[CSx Ogólne] Fabryczny pilot przestał działać |
Autor |
Wiadomość |
alex1944
Nowy Forumowicz alex1944
Auto: Mitsubishi Lancer CSW Sport
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 30-12-2017, 22:49 [CSx Ogólne] Fabryczny pilot przestał działać
|
|
|
Szanowni forumowicze
to mój pierwszy post na tym forum i na początku chciałem się serdecznie przywitać
Do tej pory mój CS nie sprawiał większych niespodzianek, ale nadszedł czas, kiedy muszę zwrócić się o pomoc. Mam problem z centralnym zamkiem. Po wymianie kostki stacyjki przestał mi działać pilot. Czerwona dioda świeci przy kliknięciu w oba z guzików, ale nic się nie dzieje- ani nie otwiera ani zamyka. Próbowałem go kodować, nic to nie dało. Udałem się do fachmana od kluczyków, też próbował kodować, ale również bez skutku. Powiedział mi tylko, że bateria jest ok i że pilot wysyła sygnał.
Manualnie z kluczyka oczywiście wszystko jest ok i otwierają się wszystkie drzwi.
Na moje oko problem tkwi w centralce. Nie uczestniczyłem we wspomnianej wymianie stacyjki i nie mam pojęcia, czy coś odkręcono, odpięto jakąś masę, czy coś innego. Nie grzebałem tam sam, gdyż słabo się czuję w kontakcie z elektroniką. Macie jakieś pomysły? A może jest ktoś z okolic Olsztyna, kto zechciałby mi pomóc w tej kwestii. Będę niezmiernie wdzięczny
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Hornet
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Pomógł: 19 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 889 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 31-12-2017, 09:38
|
|
|
Musisz wrócić do fachmanów i niech szukają. Jak sam dasz radę, to zajrzyj do stacyjki i sprawdź czy nie masz jakiś luźnych wtyczek. Razem z kostką stacyjki jest jakaś druga, mniejsza wtyczka, może to to. ( https://www.google.pl/img...iact=mrc&uact=8 ) Aby tam zajrzeć wystarczy odkręcić śruby od dolnej pokrywy kolumny ( jeżeli dobrze pamiętam są trzy ). |
|
|
|
 |
Sal
Forumowicz
Auto: Lancer 2.0 Sport Kombi
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Maj 2016 Posty: 61 Skąd: Inowrocław
|
Wysłany: 09-01-2018, 10:25
|
|
|
Wymiana kostki to 10 min pracy, więc szybko można to sprawdzić |
|
|
|
 |
alex1944
Nowy Forumowicz alex1944
|
Wysłany: 21-01-2018, 22:25
|
|
|
Zaglądałem pod pokrywę kolumny i nie widziałem tam żadnych luźnych wtyczek. Wspomniana przez kolegę wyżej jest elegancko wpięta i trzyma się jak należy.
Bezpiecznik również sprawdzałem.
Macie może jakieś inne pomysły? |
|
|
|
 |
willliam
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.6 Sedan 2010
|
Wysłany: 18-10-2019, 12:25
|
|
|
Z dnia na dzień przestał mi działać pilot, bez zmian po wymianie baterii.
Co mogę na własną rękę mogę zrobić w tej sytuacji? Co się w ogóle mogło stać. |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-10-2019, 15:35
|
|
|
willliam napisał/a: | Co się w ogóle mogło stać. | Pewnie padła elektronika. Można spróbować naprawić, ale nie wróżę mu nawet po naprawie długiego zycia. |
|
|
|
 |
sum2001
Nowy Forumowicz
Auto: lancer 2,0 135KM
|
Wysłany: 06-11-2019, 18:30
|
|
|
witam
Miałem podobny przypadek auto paliło normalnie,ale centralny zamek padł.Wina to czujnik położenia kluczyka |
|
|
|
 |
alex1944
Nowy Forumowicz alex1944
|
Wysłany: 29-12-2019, 00:34
|
|
|
sum2001 napisał/a: | witam
Miałem podobny przypadek auto paliło normalnie,ale centralny zamek padł.Wina to czujnik położenia kluczyka |
Ja też rozwiązałem swój problem. Winny był czujnik przy stacyjce. Niestety nie pamiętam dokładnie który- pewnie właśnie ten co kolega wspomniał. |
|
|
|
 |
B0RYS
Forumowicz
Auto: CS0 4G63
|
Wysłany: 09-06-2020, 07:22
|
|
|
Mam podobny problem. Bateria wymieniona, ale kluczyk jakby stracił zasięg. W środku auta zamyka/otwiera, na zewnątrz jedynie gdy zbliżę go nad szybą do deski rozdzielczej. |
|
|
|
 |
|