Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CY3A 1.8] Szarpanie Samochodem podczas skrętu w PRAWO.
Autor Wiadomość
krzysieck 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 22-11-2018, 19:08   [CY3A 1.8] Szarpanie Samochodem podczas skrętu w PRAWO.

Witam serdecznie,

Lancer 2008 Sedan 1.8 +LPG AG, 143 KM.

Od jakiegoś czasu próbuję uporać się z bardzo uciążliwą usterką. Byłem już u kilku mechaników, w tym u "specjalizujących się" w japończykach i żaden nie był mi w stanie pomóc.

Czy spotkał się ktoś do tej pory z sytuacją w której podczas skrętu (tylko przy skręcaniu w prawo!) samochód zaczynal szarpać? Podczas skręcenia kierownicy w lewo jest wszystko ok.
Szarpanie samochodu nasilało się od dłuższego czasu, występuje gdy dodaje gazu (nawet lekko), np. przy zjeździe z ronda, przy łuku (nawet niewielkim m.in. podczas jazdy na autostradzie)... Na 1 biegu czasami go nie czuć. Powyżej 20-30 km/h jest zawsze. Samochód zrywa zarówno na LPG jak i benzynie, bez wyjątku.

Zrobiłem dotychczas:
-Przeguby,
-wahacze,
-tuleje na przegubach,
-świece,
-sprawdzona zbieżność i poprawione nachylenie jednego z kół przednich.

Komputery nie pokazują żadnych błędów.

Proszę o jakiekolwiek pomysły co może być powodem lub czy ktoś wcześniej się z czymś podobnym spotkał...
Ewentualnie proszę o polecenie kogoś w Częstochowie lub okolicach?

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 22-11-2018, 22:38   

Może być dużo rzeczy - najlepszy dowód, że niejeden warsztat już rozłożył ręce :D

Osobiście, gdyby coś takiego przytrafiło sie mnie, zacząłbym od klem akumulatora.
Następnie pompy wspomagania.

Bez znaczenia LPG/Pb? Szarpie na obu?

nojajuzniewiem 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 23-11-2018, 21:24   

a jak tarcze hamulcowe? mi pukało tylko przy skręcaniu w prawo i była to wina tarcz (o dziwo z tyłu)

krzysieck 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 24-11-2018, 10:09   

Akumulator i klemy ok.

Tak jak wspomniałem, nie ma różnicy czy samochód jedzie na benzynie czy na gazie.

Tarcze jak nowe, klocki wymienione. Nie jest to stukanie tylko bardziej szarpanie całym samochodem, wątpliwe żeby związane było z układem hamulcowym. Ciężko mi stwierdzić czy to "dławienie" się samego silnika czy to może sprawa elektroniki...

hubus 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 CVT
Wysłany: 24-11-2018, 18:21   

Jeżeli to silnik to są tylko trzy rzeczy - paliwo, powietrze, zapłon. Świece wymieniłeś, sprawdź filtr powietrza, sprawdź "paliwo" np. wtryski. Może przy przechyleniu w jedną stronę coś się przytyka itp.

krzysieck 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-12-2018, 18:25   

@mkm dzięki za radę! 4 mechaników sprawdzało i żaden się nie zorientował że to tak prosta rzecz.

Jeszcze raz zostały sprawdzone klemy od akumulatora i okazało się że po mocniejszym dokręceniu jednej z nich samochód przestał szarpać! 4 miesiące się męczyłem a to taka błahostka.

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam!

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 08-12-2018, 02:02   

krzysieck, akumulator masz fabryczny czy już zmieniany?

Odpowiedz do tematu