[CY3A 1.8] Szarpanie Samochodem podczas skrętu w PRAWO. |
Autor |
Wiadomość |
krzysieck
Nowy Forumowicz
Auto: Lancer
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-11-2018, 19:08 [CY3A 1.8] Szarpanie Samochodem podczas skrętu w PRAWO.
|
|
|
Witam serdecznie,
Lancer 2008 Sedan 1.8 +LPG AG, 143 KM.
Od jakiegoś czasu próbuję uporać się z bardzo uciążliwą usterką. Byłem już u kilku mechaników, w tym u "specjalizujących się" w japończykach i żaden nie był mi w stanie pomóc.
Czy spotkał się ktoś do tej pory z sytuacją w której podczas skrętu (tylko przy skręcaniu w prawo!) samochód zaczynal szarpać? Podczas skręcenia kierownicy w lewo jest wszystko ok.
Szarpanie samochodu nasilało się od dłuższego czasu, występuje gdy dodaje gazu (nawet lekko), np. przy zjeździe z ronda, przy łuku (nawet niewielkim m.in. podczas jazdy na autostradzie)... Na 1 biegu czasami go nie czuć. Powyżej 20-30 km/h jest zawsze. Samochód zrywa zarówno na LPG jak i benzynie, bez wyjątku.
Zrobiłem dotychczas:
-Przeguby,
-wahacze,
-tuleje na przegubach,
-świece,
-sprawdzona zbieżność i poprawione nachylenie jednego z kół przednich.
Komputery nie pokazują żadnych błędów.
Proszę o jakiekolwiek pomysły co może być powodem lub czy ktoś wcześniej się z czymś podobnym spotkał...
Ewentualnie proszę o polecenie kogoś w Częstochowie lub okolicach? |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 22-11-2018, 22:38
|
|
|
Może być dużo rzeczy - najlepszy dowód, że niejeden warsztat już rozłożył ręce
Osobiście, gdyby coś takiego przytrafiło sie mnie, zacząłbym od klem akumulatora.
Następnie pompy wspomagania.
Bez znaczenia LPG/Pb? Szarpie na obu? |
|
|
|
 |
nojajuzniewiem
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 23-11-2018, 21:24
|
|
|
a jak tarcze hamulcowe? mi pukało tylko przy skręcaniu w prawo i była to wina tarcz (o dziwo z tyłu) |
|
|
|
 |
krzysieck
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-11-2018, 10:09
|
|
|
Akumulator i klemy ok.
Tak jak wspomniałem, nie ma różnicy czy samochód jedzie na benzynie czy na gazie.
Tarcze jak nowe, klocki wymienione. Nie jest to stukanie tylko bardziej szarpanie całym samochodem, wątpliwe żeby związane było z układem hamulcowym. Ciężko mi stwierdzić czy to "dławienie" się samego silnika czy to może sprawa elektroniki... |
|
|
|
 |
hubus
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 CVT
Pomógł: 2 razy Dołączył: 27 Lip 2016 Posty: 123 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 24-11-2018, 18:21
|
|
|
Jeżeli to silnik to są tylko trzy rzeczy - paliwo, powietrze, zapłon. Świece wymieniłeś, sprawdź filtr powietrza, sprawdź "paliwo" np. wtryski. Może przy przechyleniu w jedną stronę coś się przytyka itp. |
|
|
|
 |
krzysieck
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 06-12-2018, 18:25
|
|
|
@mkm dzięki za radę! 4 mechaników sprawdzało i żaden się nie zorientował że to tak prosta rzecz.
Jeszcze raz zostały sprawdzone klemy od akumulatora i okazało się że po mocniejszym dokręceniu jednej z nich samochód przestał szarpać! 4 miesiące się męczyłem a to taka błahostka.
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam! |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 08-12-2018, 02:02