Trzy foteliki dla dzieci z tyłu |
Autor |
Wiadomość |
unicron
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II, 2.0 MIVEC, 2011
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 08-03-2018, 09:10 Trzy foteliki dla dzieci z tyłu
|
|
|
Witam,
chciałem zapytać czy ktoś ma doświadczenie z montażem trzech fotelików dziecięcych z tyłu Outlandera II?
Chodzi mi o foteliki bez isofixa: 2 foteliki gdzie dziecko przypinane jest pasami samochodu + 1 fotelik z 5 punktowymi pasami.
Pozdrawiam,
K. |
|
|
|
 |
barzuc
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Outlander II 2.2 MI
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Lut 2018 Posty: 63 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 08-03-2018, 12:40
|
|
|
Ja mam 2 (foteliki) i to już jest chyba max, może by się dało wcisnąć trzeci ale chyba będzie ciężko przypiąć...
Ogólnie - to stwierdzam, że konstruktorzy tylnej kanapy pod tym względem się nie popisali. Zwykły fotelik bez ISOFIX-u (po prostu wstawiany) ciężko zapiąć bo się przesuwa i nachodzi na gniazdo pasa (no dobra - kanapa wyprofilowana pod dorosłego, to jeszcze do przeżycia)... z kolei fotelik z isofix-em - wpiąć i jednocześnie zostawić możliwość zapięcia pasów (w przypadku obu fotelików dziecko trzymane jest pasami auta) to pomyłka - mocowanie isofix-u w fotelu jest właściwie w jednej linii z gniazdem pasa więc kończy się tym, że trzeba mocno naciągać materiał żeby wszystko "się zeszło". Ale to takie moje osobiste refleksje na ten temat. |
_________________ Teraz: Mitsubishi Outlander II 2.2 DID MIVEC |
|
|
|
 |
unicron
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-03-2018, 14:27
|
|
|
barzuc napisał/a: | Ja mam 2 (foteliki) i to już jest chyba max, może by się dało wcisnąć trzeci ale chyba będzie ciężko przypiąć...
|
A czy mógłbym Cię prosić o fotkę na priv z zamontowanymi fotelikami?
Nie miałem jeszcze okazji przymierzyć trzech fotelików, a muszę w przeciągu niedługiego czasu zakupićsamochód (jako alternatywę mam XC70 - tam przymierzałem i moje trzy foteliki mieszczą się dość dobrze) |
|
|
|
 |
mars79
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 DID
|
Wysłany: 08-03-2018, 14:41
|
|
|
Nie ma takiej opcji żeby tam wstawić trzy foteliki, a już na pewno żeby jeszcze potem swobodnie dzieciaki pasami przypiąć. |
|
|
|
 |
unicron
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-03-2018, 19:42
|
|
|
Dziś byłem oglądać jedną sztukę i przy okazji przymierzyłem w/w foteliki. Wg mnie jest ok, komfort zapinania porównywalny jak w Xsarze Picasso mojej żony czyli dość ciasno ale ergonomia zapinania dzieci jest do zaakceptowania. |
|
|
|
 |
mars79
Nowy Forumowicz
Auto: Outlander II 2.0 DID
|
Wysłany: 08-03-2018, 19:58
|
|
|
Chmmm, może w takim razie kwestia fotelików. Moje jeżdżą w Concordach Transformersach i słabo widzę trzeci. |
|
|
|
 |
unicron
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 08-03-2018, 20:31
|
|
|
Ja mam takie foteliki:
BeSafe izi up x3
Romer King
Romer Kid Plus
pozdr |
|
|
|
 |
qbota
Forumowicz

Auto: OII 2.4 CVT
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Sty 2012 Posty: 140 Skąd: Czerniejewo
|
Wysłany: 09-03-2018, 16:35
|
|
|
ISOFix i trzy foteliki raczej nie wchodzi w grę.
Ja mam permanentnie z tyłu trzy foteliki i żaden nie jest wpięty w isofix. Foteliki nie mają swoich pasów - to są takie dla większych dzieci używających pasów kanapy.
Pasy są cały czas zapięte. Dzieci wchodząc/wychodząc przekładają się (najpierw nogi potem tłów) przez zapięte pasy. Całkiem wprawnie im to idzie.
Przy fotelikach które mamy nie sposób wsadzić ręki i sięgnąć zapięcia bez wyjmowania jednego z fotelików. |
|
|
|
 |
barzuc
Forumowicz
|
Wysłany: 09-03-2018, 16:53
|
|
|
unicron napisał/a: | barzuc napisał/a: | Ja mam 2 (foteliki) i to już jest chyba max, może by się dało wcisnąć trzeci ale chyba będzie ciężko przypiąć...
|
A czy mógłbym Cię prosić o fotkę na priv z zamontowanymi fotelikami?
Nie miałem jeszcze okazji przymierzyć trzech fotelików, a muszę w przeciągu niedługiego czasu zakupićsamochód (jako alternatywę mam XC70 - tam przymierzałem i moje trzy foteliki mieszczą się dość dobrze) |
Widzę, że są konkretniejsze odpowiedzi od mojej - więc zdjęcie z 2 fotelikami podaruję Chyba, że chcesz, to nie ma najmniejszego problemu. |
|
|
|
 |
unicron
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-03-2018, 09:44
|
|
|
Dziękuje wszystkim za cenne sugestie:)
Barzuc, dzięki za propozycje, ale zdjęcia nie będą potrzebne - od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem Outlandera 2 z 2011 roku;)
Pozdrawiam,
K. |
Ostatnio zmieniony przez unicron 14-03-2018, 15:41, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
barzuc
Forumowicz
|
Wysłany: 14-03-2018, 15:27
|
|
|
Gratuluję i niech się dobrze sprawuje |
|
|
|
 |
TomWawa
Nowy Forumowicz
Auto: Vw Sharan
|
Wysłany: 18-03-2019, 12:41
|
|
|
Mam pytanie. Nie chciał bym zakładać nowego postu. Pytanie podobne. Dotyczy fotelika dziecięcego w O2.
Czy da radę bez problemu zamontować standardowy fotelik (nie Isofix) na środku drugiego rzędu i jednocześnie na dwóch pozostałych fotelach zmieszczą się normalnej budowy osoby dorosłe.
P. S. Dopiero przymierzam się do zakupu. |
|
|
|
 |
lexus
Mitsumaniak lexus

Auto: outekII 2,0 DID 2007 intense+
Pomógł: 13 razy Dołączył: 12 Mar 2010 Posty: 1122 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 18-03-2019, 15:27
|
|
|
Da radę ,atak w ogóle może trzeba kupić z dodatkowymi fotelami |
|
 |
TomWawa
Nowy Forumowicz
Auto: Vw Sharan
|
Wysłany: 19-03-2019, 15:45
|
|
|
lexus napisał/a: | Da radę ,atak w ogóle może trzeba kupić z dodatkowymi fotelami |
W planach jest wersja 7 osobowa bo lepiej mieć niż nie mieć, ale te dwa dodatkowe z tyłu to bardziej na krótką trasę niż wakacyjny wyjazd. |
|
|
|
 |
raptor
Forumowicz
Auto: Outlander II 2008 2.2 DiD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Sty 2016 Posty: 82 Skąd: się biorą dzieci ?
|
Wysłany: 19-03-2019, 16:30
|
|
|
TomWawa napisał/a: | lexus napisał/a: | Da radę ,atak w ogóle może trzeba kupić z dodatkowymi fotelami |
W planach jest wersja 7 osobowa bo lepiej mieć niż nie mieć, ale te dwa dodatkowe z tyłu to bardziej na krótką trasę niż wakacyjny wyjazd. |
Ale foteliki normalnie tam zapniesz bo pasy są 3 punktowe |
|
|
|
 |
|