|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Ciśnienie oleju Grandis Mivec |
Autor |
Wiadomość |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 24-08-2018, 10:59 Ciśnienie oleju Grandis Mivec
|
|
|
Witam. Krótki opis sytuacji.
10 minut pałowania na trójce (6 tyś. obrotów) pod górę na Słowenii, w upale z przyczepą kempigową . Temperatura wody nawet nie drgnęła. Na górze zjechałem na stację benzynową. Nie gasiłem silnika, aż tu nagle patrzę na deskę, na której zaświeca się kontrolka oleju na wolnych obrotach. Po dosłownie liźnięciu pedału gazu ,kontrolka gaśnie przy 900 obrotach.
No i pytanie co mogło się stać?
Olej. 5w50 nie był najświeższy około 12tyś. przejechane.
Przejechałem później jeszcze ze 200km i wymieniłem olej. Niestety na świeżym oleju po rozgrzaniu sytuacja się powtarza.
Dodam tylko, że przejechałem teraz od wymiany 1000km z tą przyczepą (powoli wracam z wakacji) i poza tą kontrolką nie obserwuję nic złego (nie kopci, chodzi cichutko, oleju nie pobiera), a z przyczepą lekko nie ma
Co myślicie? Czujnik ciśnienia oleju? Pompa oleju się przytarła, coś jeszcze gorszego? |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 24-08-2018, 17:16
|
|
|
Najprawdopodobniej czujnik ale jednak warto by sprawdzić ciśnienie manometrem. |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 12-09-2018, 18:30
|
|
|
No więc był to czujnik Auto na medal |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 12-09-2018, 21:49
|
|
|
Czasem potrafi paść i napędzić trochę strachu |
|
|
|
 |
BTV
Forumowicz
Auto: Space Star 1.6, Grandis 2.4
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Wrz 2010 Posty: 144 Skąd: Puławy
|
Wysłany: 26-09-2018, 23:10
|
|
|
Kocham to w Miśkach - jak komp pokazuje błąd czujnika, to znaczy że wystarczy wymienić czujnik . U siebie miałem tak z błędem czujnika kąta skrętu i czujnika położenia wałka rozrządu - wymienione i po problemie. |
|
|
|
 |
|
|