[I 2.0 LPG] falujące wolne obroty |
Autor |
Wiadomość |
Kafarnauster
Nowy Forumowicz Mateusz
Auto: Outlander 2.0 2003
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 27 Lip 2015 Posty: 28 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 12-01-2019, 20:17 [I 2.0 LPG] falujące wolne obroty
|
|
|
Witam,
Opis problemu:
Od pewnego czasu przy przełączaniu na LPG wyskakiwał P0301 i czuć było zdławienie. Od kilku dni pojawiła się nierówna praca na wolnych obrotach LPG i PB.
Sprawdziłem świece - denso 20kkm/niecały rok - nie zauważyłem problemu
Sprawdziłem wodą przewody wysokiego napięca - świeciły więc weszła nowa cewka - nie pomogło
Sprawdziłem świece - ostatnia od rozrządu peknięta na ceramice jak przekładałem to musiało się rozszczelnić i było za drugim razem widać syf - weszły NGK na starej cewce
P0301 jak na razie się nie pojawił, prąd nie wali po przewodach, ale nierówna praca została
- nie znalazłem żadnego miejsca żeby lewe powietrze wchodziło w dolot
- filtr powietrza czysty
- przepustnica podczyszczona - była tylko lekko zaolejona
- nie wyrzuca żadnych błędów
- ma normalną moc
- przebieg 250kkm (lpg bezproblemowe od 60kkm)
- problem chyba niezwiązany :kłapie kompensator czasami po zimnej nocy
- pali normalnie ok. 10-13 LPG
- wolne obroty 700-750, nie za niskie?
- na zimno jest ok dopóki trzyma powyżej 1000obr
Co jeszcze eliminować? Na jakie parametry zwrócić uwagę (mam OBD)?
Sondy powinny sypać błędami? |
|
|
|
 |
MitsuGo
Forumowicz LPG 11.6 l/100km

Auto: cs9w 2.0, Mazda 2 DJ
|
Wysłany: 12-01-2019, 22:40
|
|
|
Na razie sam obserwuje mój silnik i uczę się z forum zachowań 4G63 ale zwrócił bym uwagę na napięcie akumulatora i ładowania.
Może warto zresetować kompa poprzez odpięcie klemy akumulatora i niech misiek na nowo nauczy się wolnych obrotów po tym P0301.
Sonda za katem jakby miała uszkodzony obwód grzałki to pewnie PO135 by wyrzucała, jakby padł czujnik pomiarowy to pewnie byłby inny błąd. |
_________________ Go MitsuGo |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 12-01-2019, 22:48
|
|
|
Może wtryski LPG już brudne i kleją się puki zimne lub już zużyte. Jakie masz dokładnie wtryski i jaki filtr fazy lotnej ten przed samymi wtryskami? |
|
|
|
 |
MitsuGo

|
Wysłany: 12-01-2019, 23:14
|
|
|
plecho1 napisał/a: | Może wtryski LPG już brudne i kleją się puki zimne lub już zużyte. |
Tylko czy wówczas objaw nierównej pracy na wolnych obrotach występowałby też na benzynie ? |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
Pomógł: 132 razy Dołączył: 02 Sie 2016 Posty: 5363 Skąd: Pińczów TPI
|
Wysłany: 13-01-2019, 00:11
|
|
|
Kafarnauster napisał/a: | Od pewnego czasu przy przełączaniu na LPG wyskakiwał P0301 i czuć było zdławienie. |
No jak byk objawy wtryskiwaczy/listwy lpg |
_________________ Gdy obowiązek wezwie mnie,
Tam wszędzie, gdzie się pali,
Ty mi, o Panie, siłę daj,
Bym życie ludzkie ocalił.
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
MitsuGo

|
Wysłany: 13-01-2019, 00:32
|
|
|
Jednak po wymianie świec błąd się nie pojawił. Czy to znaczy że skoro to jak byk objaw zasyfionych wtryskiwaczy LPG to błąd PO301 pojawi się " za chwilę" ponownie ? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 13-01-2019, 08:27
|
|
|
Najlepiej podpiąć się pod LPG i pod OBD i podglądając korektę STFT przełączać pojedynczo poszczególne cylindry po miedzy gazem i benzyną. Jeśli któryś wtrysk przelewa to korekty znacznie pójdą na minus a jak daje za mało to korekty na plus. Warto tak sprawdzać bo kontrola przez sterownik silnika jest trochę upośledzona bo kontroluje skład ogólnie na wszystkich cylindrach. Jak jeden ma za ubogo to sterownik dawkę zwiększa jednakowo dla wszystkich więc w finale na trzech jest zbyt bogato a na tym felernym dalej ubogo. Jeśli falowanie jest i na gazie i na benzynie to też może być wina LPG bo jak np. na gazie na zimnym jest zbyt bogato to sterownik skraca czas wtrysku aby było dobrze ale jak odpalimy zimny silnik to na benzynie będzie zbyt ubogo przez adaptację na niesprawnym LPG. Nie twierdzę że na pewno tak jest u Ciebie ale zawsze warto sprawdzić. |
|
|
|
 |
Kafarnauster
Nowy Forumowicz Mateusz
|
Wysłany: 13-01-2019, 12:56
|
|
|
Za p0301 winiłbym świece i jeśli 1 cylinder to ten najdalej od rozrządu to miałoby to sens... Uznaje ten problem za rozwiązany wymianą świec...
Instalacja w całości LOVATO - konkretnych modeli musiałbym szukać ale gazownik wg. mnie niezły więc badziewia by chyba nie włożył (AUTOPOL na Okęciu). Serwisowane "po bożemu" co ok 15tys. wiec czesciej niz raz w roku.
Reset poprzez zdjęcie klemy zrobiony, bez korekt na jałowym dławił się jak szalony i gasł, jak się pouczył trochę przeszło ale jest jak było - reset tylko na PB ale potem włączyłem LPG i jest identycznie jak na PB.
Jeszcze krokówkę wyczyszczę dziś i jak nie pomoże to do gaziarza i niech sie bawi... |
|
|
|
 |
MitsuGo

|
Wysłany: 13-01-2019, 16:24
|
|
|
plecho1 napisał/a: | ... ale jak odpalimy zimny silnik to na benzynie będzie zbyt ubogo przez adaptację na niesprawnym LPG. |
Oooo myślałem, że adaptacja polega na dostosowaniu sterownika lpg do benzynowego a nie odwrotnie.
Wyobrażam to sobie tak, jest nowa instalacja lpg i zostaje przeprowadzona adaptacja. Sterownik lpg uczy się od sterownika benzynowego pracy w zakresie różnych obrotów i zapisuje dane do pamięci.
Gazownik po obejrzeniu tak stworzonej mapy lpg wnosi korekty i wszystko zapisuje do pamięci sterownika lpg.
Jak już zostanie w/w zapisane to auto jeżdząc na lpg zawsze korzysta z programu (mapy) jaki dostało w wyżej opisany sposób a na benzynie temat zależy od sterownika PB i tego jak pracują wtryski benzynowe.
Teraz tak, jeśli pojawia się jakiś błąd i kasujemy go za pomocą ELM to sterowniki (LPG i PB) nie tracą swoich zapisanych ustawień.
Gdy odepniemy klemę z aku to sterownik benzynowy uczy się na nowo wolnych obrotów - a sterownik LPG działa jak działał wcześniej czyli nic z pamięci nie traci.
Chyba, że jest inaczej ?
W przypadku uszkodzonej świecy, po jej wymianie błąd został skasowany ELM-em i już nie powrócił, jednak są nadal objawy falowania obrotów.
Jeśli to wina wtrysków LPG to na gazie oczywiście powinny być problemy ale na benzynie niby dlaczego jak na nowo nauczyliśmy sterownik PB 4G63 wolnych obrotów,
tam przecież pracują tylko wtryski PB.
Świece już mamy sprawne, załóżmy że lambda też jest ok i wszystko mamy w aucie sprawne na PB na tip top.
Mam nadzieję, że sterownik PB nie przyjmuje jakiś ustawień od sterownika LPG. W sumie niby jak, chyba że mamy sterownik LPG wpięty w OBD2 to może ale to by oznaczało że nie warto tak łączyć,
przynajmniej tak myślę na obecną chwilę, przy tym poziomie wiedzy jaki posiadam.
Przepraszam za ten wywód ale to dość ciekawe zagadnienie i pewnie zainteresuje wiele osób.
Kafarnauster napisał/a: |
Reset poprzez zdjęcie klemy zrobiony, bez korekt na jałowym dławił się jak szalony i gasł, jak się pouczył trochę przeszło |
Objaw prawidłowy jak byśmy próbowali jeździć od razu po odpięciu klemy czyli resecie sterownika PB.
Dlatego trzeba na postoju zrobić pełną naukę wolnych obrotów przy wyłączonych odbiornikach prądu (światła, nawiewy, itd).
Jeśli jednak gasł i dławił się na postoju (bez jazdy) w trakcie nauki wolnych obrotów to wydaje się, że może być jakaś usterka związana także z pracą na PB.
Piszesz o czyszczeniu krokowca, pewnie warto próbować, przyczyn może być wiele i sam jestem ciekawy co to za chochlik.
Przy okazji znalazłem w serwisówce, że wolne obroty powinny wynosić 750r/min +- 50r/min czyli od 700 do 800 jest ok. |
|
|
|
 |
Kafarnauster
Nowy Forumowicz Mateusz
|
Wysłany: 13-01-2019, 18:36
|
|
|
czyściłem krokówkę ale mam wersję z takim metalowym końcem (ponoć są dwie) i do tego nie widać sprężynki tylko przykryta jest plastikową tulejką więc wiele nie widać, na zimnym po czyszczeniu może i fajniej pracuje ale potem jest ta sama kicha co była.
A co do obrotów to troszkę popatrzyłem na wykres z OBD , faluje miedzy 700 a 900.
MitsuGo - wszystko co napisałeś zgadza się z moimi wyobrażeniami o świecie
ojciec jeszcze mnie straszy pękniętym pierścieniem więc jutro pomiar ciśnienia...
[ Dodano: 01-02-2019, 18:46 ]
Witam, ponownie, piszę ku przestrodze i żeby zadać kolejne pytanie
otóż w moim outku falujące obroty spowodowane były przestawionym rozrządem. Stało się to po rozpadnięciu się napinacza. Okazjonalne odgłosy które wcześniej brałem za padnięty kompensator luzu zaworowego okazały się zbyt intymnym kontaktem zaworów i tłoków.
Obecnie trwa generalny remont, same części i obróbka głowicy to 2,5 tys. (regeneracja rozrusznika i alternatora oraz nowa miska olejowa to kolejne 600zł). Pracę wykonuje mój ojciec.
Mam więc kolejne pytanie dosyć specjalistyczne, podczas zakładania głowicy może się zdarzyć że zawory uderzą o tłoki lub same o siebie (ssące o wydechowe). Czy ktoś może objaśnić na co zwrócić szczególną uwagę? |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
|
Wysłany: 01-02-2019, 23:37
|
|
|
Przed montażem głowicy ustaw wał korbowy tak aby tłoki 1 i 4 były na górze a następnie obróć wał delikatnie w przeciwną stronę niż jak pracuje aby tłoki 1 i 4 trochę się obniżyły i zakładaj głowicę. Po zamontowaniu głowicy przed montażem paska rozrządu wałki rozrządu ustaw na znaki następnie wał korbowy i zakładaj pasek. Jeśli tak zrobisz to na pewno tłoki nie spotkają się z zaworami. |
|
|
|
 |
|