Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Poziom oleju silnikowego
Autor Wiadomość
Stalowy 
Nowy Forumowicz

Auto: -
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-05-2018, 23:01   Poziom oleju silnikowego

Szanowni użytkownicy Outlanderów.
Posiadam OIII z polskiego salonu, przebieg 5 tys. km. Z tego co mi powiedzieli w salonie to pomiędzy planowymi przeglądami nie powinienem nawet zaglądać pod maskę. Jednak typ ze mnie niepokorny i co jakiś czas sprawdzę poziom płynów eksploatacyjnych, posłucham odgłosów osprzętu, silnika i takie tam inne zboczone rzeczy ;) . Ostatnio lekko zaniepokoił mnie pewien szczegół, mianowicie:

Po odbiorze samochodu z salonu poziom oleju silnikowego był w okolicy max (może lekko poniżej), było to zimą.
Obecnie widzę, że poziom oleju jest powyżej stanu max.

Olej to prawdopodobnie 0W20. Trasy robię głównie krótkie po mieście, 8-10 km. Myślicie, że może być to jakiś niepokojący objaw? np. źle wyregulowane wtryskiwacze i spływanie paliwa do miski olejowej? Dodam, że bagnet czuć spalinami, no ale bez przesady, nowe auto :D

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 29-05-2018, 07:29   

8-10km to nie są jakieś krótkie trasy. Jak się przejedziesz gdzieś dalej to następnego dnia sprawdź (jeśli paliwo i woda się gromadzi w oleju to odparuje). Pomiar bagnetem nie jest dokładny więc obserwuj.

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 29-05-2018, 08:03   

a jaki silnik?

Stalowy 
Nowy Forumowicz

Auto: -
Wysłany: 29-05-2018, 18:27   

silnik 2.0 4j11

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-05-2018, 20:14   

to benzyna - nie ma racjonalnego uzasadnienia dla wzrostu poziomu oleju jak np. w dieslu. Sprawdzaj. Jeśli faktycznie będzie wzrost, to będzie związane z jakąś usterką. Tu mogło po prostu więcej ścieknąć

Fawu 
Nowy Forumowicz

Auto: Outlander 3
Wysłany: 13-10-2018, 12:33   

Olej, no tak, kupiłem O III w czerwcu, a że wybuliłem na AC i GAP to dostałem w ramach zachęty (zastanawiałem się nad GAP) voucher na darmową wymianę po 1000km. Jeździłem mało tak że wymiana wypadła gdzieś w sierpniu,co nastąpiło, ale nie spodobał mi się shell 5W40 ale "mieścił się w normie" czyli w instrukcji, tak mi powiedziano. W dniu wyjazdu nad morze ( u mnie ponad 600 km w jedną stronę), sprawdziłem stan na bagnecie no i.... 15mm ponad max,dużo za dużo! Dla mnie szok! Telefon, za pół godziny wizyta w ASO, tuż przed zamknięciem no i nieudolne próby wyssania nadmiaru oleju z miski olejowej. Mechanik wiedział co robi ale szybkozłączki co chwilę mu wyskakiwały z mocowań,coś tam może i odessał ale widok zapiaszczonych szmat i wycieranie bagnetu i tej końcówki do odsysania brrr szybko zatrzymałem działania i podziękowałem za tę fachową usługę a raczej za próbę przywrócenia normy w moim aucie. Zadałem pytanie doradcy serwisu: czy na ten voucher olej mi wymieniono czy tylko dolano??? Oczywiście, że wymieniono! Cena samego oleju na fakturze 237 zł. na Allegro chyba coś koło 90zł. Nie tak sobie wyobrażałem firmę mitsubishi i japońską precyzję. Mam kilka takich "kwiatków", przy okazji je opiszę.Podsumowanie jest takie, że nie powinienem odchodzić od samochodu w serwisie i wszystko na bieżąco sprawdzać.

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 13-10-2018, 17:17   

Fawu napisał/a:
Podsumowanie jest takie, że nie powinienem odchodzić od samochodu w serwisie i wszystko na bieżąco sprawdzać.
W niektórych ASO nawet to Ci nie pomoże. Ja też inaczej kiedyś wyobrażałem sobie firmę Mitsubishi, a teraz omijam ją szerokim łukiem. Poczytaj opinie i znajdź sobie lepsze ASO w pobliżu.

Odpowiedz do tematu