|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 19:58 |
Fajki, cewki |
Autor |
Wiadomość |
stickman
Forumowicz
Auto: O1 2.0 4WD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Kwi 2017 Posty: 143 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 30-05-2019, 22:43
|
|
|
elektryk napisał/a: | Zastanawia mnie też jaki jest charakter zakłóceń, bo nie znalazłem tego w Twoich odpowiedziach. Czy to jest jakiś szum biały zagłuszający wszystko czy może jakieś trzaski "wybuchowe", albo może jakiś jeden rodzaj "pisku", albo zmodulowany dźwięk.
Masz może oscyloskop żeby zobaczyć przebieg napięcia na pompce, może wtedy będzie widać jakieś określony rodzaj zakłóceń, wtedy łatwiej nawet dobierać elementy. Ideałem byłoby zrobić testy analizatorem widma
A może masz pod ręką jakiś gotowy filtr napięcia zasilania dedykowany do radi czy transceiverów, może jakby go wpiąć w zasilanie pompki blisko pompki by pomogło. Większość filtrów to są kondensatory lub filtry LC, powinien przepuszczać prąd w obie strony albo być "symetrycznie" zbudowany. |
To jest dość stały słyszalny "wizg" z sygnałem na kilka S-ów.
Zobaczę czy da się zrobić coś z kondensatorem albo jakimś filtrem kondensator+dławik, a jak nie to poszukam może lokalnie kogoś od elektroniki samochodowej ktora zna się na odkłócaniu, ja niestety nie mam do takiej zabawy przy samochodzie warsztatu. |
|
|
|
 |
Stacho51
Forumowicz
Auto: Outlander I 2003
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 15-01-2020, 23:00
|
|