[3.2 DID] Szarpanie po rozgrzaniu |
Autor |
Wiadomość |
Seaharrier76
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero III 3.2 DiD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 03-04-2019, 19:32 [3.2 DID] Szarpanie po rozgrzaniu
|
|
|
Witam wszystkich forumowiczów. Piszę z prośbą o radę, mianowicie mój misiek ( z którym nigdy nie było kłopotów) Pajero III 2000 3.2 DiD long, z automatem, dzisiaj zaniemógł. Rano wyjechałem i po przejechaniu ok 15 km. zaświeciła się kontrolka check engine, przestał "ciągnąć" zaczął się krztusić , szarpać aż zgasł. Myślałem że skończy się na lawecie ale gdy ostygł, kotrolka zgasła zapalił bez problemu i pojechał ale po rozgrzaniu znów to samo. Z niepenością działania zjechałem do warsztat. W pierwszej kolejności sądzilismy że filtr paliwa, wymieniony na nowy, chodził dobrze aż się rozgrzał, i to samo. Z braku testera na MUT II (bo na tym misiek działa) podpieliśmy pin do masy żeby wyświetlić błędy na kontrolkach. Wychodzi na to że pokazuje 11 i 18. (wygląda jakby czujnik pedału gazu i jeszcze jakiś) i własnie pytanie jaki.
Pytanie czy ktoś z doświadczonych forumowiczów może już spotkał się z tym? Co najlepiej zrobić? mechanik sugeruje wymienić te czujniki ale które i jak najlepiej podejść do tematu, żeby misiek nie popsuł sie mocniej,
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
pozdrawiam Arek |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 03-04-2019, 20:39
|
|
|
Do kontroli/podmiany czujniki prędkości obrotowej silnika - są dwa identyczne - siedzą z przodu pompy wtryskowej. |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
Seaharrier76
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-04-2019, 06:20
|
|
|
Georg napisał/a: | Do kontroli/podmiany czujniki prędkości obrotowej silnika - są dwa identyczne - siedzą z przodu pompy wtryskowej. |
Bardzo dziękuję za podpowiedź i za szybką reakcję.
To będziemy pewnie je wymieniać. Pytanie jeszcze czy wymiana polega tylko na wymontowaniu i wmontowaniu nowych, Jeszcze laickie pytanie , czy jest może jakaś specjalna procedura wymieniania?
pozdrawiam serdecznie
Arek |
|
|
|
 |
Georg
Mitsumaniak

Auto: Z trwałym motorem 3.2 DID
Pomógł: 37 razy Dołączył: 18 Sty 2014 Posty: 771 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 04-04-2019, 10:58
|
|
|
Czujniki raczej nie padły oba naraz. Zacząć od wymiany czujnika "main" położonego w osi pionowej. Jak nie pomoże, to zamienić go z czujnikiem "backup" położonego w osi poziomej. Wymiana bez procedur, prosta, intuicyjna. |
_________________ Nie karmić trolli.
 |
|
|
|
 |
dandek88
Forumowicz
Auto: Pajero III
|
Wysłany: 04-04-2019, 11:24
|
|
|
Pomylka w tym temacie nie mam nic do powiedzenia
Jedynie co to ogarnialem u siebie oba te czujniki wiec z tym moge pomoc |
Ostatnio zmieniony przez dandek88 04-04-2019, 13:14, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Seaharrier76
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 04-04-2019, 13:01
|
|
|
Georg napisał/a: | Czujniki raczej nie padły oba naraz. Zacząć od wymiany czujnika "main" położonego w osi pionowej. Jak nie pomoże, to zamienić go z czujnikiem "backup" położonego w osi poziomej. Wymiana bez procedur, prosta, intuicyjna. |
Bardzo dziękuję za podpowiedź. Sprawdzimy, wymienimy. Zobaczymy czy pomoże.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
|