Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Lancer z CVT?
Autor Wiadomość
ewe92 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Lancer
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-01-2020, 12:30   Lancer z CVT?

Witajcie! Chciałabym kupić lancera- konkretnie tego https://www.otomoto.pl/of...a-ID6CH3MP.html Mam obawy jednak co do tej skrzyni CVT.. nie jeździłam do tej pory automatem a ten podobno jest wyjątkowy :mrgreen: Jak Wy oceniacie takie skrzynie? Nie jestem jakimś rajdowcem i pokonuje raczej małe dystanse :wink: [color=violet][color=444444][/color][/color]

tyku 
Mitsumaniak

Auto: MITSUBISHI LANCER
Wysłany: 18-01-2020, 13:03   

ewe92 napisał/a:
pokonuje raczej małe dystanse :wink:

Nie wiem, czy wiesz, że ten samochód na krótkich dystansach potrafi spalić dużo benzyny tj. ~10 - 12 L/100Km (zobacz moje spalanie (manual): https://www.motostat.pl/m.../stats/id/46299 ). :roll:
Wersja Invite początkowa, bez kilku dodatków (halogeny, końcówka rury wydechowej). :(
Jeżeli automat działa jak należy, to standardowe oględziny powinny wystarczyć. :wink:
Silnik nie przystosowany do gazu ( czyli nie wzmocniony).

ewe92 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 18-01-2020, 13:28   

Tylko jak sprawdzić czy działa jak należy :shock: :mrgreen: Liczę się z dużym spalaniem..bardziej boję się, że przy takim trybie jazdy i przy tej skrzyni to ja skrócę jej żywotność :doubt: :biggrin: Dziękuję za odpowiedź :wink:

Mazin89 
Forumowicz

Auto: Lancer Ralliart
Wysłany: 18-01-2020, 16:41   

ewe92 napisał/a:
bardziej boję się, że przy takim trybie jazdy i przy tej skrzyni to ja skrócę jej żywotność

Jeżeli jeździsz raczej spokojnie, nie wciskasz co chwila pedału gazu w opór, to dlaczego miało by to skrócić żywotność skrzyni? Pamiętaj tylko, że w automatach ważna jest regularna wymiana oleju i filtra, a wiadomo, że to dodatkowy koszt.

tyku napisał/a:
Nie wiem, czy wiesz, że ten samochód na krótkich dystansach potrafi spalić dużo benzyny tj. ~10 - 12 L/100Km

Wg "internetów" przy spokojnej jeździe, skrzynia CVT zmniejsza zużycie paliwa. Ciekawi mnie czy to prawda, czy tylko chwyt marketingowy.

https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=107187

Haiku 
Forumowicz

Auto: ASX 1.6 + Lancer Intense 2.0
Wysłany: 18-01-2020, 17:01   

Mazin89 napisał/a:
Wg "internetów" przy spokojnej jeździe, skrzynia CVT zmniejsza zużycie paliwa. Ciekawi mnie czy to prawda, czy tylko chwyt marketingowy.

Tak to prawda. Lancer 2.0 150KM ze skrzynią CVT przy spokojnej jeździe zamyka się w 7 litrach / 100

RalfPi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
Wysłany: 18-01-2020, 18:34   

Jak to auto ma 100kkm nakręcone to trzeba naprawdę źle jeździć te krótkie odcinki, żeby coś się zepsuło. Myślę, ze taka skrzynia powinna spokojnie 300kkm wytrzymać.

Co do spalania - jest niestety tylko kilka wpisów:
https://www.spritmonitor....g=2&powerunit=2

HUGIO 
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
Wysłany: 18-01-2020, 21:02   

Tak zauważyłem, że po stronie pasażera chyba maska trochę bardziej odstaje od zderzaka, albo uszczelka jakoś się zawinęła, dodatkowo reflektor jest mniej "spiaskowany" i szpara pomiędzy zderzakiem, a reflektorem na oko jest za duża - zawsze to powód do negocjacji ceny w przypadku: samochód bezwypadkowy :roll:

ewe92 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 19-01-2020, 21:13   

Nie wiem..może tak panikuję, bo nie miałam do czynienia z automatem :oops: samochód faktycznie był serwisowany w aso i tam powiedzieli mi, że taki przebieg wcale nie gwarantuje, że już się coś nie dzieje z tą skrzynią. Olej olejem ale sposób jazdy chyba też ma znaczenie :D a jak coś pójdzie to koszty podobno są ogromne a i mechanicy nieszczególnie w temacie :| chyba powinnam zrezygnować z kupna bo nie będę w stanie stwierdzić tego czy coś jest nie tak podczas jazdy :cry: Dziękuję Wam za odzew :wink:

Odpowiedz do tematu