[MSS 1.6] Układ wydechowy, plecionka, łącznik elastyczny wyd |
Autor |
Wiadomość |
Edek28pl
Nowy Forumowicz
Auto: MSS 03
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-10-2019, 10:55 [MSS 1.6] Układ wydechowy, plecionka, łącznik elastyczny wyd
|
|
|
Witam, w moim miśku muszę wymienić elastyczny łącznik wydechu oraz uszczelkę tłumika końcowego. Byłem w sklepie motoryzacyjnym i dowiedziałem się że łącznik wyszukuje się po wymiarach, a nie po samochodzie. Jakie mogą być wymiary ? Silnik 1,6 (1584cm). Na niektórych stronach pokazuje mi dwa warianty silnika 1,6 4G18 i 4G92, są jakieś różnice pomiędzy nimi ? |
Ostatnio zmieniony przez Bizi78 02-02-2020, 13:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bizi78
Mitsumaniak Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Pomógł: 823 razy Dołączył: 01 Sty 2010 Posty: 21011 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 25-10-2019, 11:35
|
|
|
Edek28pl napisał/a: | w moim miśku muszę wymienić elastyczny łącznik wydechu oraz uszczelkę tłumika końcowego. Byłem w sklepie motoryzacyjnym i dowiedziałem się że łącznik wyszukuje się po wymiarach, a nie po samochodzie. |
A to sam będziesz wymieniał
Tłumikarze przeważnie sami dobierają średnicę i długość.
Edek28pl napisał/a: | Na niektórych stronach pokazuje mi dwa warianty silnika 1,6 4G18 i 4G92 |
W MSS jest silnik 4G18 a 4G92 w carismie. |
_________________ Gość zobacz moją zieloną żabę .
 |
|
|
|
 |
zet-em
Forumowicz Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Space Star 1.3 GLX
Pomógł: 9 razy Dołączył: 12 Sty 2012 Posty: 428 Skąd: Zamość
|
Wysłany: 28-10-2019, 17:22
|
|
|
W moim 1.3 wymiary łącznika elastycznego to 250x50 mm i taki bez problemu znajdziesz. Nie sądzę, że 1.6 ma inną średnicę wydechu.
Pozdrówki, Edek28pl |
_________________ Auta:
FSO Warszawa 223 - 1982
Renault 5 TS - 1987
FSO Polonez 1500 SLE - 1992
Fiat Uno 1.4 Kat - 2006
Mitsubishi Space Star 1.3 GLX - 2011
 |
|
|
|
 |
MSS_FAN
Forumowicz
Auto: MSS 1.6 2001 LPG
|
Wysłany: 02-02-2020, 10:38 [MSS ALL] Łącznik elastyczny wydechu
|
|
|
Hej forumowicze. Nadszedł czas u mnie na wymianę łącznika elastycznego. Początkowo myślałem, że to jakaś dziurka w wydechu po środku auta, ale wczoraj mechanik powiedział, że mam tą siatkę do wymiany. Jak mocno przygazuję tym bardziej rano to właśnie w okolicach tej siateczki się dymi. Mechanik sam mówił, że można dokupić samą siatkę i wymienić za ok 50 zł, ale po tyle to widzę całą to część w internecie. Tylko mam dylemat jaką powinienem kupić. Podają różne wymiary... Czy te wymiary są po rozciągnięciu jej czy w normalnym stanie - nie wiem do końca. Na allegro są też 3 wersje jednak przy każdym jest napisane 1.9 DID. I nie jestem pewien czy do mojego 4G18 1.6 benzyna nie musi być inny?
Na stronach z możliwością doboru po wybraniu odpowiedniego pojazdu też jest kilka różnych łączników - niektóre sporo krótsze, a niektóre w normalnym rozmiarze około 20cm. Nie chce mi się wierzyć, że obydwa pasują. Czy to ma taką zdolność rozciągania?
Jeszcze nie szukałem jak się to wymienia, ale czy wystarczy odkręcić te kawałki obok wysmarować tą specjalną pastą zamienić część i przykręcić czy bez spawania sięnie obejdzie?
Foto jak u mnie wygląda
 |
|
|
|
 |
Bizi78

|
Wysłany: 02-02-2020, 11:52
|
|
|
W moim łącznik został wspawany, wymiarów niestety nie pamiętam. |
 |
|
|
|
 |
MSS_FAN
Forumowicz
|
Wysłany: 02-02-2020, 16:26
|
|
|
Bizi78 napisał/a: | W moim łącznik został wspawany, wymiarów niestety nie pamiętam. |
Sprawa troszkę się zmieniła. To o głośniejszym działaniu ktoś mi powiedział i że prawdopodobnie to przez tą dziurkę/tłumik drgań. Mechanik powiedział, że mam tylko tą siatkę popsutą i ona nie wpływa na głośniejsze chodzenie. To jak to w końcu jest z tą konkretną częścią?
Dzisiaj zmieniłem świece na NGK, któreś dedykowane do mojego space'a. Wyżej na cewkach i aparatach zapłonowych tych plastikowych rurek było troszkęoleju, ale ogólnie nie było mocno nalane oleju w cylindrach. Odłączyłem ujemnąklemę. Trochę przeczyściłem i zmieniłem świece. Podłączyłem klemę. Odpaliłem autko. Od razu fajnie odpaliło i poczułem, że auto coś dziwnie cicho chodzi. Wcześniej komputer pokazywał błędy: sonda lambda, coś tam z mieszanką paliwa i wypadanie zapłonu na czwartym cylindrze. Samochód pokazywał zużycie paliwa ok. 11,1-11,9l . Teraz praca silnika jest bardziej równomierna. Wydaje mi się, że obroty na luzie sąciut wyższe i stabilniejsze. Rura wydechowa drga w bardziej jednostajnym rytmie niż wcześniej.
Przy pierwszym uruchomieniu nie było zapalonego check engine. Dopiero pojawił się przy kolejnym. Z 3 razy zgasiłem i uruchomiłem silnik i wtedy były małe problemy. Kontrolki typu ABS, ciśnienie oleju itd. trochę dłużej były przy uruchamianiu i obroty były bardzo niskie dopiero po chwili wchodził na normalne. Poźniej już było ok.
Więc u mnie chyba powodem głośniejszego działania były po prostu dawno nie wymieniane świece (co najmniej 60000km), bo poprzedni właściciel nie miał odpowiedniego klucza. Dalej nie wiadomo kiedy Niemiec wymieniał.
Jeszcze pasowałoby sprawdzićprzewody. |
|
|
|
 |
Bizi78

|
Wysłany: 02-02-2020, 16:39
|
|
|
Jeśli masz olej w gniazdach to warto jak najszybciej wymienić uszczelniacze gniazd świec.
Co do odłączenia klemy to skasowałeś po prostu błędy.
Łącznik też bym wymienił bo może diagnosta się czepiać. |
 |
|
|
|
 |
MSS_FAN
Forumowicz
|
Wysłany: 02-02-2020, 16:44
|
|
|
Przegląd mam dopiero w listopadzie. Ok, skasowałem błędy, ale z jakiegoś powodu autko zauważalnie ciszej teraz chodzi. Więc jeżeli teraz byłoby wypadanie zapłonu to by nadal głośniej chodził prawda? Czy dopiero po przejechaniu iluś kilometrów może się to pojawić? |
|
|
|
 |
tommo1982
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space Star 1.3 MPI
|
Wysłany: 05-02-2020, 17:57
|
|
|
Wygląda to jak u mnie w 1.3. Nie lepiej Ci kupić sobie ten kawałek rury wydechowej a nie bawić się w spawanie skorodowanej stali? Bosala kosztuje 250zł i masz spokój. |
|
|
|
 |
|