Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1,3 GAZ]
Autor Wiadomość
orlo2299 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi space star 1.3
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-07-2018, 23:24   [MSS 1,3 GAZ]

Witam, od niedawna jestem posiadaczem MSS 1,3 z instalacją gazową 34l
z takim przyciskiem
http://www.drypa.pl/cache...b6a6709c80d.jpg

Mam pewien problem. Na przycisku mam jedną zieloną kreskę (myślę ze to rezerwa), po 1-2 min jazdy zaczyna ona piszczeć 4 razy i mrugać wydaje mi sie ze wtedy następuje przełączenie na paliwo. Chciałem dziś to sprawdzic i wlałem 5 l paliwa oczywiscie jak pojeździłem zaplaiłą sie rezerwa.
Czym możę to być spowodowane ? Wygląda na to jak by gaz nie chciał sie wylać do końca i zaczyna sam żreć benzynę.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 27-07-2018, 07:02   

Nie bardzo rozumiem, czyli zatankowałeś 5l LPG i mimo że gaz jest w zbiorniku to dalej silnik sam przełącza się na benzynę czy tylko wskaźnik źle wskazuje?
Silnik przełącza się na benzynę nie z powodu wskazania wskaźnika a np. z powodu niskiego lub zbyt wysokiego ciśnienia gazu lub z powodu niewłaściwej temperatury gazu. Możliwe że masz zapchane filtry gazowe lub zabrudził się i się zacina któryś z dwóch elektrozaworów gazowych lub padł reduktor lub czujnik ciśnienia lub temperatury gazu lub czujnik temperatury reduktora.

RaVciO 
Mitsumaniak

Auto: był MSS 1.6 jest Superb II
Wysłany: 27-07-2018, 07:44   

Zazwyczaj jak kończy się gaz, to następuje automatyczne przełączenie na benzynę, piszczenie ma tylko Tobie jasno zasygnalizować, żebyś pomyślał o zatankowaniu gazu. Jeśli piszczenie nie ustępuje, to wystarczy wcisnąć ten przycisk i tak jakby dać znać "komputerowi", że "przyjąłeś do wiadomości, że gaz się skończył.

tom.f 
Forumowicz

Auto: Space STAR 1.6 2003 R.
Wysłany: 27-07-2018, 10:39   

Kiedy byly wymieniane filtry?
Mozliwe ze plywak w butli zle wskazuje poziom gazu.Ale najpierw zatankuj do pelna lpg i obserwuj.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 27-07-2018, 14:10   

Jeśli dalej przerzuca na benzynę po zatankowaniu kilku litrów to jednak do pełna bym nie tankował jakby przyszło wypuszczać gaz ze zbiornika. Znam przypadek że uszkodził się zaworek zabezpieczający przed nagłym wypływem gazu po rozerwaniu przewodu i blokował przepływ zbyt szybko co uniemożliwiało jazdę na LPG i jednocześnie opróżnienie zbiornika. Aby to naprawić trzeba było wymienić wielozawór zbiornika przy czym pełny zbiornik był by niezłym problemem :)

orlo2299 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi space star 1.3
Wysłany: 27-07-2018, 15:59   

tom.f napisał/a:
Kiedy byly wymieniane filtry?
Mozliwe ze plywak w butli zle wskazuje poziom gazu.Ale najpierw zatankuj do pelna lpg i obserwuj.

Gaz był zakładany pod koneic 2016 roku wszystko udokumentowane.

Ogólnie chodzi o to że on robi nie całe 260-270km na całej butli 26-27 l wchodzi do pełna. Po przejechaniu jest jedna kropka która miga i piszczy wtedy następuje przejsćie na benzyne. Jak to jest z tą rezerwą ?

tomwasz 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.8 MPI Comfort
Wysłany: 27-07-2018, 18:28   

Mrugająca jedna "kropka" to sygnalizacja "rezerwy" gazu. Butla 34l więc 80% z tego to jakieś 27l i tyle powinno być gazu "do pełna". Spalanie na poziomie 10l LPG / 100km wydaje się być prawidłowe (w mieście z klimą). Instalacja przechodzi automatycznie na benzynę gdy jest już za słabe ciśnienie LPG i sygnalizuje to także dźwiękiem abyś był świadom, że jedziesz już na benzynie. Podejrzewam, że zaczyna "pikać" przy przyspieszaniu? Takie uroki jazdy na LPG :-)

tom.f 
Forumowicz

Wysłany: 30-07-2018, 09:27   

"Zadne uroki jazdy na gazie". Jesli sie przelacza na benzyne w czasie przyspieszania to moze oznaczac ze reduktor nie wyrabia,jest za slaby.Lub masz tak ustawiona instalacje ze przy wyzszych obrotach ma sie przelaczyc na pb.
Sam mam lpg i nie mam zadnego problemu z gazem a czasami to i podkrece do 6 tys. i nie ma takiej sytuacji zeby przechodzil na benzyne.

tomwasz 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-07-2018, 09:45   

tom.f, pamiętaj że orlo2299 prawdopodobnie po raz pierwszy wsiadł do auta z LPG. Dlatego mając na myśli owe "uroki" myślałem o:
- większym nieco niż na Pb zużyciu paliwa LPG (do ok 20%);
- niemożliwości zatankowania butli w 100% (ok 80% nominalnej objętości)
- przełączaniem się na benzynę gdy gazu mało właśnie w czasie przyspieszania (zauważ, że na jałowych byś butlę "osuszył" do zera, a jak pedał w podłodze to szybciej się przełączy).
Też jeżdżę na LPG od 10 lat, też nie mam z nim żadnych problemów ale trzeba te kilka informacji sobie przyswoić, żeby bezproblemowo to eksploatować.

tom.f 
Forumowicz

Wysłany: 30-07-2018, 10:35   

Ok. Racja. Pozdrawiam.

cakp 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.6 Comfort 2004 4G18
Wysłany: 06-08-2018, 11:22   

Ten bajer z diodami można w miarę wykalibrować u gazownika. Mi nigdy nie paliła się czerwona lampka . Ostatnią zawsze była zielona a potem szybkie mruganie tej małej okrągłej i przełączenie na benzynę. Obecnie mam tak że czerwona zapala się gdy w baku mam 10L gazu, pozostałe mnie interesują w jakiej częstotliwości km gasną. Ale te diody reguluje się podobno napięciami . Jak będziesz na przeglądzie LPG zapytaj gazownika czy nie masz ustawionych " przypomnień" o wymiane filtrów co 10tys km. Ile ja się nagłowiłem by wiedzieć że to akurat piszczy w samochodzie. Mam Staga 4 eco

tomwasz 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-08-2018, 16:57   

Tak naprawdę to na LPG najlepiej jeździć na ilość km. Ważne aby resetować licznik km. I nie można sugerować się wskazaniem średniego zużycia paliwa z komputerka - gazu wychodzi ok 20% więcej niż spalanie z wyświetlacza.

AidsD 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6 MPI Comfort
Wysłany: 09-08-2018, 11:15   

tomwasz napisał/a:
I nie można sugerować się wskazaniem średniego zużycia paliwa z komputerka

który i tak pokazuje około 0,5 l na 100 km w dół

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-08-2018, 17:40   

Ale czasem to wskazanie pozwala dostrzec problem z instalacją jak wartości zaczynają się niestandardowo zmieniać.

Odpowiedz do tematu