamulca w sposób kulturalny i regularny, ale wygląda to na wadę konstrukcyjną skoro wielu się powtarza to samo. Oczywiście nie robiłem w ASO (koszt absurdalny), części zamiennych brak na rynku. Zacisk uruchomił mi na dobre znajomy, który otworzył mechanizm do najdrobniejszej śrubki i wypolerował wszystko na błysk. Teraz przy każdej wizycie w aucie przez chwilę pracuję ręcznym, żeby dobrze rozruszać.

kxp 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-07-2018, 11:00   

Wredna77 napisał/a:
/.../ Tydzień temu znalazłem w Gdańsku zaciski regenerowane w cenie 10% nowych i jeszcze gość mi je zamontował za symboliczną opłatą./.../

i ja tez już jestem zadowolony i po tej operacji - dziękuję za pomoc!

M-Maro AWD 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitshubishi Outlander Sport
Wysłany: 19-07-2018, 16:16   

Witam,
Posiadam Outlandera Sport 2.0 4x4 i tak jak ktos wczesniej pisal w Usa jest ogkoszona akcja sereisowa na tylne zaciski . W serwisie w PL odmowiono mi tej naprawy. Nalisalem pismo w MItshubishi Europe - obecnie czekam na czesci z Usa - uznali mi ta akcje bez problemu. Dzis bylem w serwisie w innej sprawie i otrzymalem informacje ze na dniach bedzie ogloszona ta sama akcja serwisowa na hamulce co w Usa. Naprawa - zestaw naprawczy tylnych zaciskow.

RomanK61 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1,6 117KM z 2015r. Diamant
Wysłany: 19-07-2018, 16:24   

Gdyby taka akcja została ogłoszona to proszę o powiadomienie na forum bo na osobiste wezwanie raczej nie liczę. Na razie ręczny działa ale używany codziennie.

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 19-07-2018, 16:36   

RomanK61 napisał/a:
Na razie ręczny działa ale używany codziennie.

Ale chyba 2015 już miały nowe zaciski.

RomanK61 
Mitsumaniak

Wysłany: 19-07-2018, 17:24   

To znaczy że nowe nie zacinają się? Jak byłem na drugim przeglądzie w aso to mówiłem żeby przeczyscili zaciski, ale poinformowano mnie że to wchodzi w zakres przeglądu. W pozdzierniku będę miał 3 przegląd to zobaczę jak to jest z tym ręcznym, na razie chodzi dobrze, ale jak zaznaczyłem zawsze samochód na biegu i ręczny chyba żeby miał stać całą noc na dużym mrozie.

leon77leon 
Nowy Forumowicz

Auto: ASX 1.6
Wysłany: 25-07-2018, 09:55   

Właśnie znalazłem info odnośnie akcji serwisowej:

https://www.uokik.gov.pl/...p?news_id=14559

apikus 
Mitsumaniak

Auto: ASX
Wysłany: 25-07-2018, 10:05   

Akcja serwisowa potwierdzona przez ASO, ale cześci jeszcze nie ma. Mają wysyłać listy z wezwaniem.

kxp 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-07-2018, 09:19   

ja już mam regenerowane, a mój misiu -patrząc po VIN- tez jest objęty tą akcja... ciekawe...

RomanK61 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-07-2018, 14:25   

Dzwoniłem dzisiaj do aso AutoKrak i mój Asx nie jest obecnie objęty akcją hamulcową. Od 2015r była tam już podobno poprawiona usterka. Powiedzieli że na przeglądach i tak zawsze czyszczą zaciski. Ale nie jest wykluczone, że taka akcja się nie pojawi. A co do samego przeglądu to spytałem ile kosztuje trzeci-1150zł mogą być rabaty dla stałego klienta /robiłem tam już dwa/ ale ile wynosi taki rabat to nie wiem. A u Was koszt razem z materiałami. Przy czym mam dopiero 16000 więc tylko filtry itp.

Odpowiedz do tematu