Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
centralny zamek a stacyjka
Autor Wiadomość
unk4ss 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 1 2004 136KM
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-08-2018, 20:09   centralny zamek a stacyjka

Witam

Jako świeży użytkownik forum i Outlandera 1 chciałem się przywitać; myślę, że nieraz będę szukał tu pomocy :) Na dziś przygotowałem takie zagadnienie:

Od czasu do czasu ( na tyle często, że jest to upierd... ) pilot do centralnego zamka nie działa. Nie jest to wina baterii; po testach doszedłem do tego, że coś nie tak jest ze stacyjką. Jak pilot nie zadziała, muszę wejść do samochodu, pogmerać w stacyjce i potem już działa.
Pytanie brzmi - co z tym można zrobić ? Ominąć jakiś styk w stacyjce ? Zewrzeć jakieś przewody ? Może odciąć ? :) Wg mnie kontrola stacyjki przy zamykaniu samochodu jest zbędna; więc można by to ominąć. tylko jak ???

Jeśli temat powtarzam to sorry, ale się takowego nie doszukałem.

Liczę na pomoc :)

luk2501 
Forumowicz

Auto: outlander I 2,0 16v
Wysłany: 29-08-2018, 21:02   

Sprawdź najpierw czy dobrze są zamknięte wszystkie drzwi. Jeżeli są nie domknięte to nie zadziała centralny.

unk4ss 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 1 2004 136KM
Wysłany: 29-08-2018, 23:40   

Problem leży na pewno w stacyjce. Po napisaniu tego posta przyuważyłem takie coś: jak wyciągnę kluczyk ze stacyjki i zapali się lampka sufitowa - działa centralny. Jak wyciągnę kluczyk i się nie zapali - nie działa. Pytanie, czy jakoś da się zrobić, żeby sterownik centralnego nie nadzorował stacyjki

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 30-08-2018, 01:09   

unk4ss napisał/a:
Problem leży na pewno w stacyjce. Po napisaniu tego posta przyuważyłem takie coś: jak wyciągnę kluczyk ze stacyjki i zapali się lampka sufitowa - działa centralny. Jak wyciągnę kluczyk i się nie zapali - nie działa.
Jeśli masz taki objaw że możesz wyjąć kluczyk i lampka podświetlania kabiny się nie zapala, to masz jakiś problem w styku wykrywającym włożenie kluczyka. Z tego co pamiętam nie jest on zintegrowany z "kostką" stacyjki tylko jest oddzielnym stykiem mechanicznym. Rozmontuj i zobacz, może to prosta usterka typu zacieranie się jakiegoś plastikowego elementu lub słaby styk.

unk4ss napisał/a:
Pytanie, czy jakoś da się zrobić, żeby sterownik centralnego nie nadzorował stacyjki
Możesz ciąć/łączyć kable, tylko po co skoro zdiagnozowałeś usterkę.

Odpowiedz do tematu