czujnik deszczu ASX po wymianie szyby |
Autor |
Wiadomość |
roman79
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.6 2011
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-07-2018, 15:53 czujnik deszczu ASX po wymianie szyby
|
|
|
cześć
dwa tygodnie temu wymieniłem szybę w moim ASX 2011 , 1.6 ( szyba nie była wymieniana w ASO ale ma miejsce na czujnik) Po wymianie zauważyłem ze zdecydowanie gorzej działa czujnik deszczu. Czujnik zmroku jest ok ale czujnik deszczu praktycznie nie działa podczas deszczu - oczywiście mam włączona wajchę na AUTO i ustawiona nr 5 na pokrętle. Co dziwniejsze to jak wziąłem wodę w butelce i psikam na czujnik to wycieraczki normalnie reagują a jak deszcz to katastrofa. Co dziwnego zauważyłem to od czasu wymiany szyby gdy wajcha jest ustawiona na AUTO to przy każdym uruchomieniu silnika to wycieraczki zawsze aktywują się jednokrotnie bez względu na to czy pada deszcz czy nie.
Czy coś można zrobić z tym czujnikiem ? np zwiększyć czujność ? Ktoś miał podobny problem ?
Dodam tylko aby go zresetować to już odłączyłem akumulator i jest bez zmian. |
|
|
|
 |
trebor74
Nowy Forumowicz
Auto: ASX 1.6 BLUE SKY
|
Wysłany: 04-07-2018, 23:38
|
|
|
Witam
W moim ASX po wymianie szyby miałem takie same objawy. Szybę montowałem poza serwisem (cena w serwisie 2.5tys) Zamontowali szybę firmy NordGlass z czujnikiem deszczu i pojawiły się problemy jak u kolegi. Na szczęście z perspektywy czasu- mogę tak powiedzieć (pokrzyżowany wyjazd wakacyjny) po 3 dniach szyba pękła od strony podszybia w dwóch miejscach,. Oczywiście reklamacja - uznana. Poprosiłem o sprowadzenie mi szyby firmy AGC (szyby idące na pierwszy montaż do ASX) .Czekałem ok 4tyg. Dopłaciłem 150 zł. Po wymianie wszystko wróciło do normy- czujnik deszczu działa prawidłowo.
Moim zdaniem jest problem w szybie |
|
|
|
 |
stanisz
Nowy Forumowicz
Auto: ASX MY 2015 1,6 benzyna
|
Wysłany: 06-11-2018, 22:08
|
|
|
A czy w takim przypadku jak powyższe nie ma możliwości ponownego skalibrowania czujnika deszczu w ASX?
edit:
Jest możliwość skalibrowania (ponownej adaptacji) - sprawdzone w ASO. Niestety wymaga podłączenia MUT III. Wg. instrukcji serwisowej adaptację powinno się wykonywać po każdorazowym odpięciu czujnika od szyby. |
|
|
|
 |
|