Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[3.2 DID] Regeneracja pompy ABS
Autor Wiadomość
Piteros85 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero III 3,2 DiD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 16-07-2018, 12:11   [3.2 DID] Regeneracja pompy ABS

macie jakiś zakład do polecenia, który ogarnia regeneracje pompy ABS-u do Pajero III, bo dzwonie po 2 stronach z googla i wszyscy rozkładają ręce. z góry dziękuje za pomoc.

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 17-07-2018, 10:26   Re: Regeneracja pompy ABS

Piteros85 napisał/a:
macie jakiś zakład do polecenia, który ogarnia regeneracje pompy ABS-u do Pajero III, bo dzwonie po 2 stronach z googla i wszyscy rozkładają ręce. z góry dziękuje za pomoc.

Jaki objaw?

Piteros85 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-07-2018, 15:04   

niema ABS-u pali się również kontrolka SC, i od odpalenia co 2 sekundy słychać taki zgrzytanie ( jakby się tan akumulator przy pompie "ładował"). dodatkowo brak łączności ze sterownikiem po podpięciu pod komputer. wszystkie wtyczki są oki, brak jakiś upalonych końcówek. diagnoza mechanika i elektromechanika, uszkodzenie sterownika pompy ABS :-( wysłałem do jednego zakładu, odesłali po tygodniu bez zapłaty (Pan włoży i zobaczy czy działa i się wtedy rozliczymy, jakby nie działało to proszę nie płacić :) zrozumiałem to (nic nie zrobiłem więc nie chce pieniędzy. ))

zbyszekm2 
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Wysłany: 18-07-2018, 11:21   

Piteros85 napisał/a:
niema ABS-u pali się również kontrolka SC, i od odpalenia co 2 sekundy słychać taki zgrzytanie ( jakby się tan akumulator przy pompie "ładował"). dodatkowo brak łączności ze sterownikiem po podpięciu pod komputer. wszystkie wtyczki są oki, brak jakiś upalonych końcówek. diagnoza mechanika i elektromechanika, uszkodzenie sterownika pompy ABS :-( wysłałem do jednego zakładu, odesłali po tygodniu bez zapłaty (Pan włoży i zobaczy czy działa i się wtedy rozliczymy, jakby nie działało to proszę nie płacić :) zrozumiałem to (nic nie zrobiłem więc nie chce pieniędzy. ))

jeśli to model 2000-2002 z czarną kulą przy pompie, to może wystarczy wymienić ta kulę (akumulator ciśnienia)
Sprawdź też wszystkie przekaźniki i bezpieczniki.

Piteros85 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-07-2018, 21:21   

patrzyłem ten akumulator ABS-u zwany czarną gruszką jest dobry, a przekaźniki i bezpieczniki są sprawdzone bo od tego zaczął Pan Mechanik..problem polega na tym, że nikt nie potrafi zregenerować tej pompy albo jest ktoś o kim nie wiem stąd moje pytanie do was. Przejrzałem wszystkie posty w tej grupie i nie znalazłem podobnych objawów u innych posiadaczy Pajero..co mnie martwi. Bo pewnie skończy się na kupnie jakiejś używanej chociaż z tym też jest nie lada problem..

kristofuture 
Nowy Forumowicz
pajero

Auto: mitsubishi pajero 3.2 DID
Wysłany: 04-02-2019, 15:20   Regeneracja pompy hamulcowej

Nadmienię,że jeśli któryś z użytkowników pajero 3.2 DID Long automat 2001 r. miał problem z układem ABS w postaci świecącej się kontrolki ABS i hamulca ręcznego + ciągły dźwięk w kabinie z HBB a następnie brak hamowania to najprawdopodobniej jak w przypadku mojego pajero jest do naprawy wirnik pompy hamulcowej tj.( zużyte szczotki i wytarty komutator) cena ok.100zł. w Bosch-u. Nie doradzam kupna używanej pompy hamulcowej, ponieważ wirnik może też już być na wykończeniu lub problem pojawi się lada moment i do tego cena używki pompy to kwota o.1500zł.
Dołączam też bardzo przydatne dwa linki w tym temacie po ang. filmik i opisówka ze zdjęciami.

https://www.youtube.com/watch?v=vrsXN6hy-JM
https://www2.pajeroclub.com.au/forum/showthread.php?t=46516

Pozdrawiam.

gawel88 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero III
Wysłany: 13-08-2019, 08:55   Re: Regeneracja pompy hamulcowej

kristofuture napisał/a:
Nadmienię,że jeśli któryś z użytkowników pajero 3.2 DID Long automat 2001 r. miał problem z układem ABS w postaci świecącej się kontrolki ABS i hamulca ręcznego + ciągły dźwięk w kabinie z HBB a następnie brak hamowania to najprawdopodobniej jak w przypadku mojego pajero jest do naprawy wirnik pompy hamulcowej tj.( zużyte szczotki i wytarty komutator) cena ok.100zł. w Bosch-u. Nie doradzam kupna używanej pompy hamulcowej, ponieważ wirnik może też już być na wykończeniu lub problem pojawi się lada moment i do tego cena używki pompy to kwota o.1500zł.
Dołączam też bardzo przydatne dwa linki w tym temacie po ang. filmik i opisówka ze zdjęciami.

https://www.youtube.com/watch?v=vrsXN6hy-JM
https://www2.pajeroclub.com.au/forum/showthread.php?t=46516

Pozdrawiam.

Witam, właśnie rozebrałem swoją pompę ABS i stwierdzam uszkodzenie komutatora , kolego napisałeś ze w Boschu części 100zł , gdzie nie dzwonie to nie mają , możesz dać jakiś konkretny namiar gdzie kupiłeś ??? z góry dziękuję za odpowiedź

Odpowiedz do tematu