Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Światła LED
Autor Wiadomość
Michauek22 
Forumowicz

Auto: Eclipse Cross
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 24-02-2019, 15:05   Światła LED

Jeździłem demówką z salonu, były zwykłe reflektory i raczej kiepsko, żeby mieć LED-y trzeba sporo dołożyć, nie wiem czy warto...

czy ktoś mógłby potwierdzić, bo podobno też są kiepskie?

https://youtu.be/q4GHFHEq3iY?t=153

Zibi_74 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 27-02-2019, 14:18   

Mam, potwierdzam że są super. Naprawdę dużo więcej widać.

Michauek22 
Forumowicz

Wysłany: 01-03-2019, 12:01   

A przed zakupem porównywałeś do innych modeli, ? bo np. Skoda Karoq ma w pełni aktywne.

Zibi_74 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-03-2019, 09:47   

Chodzi o to, że się rozjaśniają wraz z nastaniem zmierzchu? Pytanie tylko po co mi to? Nie zwracam uwagi na takie rzeczy. Najważniejsze, że świecą o niebo lepiej od żarówek.

Michauek22 
Forumowicz

Wysłany: 05-03-2019, 13:38   

Nie nie… Chodzi o to ,że jedziesz cały czas na długich a mimo to nikogo nie oślepiasz.

Zibi_74 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-03-2019, 13:40   

A to nie wiem, nigdy nie miałem tak oryginalnego pomysłu jak jazda na długich.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 05-03-2019, 14:23   

Zważywszy, że "długie", a raczej drogowe podobno są zwykłe, a nie LED-owe...

Zibi_74 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-03-2019, 14:42   

Zgodnie z materiałami reklamowymi MMC.

Automatyczne światła drogowe (AHB). Aby zwiększyć bezpieczeństwo i komfort oraz ułatwić prowadzenie samochodu nocą, światła drogowe automatycznie przełączają się na światła mijania, kiedy system wykryje pojazd poprzedzający lub nadjeżdżający z przeciwka. Następnie światła drogowe znów włączają się automatycznie, więc nie trzeba zdejmować dłoni z kierownicy i używać ręcznego przełącznika.

AHB: ten system aktywuje się przy prędkości od ok. 40 km/h i dezaktywuje się przy niższej prędkości. Dodatkowe informacje podano w instrukcji obsługi.

Reflektory przednie w technologii bi-LED (światła mijania i drogowe).

Posiadam wersję topową InStyle, tańszych się nie opłaca kupować.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-03-2019, 14:50   

No są jeszcze LED-owe adaptacyjen i one nie wygaszają całych drogowych tylko wiązkę tam gdzie jedzie samochód przed Tobą/z przeciwka. Mam takie w CX-3. Możesz jechać za kimś i mieć oświetlone pobocza drogowymi jednocześnie nie oślepiając nikogo. Super sprawa na drogach poza terenem zabudowanym które nie są oświetlone.

Zibi_74 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-03-2019, 16:00   

Krzychu, ale w EC masz biLED w pakiecie przy najwyższej opcji InStyle, a w Mazdzie musisz dokupić pakiet Safety do najwyższej opcji SkyPassion. Trochę to naciągane. Pewnie w Oplu Corsie czy Renault Clio też są światła adaptacyjne :)

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-03-2019, 16:15   

Jakby zmienili pakiet SkyPassion + Safety na wyposażenie SkyFreedom to by było mniej naciągane? Szczególnie, że pakiet Safety jest śmiesznie tany za to co daje. Dla przykładu sam radar aktywny w wielu markach jest droższy niż cały pakiet Safety w Maździe.

Nie wiem co w tym naciąganego... Mam i sobie chwalę.

Opel też to pcha i buduje na tym opinie rozwiązań premium w klasie nie premium.

Zibi_74 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-03-2019, 16:20   

Wszystkie systemy poprawiające bezpieczeństwo, w tym oświetlenie drogi, powinny być od najniższej wersji. Dopłacać można za komfort, ale nie za bezpieczeństwo. Na szczęście już niedługo Unia się za to weźmie i takie rzeczy jak wykrywanie ograniczeń prędkości czy asystenci pasa ruchu będą obowiązkowym wyposażeniem każdego samochodu. Oby tych opcji podstawowych było jak najwięcej. A nowe Volvo będą miały blokad pozwalające rozpędzić auto do 180km/h i ani metra więcej.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-03-2019, 16:23   

Hmmm może niech się wezmę pierwsze za firmy które sprzedają oświetlenie LED, które świeci gorzej jak w innych markach H7-ki...

Michauek22 
Forumowicz

Wysłany: 07-03-2019, 13:37   

krzychu napisał/a:
No są jeszcze LED-owe adaptacyjen i one nie wygaszają całych drogowych tylko wiązkę tam gdzie jedzie samochód przed Tobą/z przeciwka. Mam takie w CX-3. Możesz jechać za kimś i mieć oświetlone pobocza drogowymi jednocześnie nie oślepiając nikogo. Super sprawa na drogach poza terenem zabudowanym które nie są oświetlone.

CX-3 ma coś takiego ???
Jaka dopłata ?

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 07-03-2019, 14:00   

Po lifcie (nazwali to model 2018) tak jak wyżej napisane SkyPassion + Safety.

https://www.youtube.com/watch?v=uhH1FcUTlXM
https://www.youtube.com/watch?v=3cKLFQGc4Rw

Drogowe coś tam też doświetlają bardziej przy skręcaniu wewnętrzną stronę. Więc drogowe też są niby skrętne (ale nie są skrętne bo to mocą wiązki regulują).

I efekt jest ciekawy jak jadę za jakimś seicento. Wszędzie jasno tylko przed seicento ciemno bo światła słabiutkie. No i jak się jedzie tak przez las za kimś to przynajmniej widać z prawej i lewej czy jakaś sarna się nie czai. Wyprzedza się w nocy na jednojezdniowych komfortowo bo jak wjeżdżam na lewy to od razu widzę co jest daleko z przodu na lewym.

A no i sama moc jest niezła, jak się kogoś wyprzedza na mijaniach to widać że dużo dalej, szerzej i mocniej świecą. Ale jak mnie wyprzedzała ostatnio CX-5 to ma jeszcze mocniejsze te LED-y (ze spryskiwaczami więc > 1000lm).

Odpowiedz do tematu