Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.3] Problem z centralnym zamkiem - nie zamyka
Autor Wiadomość
dominikdroz 
Nowy Forumowicz

Auto: MSS 2000r. 1.3 GLX
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-01-2019, 18:56   [MSS 1.3] Problem z centralnym zamkiem - nie zamyka

Witam
Od kilku dni mam problem z centralnym zamkiem nie zamyka z kluczyka ( po włożeniu kluczyka do zamka jest opór ) otwiera normalnie po wyjęciu brązowego przekaźnika opór znika i można zamknąć drzwi kierowcy i pasażera (przekaźnik wymieniłem nie dało rezultatu ) od środka nie da się zamknąć przełącznikiem od blokowania jak nacisnę otwieranie to słychać siłowniki .
Gdzie szukać przyczyny .
Bardzo proszę o pomoc .
Dziękuje i pozdrawiam

[ Dodano: 05-02-2019, 19:06 ]
Witam
Problem nadal nie rozwiązany , do tej pory wymieniłem przekaźnik centralnego takie jak ten https://allegro.pl/oferta/przekaznik-centralnego-mitsubishi-space-star-zaso-6914075340?snapshot=MjAxOS0wMS0xMlQxNDoxNjoxNy42MDVaO2J1eWVyO2U2ODFhOTQxMmY1ZjEzZjg5NzQ2NDEyNWZhOWYwNjQ5YWY1ZjhkYTIzMDIyNDVkNjFhZWEyYzcwMGZkNjIyNTM%3D zamek z siłownikiem i dalej nic były dni kiedy centralny działał 1-2 dni a do teraz już tylko otwiera centralnie zamknąć można tylko kluczykiem ale reakcji siłownika na zamknięcie nie słychać.
proszę o pomoc gdzie szukać przyczyny .

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 05-02-2019, 20:57   

Chyba przy wkładce klucza w drzwiach kierowcy powinien być przełącznik sterujący do którego dochodzą trzy przewody, jeden masa i dwa przewody sterujące, jeden otwierający a drugi zamykający. Jak przekręcasz kluczem zamykając zamek przełącznik ten zwiera przewód masowy z przewodem zamykającym aby sterownik centralnego zamka wiedział że ma zamknąć resztę drzwi, przy otwieraniu jest analogicznie. Możliwe że u Ciebie się uszkodził w taki sposób że przy wkładce w pozycji neutralne zwarte są styki odpowiedzialne za otwieranie co blokuje zamykanie pilotem.

dominikdroz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-02-2019, 15:11   

Spróbuję dziś odłączyć kostkę od tego przełącznika i sprawdzę .

[ Dodano: 06-02-2019, 17:51 ]
Sprawdziłem zawarcia nie ma poprawnie sygnał pojawia się na innym przewodzie zarówno przy przekręceniu w prawo i odpowiednio w lewo kluczyka w zamku.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-02-2019, 18:38   

A jak zamykasz kluczem drzwi kierowcy to centralny zamyka wszystkie?

dominikdroz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-02-2019, 11:30   

nie tylko zamyka drzwi kierowcy (nie słychać zadziałania siłownika ) ale gdy w tych samych drzwiach otworze kluczykiem zamek wszystkie siłowniki się otwierają.
Sprawdziłem tez na przekaźniku tym co podałem wyżej to na nóżce oznaczonej jako L/MOT w momencie zamykanie zamka nie pojawia się sygnał na na nóżce U/MOT przy otwieraniu pojawia się .
Dziwne ale po zmianie przekaźnika na drugi działało tak samo chyba ze ten drugi był tez skopany .

[ Dodano: 09-02-2019, 10:04 ]
Niestety podmiana na inny przekaźnik też nic nie dała , brak mi już pomysłów.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-02-2019, 20:52   

To by oznaczało że albo przełącznik w drzwiach nie zwiera odpowiednich styków albo jest coś nie tak z wiązką po miedzy drzwiami a przekaźnikiem lub po między masa auta a tym przełącznikiem w drzwiach.

dominikdroz 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-02-2019, 12:57   

Udało się a więc tak , było zwarcie po między zielonym przewodem ( w kabinie) a masą gdzieś w wiązce między przekaźnikiem a złączem do drzwi nie udało mi się namierzyć gdzie dokładnie więc odciąłem przewód przed przekaźnikiem i przy złączu i wstawiłem baypas z nowego przewodu i chwila jak ta lala . Dziękuję i pozdrawiam.

plecho1 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-02-2019, 17:54   

Awaria trochę paskudna do namierzenia ale dobrze że udało się naprawić.

Odpowiedz do tematu