|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Otwarty przez: mkm 13-01-2019, 00:15 |
UWAGA !! Ostrzeżenie Outlander |
Autor |
Wiadomość |
VG
Forumowicz
Auto: 2x Outek 2.0/2.2
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-01-2019, 19:18 UWAGA !! Ostrzeżenie Outlander
|
|
|
Komis AutoAuto Warszawa w opisie :
"Bezwypadkowy Tak"
https://www.otomoto.pl/of...-ID6ANlHL.html?
Telefonicznie miał mieć gwarancję do 2021
I teraz :
1. Auto uderzone z przodu - naprawiany prawy przedni błotnik - problem ze spryskiwaczami
2. Auto uderzone z tyłu prawy błotnik naprawiany (być może wycinany), widac odciecie lakiernik sie nie popisał, szyba tylna wymieniona
3. Auto uderzone lewy tył, naprawiany próg, rozbierane boczki (prawdopodobnie drzwi tylne naprawiane) , nadkole naprawiane , i to chyba nie najlepiej bo pojawiaja sie pod plastikiem ogniska rdzy
4. Auto nie miało nigdy przeglądu więc NIE MA GWARANCJI !! wbrew temu co próbowali mi wmówić sprzedawcy.
Dostarczone zdjęcia rzekomo przed naprawa bardzo słabej jakości i tylko z przodu (sugerujace ze tylko przód był naprawiany)
Auto niesamowicie wyposażone i to jest jedyna jego zaleta.
Co ciekawe bez zażenowania napisane jest w ogłoszeniu :
"Na miejscu możliwość odbycia jazdy próbnej, wgląd w dokumentację samochodu,
pomiar czujnikiem lakieru"
pewnie ten czujnik lakieru dostępny na miejscu
i to wszystko za jedyne 97 000 zł !
Straciłem 4h czasu (dojazd, wizyta w serwisie , powrót)
Zastanawiam sie ile uczciwie to auto powinno kosztować gdyby był opis jak powyżej |
|
|
|
 |
cerutti
Forumowicz
Auto: O1T
|
Wysłany: 10-01-2019, 20:37
|
|
|
Wklej w VIN tego egzemplarza dla potomnych jakby ktoś szukał info o tym aucie w internecie. |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Pomógł: 132 razy Dołączył: 02 Sie 2016 Posty: 5363 Skąd: Pińczów TPI
|
Wysłany: 10-01-2019, 20:59
|
|
|
Panowie rocznik 2016, diesel, 10.000km Szwajcaria...czy trzeba coś więcej dopisywać?? |
_________________ Gdy obowiązek wezwie mnie,
Tam wszędzie, gdzie się pali,
Ty mi, o Panie, siłę daj,
Bym życie ludzkie ocalił.
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Pomógł: 90 razy Dołączył: 28 Maj 2014 Posty: 2310 Skąd: Chorzów
|
Wysłany: 10-01-2019, 23:32
|
|
|
VG napisał/a: | Komis AutoAuto Warszawa w opisie :
"Bezwypadkowy Tak" |
Nie rozumiem Twojego zbulwersowania
Cytat: | Wypadek drogowy – zdarzenie w ruchu drogowym, gdzie jeden lub więcej uczestników ruchu drogowego bierze udział w zdarzeniu, w wyniku którego uczestnik ruchu drogowego został ranny lub doszło do jego śmierci |
https://pl.wikipedia.org/wiki/Wypadek_drogowy
Cytat: | Kolizja drogowa – zdarzenie drogowe, które pociągnęło za sobą wyłącznie straty materialne[1], a w wyniku którego osoby w nim uczestniczące nie ponoszą śmierci ani nie doznają urazów |
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kolizja_drogowa
Rubryczki "Bezkolizyjne" o ile wiem OtoMoto nie ma. Ma tylko "Bezwypadkowe". A jeśli ten Outek uczestniczył tylko w stłuczce, gdzie nikt nie został poszkodowany (czyli kolizji), to handlarz w opisie podał prawdę |
_________________ Adam
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
VG
Forumowicz
|
Wysłany: 11-01-2019, 20:04
|
|
|
apg2312 napisał/a: |
Nie rozumiem Twojego zbulwersowania
Cytat: | Wypadek drogowy – zdarzenie w ruchu drogowym, gdzie jeden lub więcej uczestników ruchu drogowego bierze udział w zdarzeniu, w wyniku którego uczestnik ruchu drogowego został ranny lub doszło do jego śmierci |
|
"W/g tej nomenklatury, tak na dobrą sprawę opcji bezwypadkowe nie powinni zaznaczać sprzedający, których auto przy 100 km/h wbiło się w drzewo, zginął np. kierowca, a rezolutny pan Wacek, lokalny blacharz podjął się trudnej sztuki rekonstrukcji samochodu na podstawie fotografii i własnej wizji."
zapożyczenie :
http://www.moto-opinie.co...o-bezwypadkowe/
A tutaj moze mieć zastosowanie :
Zgodnie z art. 556 § 1 K.c. „sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne)″. |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-01-2019, 20:32
|
|
|
Cytat: | W fachowej nomenklaturze funkcjonują 2 określenia, auto powypadkowe i pokolizyjne, oczywiście to też jest tylko branżowe oznaczenie, gdyż definicja kolizji wcale nie oznacza, że auto zostało uszkodzone w mniejszym stopniu, a jedynie informuje, że w stosunku do definicji wypadku, nikt nie zginął. |
Zapożyczenie :
http://www.moto-opinie.co...o-bezwypadkowe/
Co do tego paragrafu - jak już cytujesz jakieś przepisy, to cytuj całość, a nie ze swoimi skrótami, które zmieniają sens zdania. To raz.
A dwa - pretensje zgłaszaj do OtoMoto, Allegro czy innych serwisów aukcyjnych. Bo auto może być bezwypadkowe, chociaż pokolizyjne. Niestety, w znanych mi polskich serwisach nie ma takiej rubryki do zaznaczenia, a skoro nie ma... |
_________________ Adam
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, później pokona doświadczeniem...
 |
|
|
|
 |
VG
Forumowicz
|
Wysłany: 11-01-2019, 21:00
|
|
|
[cut]
To raz.
[cut]
A dwa - ..
[cut]
|
Zawsze jesteś taki spięty ?
EDYTA :
tak sobie myślę że jednak może poszukamy czego brakuje w cytowanym paragrafie czyli cyklu znajdź różnicę :
Art. 556. § 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).
https://prawo.money.pl/kodeks/cywilny/dzial-ii-rekojmia-za-wady/art-556
Czego brakuje w tym co wcześniej napisałem ? |
|
|
|
 |
apg2312
Mitsumaniak

|
Wysłany: 11-01-2019, 21:59
|
|
|
Cytat: | Wada fizyczna rzeczy
§ 1.
Wada fizyczna polega na niezgodności rzeczy sprzedanej z umową. W szczególności rzecz sprzedana jest niezgodna z umową, jeżeli:
1)
nie ma właściwości, które rzecz tego rodzaju powinna mieć ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub przeznaczenia;
2)
nie ma właściwości, o których istnieniu sprzedawca zapewnił kupującego, w tym przedstawiając próbkę lub wzór;
3)
nie nadaje się do celu, o którym kupujący poinformował sprzedawcę przy zawarciu umowy, a sprzedawca nie zgłosił zastrzeżenia co do takiego jej przeznaczenia;
4)
została kupującemu wydana w stanie niezupełnym.
§ 2.
Jeżeli kupującym jest konsument, na równi z zapewnieniem sprzedawcy traktuje się publiczne zapewnienia producenta lub jego przedstawiciela, osoby, która wprowadza rzecz do obrotu w zakresie swojej działalności gospodarczej, oraz osoby, która przez umieszczenie na rzeczy sprzedanej swojej nazwy, znaku towarowego lub innego
oznaczenia odróżniającego przedstawia się jako producent.
§ 3.
Rzecz sprzedana ma wadę fizyczną także w razie nieprawidłowego jej zamontowania i uruchomienia, jeżeli czynności te zostały wykonane przez sprzedawcę lub osobę trzecią, za którą sprzedawca ponosi odpowiedzialność, albo przez kupującego, który postąpił według instrukcji otrzymanej od sprzedawcy. |
https://www.lexlege.pl/kc/art-556-1/
Różnica jest spora, nie uważasz ? |
_________________ Adam
 |
|
|
|
 |
VG
Forumowicz
|
Wysłany: 11-01-2019, 23:13
|
|
|
Różnica jest spora, nie uważasz ? |
A jednak spiety.... moglem zacytowac cały KC w TYM przypadku nie ma znaczenia bo samochod miał miec gwarancje , gwarancja pokrywa rowniez PERFORACJE a ta jest mozliwa WYŁĄCZNIE jeśli nie było napraw blacharskich, wiec sprzedajacy od poczatku wiedzial ze GWARANCJI nie ma.
Więc umyślnie wprowadził w błąd bo:
"nie ma właściwości, o których istnieniu sprzedawca zapewnił kupującego, w tym przedstawiając próbkę lub wzór; "
co więcej nie jest to katalog zamknięty bo : "W szczególności rzecz sprzedana jest niezgodna z umową, jeżeli:"
Dalej sie mamy licytowac ?
Że się tak zapytam, kolega handluje samochodami ? |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Pomógł: 132 razy Dołączył: 02 Sie 2016 Posty: 5363 Skąd: Pińczów TPI
|
Wysłany: 12-01-2019, 10:50
|
|
|
Zaczęło się od sarkazmu i myślę że temat nie ma co wałkować. Dziękujemy za informacje o samochodzie, komuś może się przydać, kolega nie handluje autami, trochę już żyje na tym świecie i się oczytał za dużo handlarskich bredni. |
_________________ Gdy obowiązek wezwie mnie,
Tam wszędzie, gdzie się pali,
Ty mi, o Panie, siłę daj,
Bym życie ludzkie ocalił.
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 6448 Skąd: Rzeszów/Ropczyce
|
Wysłany: 12-01-2019, 19:35
|
|
|
VG napisał/a: |
A jednak spiety.... moglem zacytowac cały KC w TYM przypadku nie ma znaczenia bo samochod miał miec gwarancje , gwarancja pokrywa rowniez PERFORACJE a ta jest mozliwa WYŁĄCZNIE jeśli nie było napraw blacharskich, wiec sprzedajacy od poczatku wiedzial ze GWARANCJI nie ma.
Więc umyślnie wprowadził w błąd bo:
|
Skoro uważasz ze masz rację to proszę o wycieczkę do prokuratory z doniesieniem o próbie oszustwa. |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
VG
Forumowicz
|
Wysłany: 12-01-2019, 23:30
|
|
|
gulgulq napisał/a: |
Skoro uważasz ze masz rację to proszę o wycieczkę do prokuratory z doniesieniem o próbie oszustwa. |
Przykro mi , nic nie zrozumiałeś, nie musiałem tego wszystkiego pisać, co więcej po tym wpisie nie napiszę więcej takiego ostrzeżenia , bo po co ? żeby udowodniać że nie jestem wielbłądem ?
Mam piękną żone , troje dzieci , dom, ciekawą pracę , mam na co poświęcać swój czas ......
Zapraszam do zakupu auta z linku z pierwszego wpisu
Zdrowia życzę ...
P.S.
jakie to Polskie .....
Edit:
Nie wiem co tutaj się stało ale wszystkim radzę wrzucić na luz. Moim zdaniem autor dobrze zrobił pisząc ten post i zachęcam do dalszego ostrzegania tutaj innych forumowiczów. Ten wątek uważam za skończony i zamykam |
Ostatnio zmieniony przez VG 13-01-2019, 08:23, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 13-01-2019, 00:14
|
|
|
VG,
Dzięki Ci wielkie za ostrzeżenie - na pewno się dla kogoś przyda.
Ty jesteś na etapie wiary w słowo pisane i "okazje" - niektórzy już nie.
Przeszłość tego auta jest widoczna na zdjęciach - lewa tylna ćwiartka aż wyje ze zdjęcia
Piszesz o odpowiedzialności sprzedającego - jest pełna, ale... dopiero jak auto kupisz i udowodnisz, że zostałeś wprowadzony w błąd/auto ma wady ukryte.
Takie prawo - takie przepisy.
W tym przypadku masz wygraną w kieszeni - tyle, że za ładnych parę lat batalii sądowych.
Co do opisu - niestety kupujący uwielbiają historie o bezwypadkowości, serwisowaniu, małym przebiegu i niestety sprzedający to pragnienie spełnia.
Wyżej kolega zadał Ci pytanie czego się spodziewałeś - odpowiem za Ciebie - okazji!, a wystarczy odpalić szwajcarski portal - znaleźć bliźniaczy egzemplarz i porównać ceny.
Jak zobaczysz, że takie modele tam kosztują ponad setkę z 6-9x większymi przebiegami to liczyłeś na co?
Handlarz robi charytatywnie? Szwajcarowi się kolor nie spodobał i oddał do biednej Polski?
Tak jak napisałem wyżej - dziękuję za ostrzeżenie - gdybyś jeszcze porobił fotki to byłoby ekstra, ale sam opis też jest pomocny. |
|
|
|
 |
VG
Forumowicz
|
Wysłany: 13-01-2019, 08:21
|
|
|
mkm napisał/a: |
Wyżej kolega zadał Ci pytanie czego się spodziewałeś - odpowiem za Ciebie - okazji!, |
Chybe jednak nie do końca , za prawie 100k można kupić nowego Outlandera w benzynie więc nie mam przekonania że to AŻ taka okazja (są też tańsze auta). Miałem podejrzenie że cos z nim było nie tak, i nawet ten przód bym przebolał (błotnik i spryskiwacze) bo wygląda że było to niegroźne to jednak ukrywanie historii tyłu to jawne wprowadzenie w błąd. Informację podczas rozmowy jaką dostałem to wymiana błotnika przód ( w sumie nie wymiana ale naprawa i to nie do końca udana bo błotnik odstaje od drzwi ale co tam - to bym jakoś zaakceptował).
Co więcej można w podobnych pieniądzach kupic hybrydę Outlandera : za rok młodszy z salonu PL również z niewielkim przebiegiem i to też bardzo dobrze wyposażoną (roznica 10k zakładam że moze być mniejsza po negocjacjach)
https://www.otomoto.pl/of...html#37eb9ffb26
Więc nie mam przekonania że to taka była wybitna okazja, no ale dawno nie kupowałem auta więc mogę mieć skrzywioną perspektywę.
Dla zainteresowanych VIN auta z pierwszego postu : JMBXLGF6WGZ403778 auto zarejestrowane w Garwolinie |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Pomógł: 187 razy Dołączył: 26 Lut 2008 Posty: 14126 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 13-01-2019, 13:42
|
|
|
VG - a ten biały w stanie idealnym?
Błąd popełniasz porównując do rynku krajowego. Porównuj do rynku skąd auto przyjechało.
Szwecja - Szwecja, Niemcy - Niemcy, Holandia - Holandia.
Jeżeli zadbane auto z małym przebiegiem i pewną historią w danym kraju jest droższe niż u nas włączając prowizje łańcuszka pośredników to co jest nie tak?
Promocja dla handlarzy z PL za granicą i ich szósty zmysł czy jednak stan pojazdu?
Perspektywę masz prawidłową - to cały nasz rynek jest mocno skrzywiony zarówno jeśli chodzi o stronę sprzedającą jak i kupującą. |
|
|
|
 |
|
|