Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Hamownia - wyniki, spostrzeżenia, porównania.
Autor Wiadomość
lukaszkalb 
Forumowicz

Auto: lancer sportback 1,8 MIVEC LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-07-2018, 18:10   

Czytając wpisy stwierdzam że czas zmierzyć luzy zaworów, więc czy możecie polecić kogoś z Radomia lub okolicy do tej roboty

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 29-07-2018, 12:15   

http://www.fwmt.put.pozna...07,hamownia.htm

Jedyne konkrety, które znalazłem:
Dokładność pomiarów wg producenta to 1% pełnego zakresu pomiarowego dla wszystkich wielkości mierzonych. Pomiary przeprowadzane sa z próbkowaniem 3 Hz.
Dla zakresu pomiarowego 400kW, jest to około 6KM (jak rozumiem +-6KM). Nie wiem jak działają te hamownie, ale do dokładności doliczyłbym jeszcze to czy urządzenie jest regularnie kalibrowane, oraz warunki samego pomiaru - tu przydałaby się wiedza specjalistyczna.
Z pewnością znaczenie ma też stan przeniesienia napędu, temperatura poszczególnych, istotnych elementów. Jaki jest to wpływ na ostateczny wynik? Tego też wiem.
I pytanie czy ta hamownia jest dobra (tzn. jaka jest jej dokładność na tle konkurencji).

Ja zauważyłem, że jak jeżdżę normalnie - rzadko do odcinki, zakres obrotów 1500-3000 rpm, maksymalnie 140km/h na autostradzie, to samochód osiąga mniejsze V-max. Dopiero jak go porządnie przegonię na Autobahnie (jazda przez kilkadziesiąt minut w zakresie prędkości 160km/h, to osiągam ponad 200km/h na liczniku po płaskim. Oczywiście testy są rzadkie (powiedzmy raz na 3 miesiące, ale jednak). Czy ktoś jest w stanie konkretnie wytłumaczyć to zjawisko?

mkm 
Forumowicz

Auto: Colty
Wysłany: 29-07-2018, 16:32   

RalfPi, to zjawisko potocznie nazywa się "odmulaniem".

Największą różnicę "przed/po" czujesz przez katalizator.
Jak go dobrze przepalisz (czyli "temperaturowo - ciśnieniowo oczyścisz") to auto robi się "żwawsze".
Na krótkich odcinkach zabijasz go "sadzą" i fura się muli :wink: , a jak się muli to i wolniej jedzie :D

lukaszkalb 
Forumowicz

Auto: lancer sportback 1,8 MIVEC LPG
Wysłany: 13-03-2019, 08:15   

chciałbym wstawić pomiary z hamowni przy załadaniu gazu potem po 10tyś i 20 na gazie ale nie chce mi wstawić obrazów pomoże ktoś jak to zrobić?

https://www.fotosik.pl/u/lukaszkalb/album/2518122

i tu są zdjęcia z pomiarów mocy 1 przy zakładaniu gazu przebieg 53tys, potem przy 63,5 i ostatnie przy 74 tys, z tym że po 2 pomiarze wymiana świec i potem jeszcze czyszczenie przepustnicy i może dlatego powrót mocy.
Ostatnio zmieniony przez lukaszkalb 13-03-2019, 13:40, w całości zmieniany 1 raz  

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 13-03-2019, 08:20   

lukaszkalb napisał/a:
chciałbym wstawić pomiary z hamowni przy załadaniu gazu potem po 10tyś i 20 na gazie ale nie chce mi wstawić obrazów pomoże ktoś jak to zrobić?

Wrzuć fotki na hosting typu www.fotosik.pl , https://naforum.zapodaj.net/ ,itd. i dodaj linka do fotki na forum :wink: .

Odpowiedz do tematu