Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.6] Ustawienie świateł mijania
Autor Wiadomość
RomanK61 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1,6 117KM z 2015r. Diamant
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-01-2020, 20:01   [1.6] Ustawienie świateł mijania

Przeglądałem forum i nie znalazłem nurtującego mnie problemu ze światłami mijania.Jadąc w nocy mam wrażenie że te światła świecą zbyt krótko/blisko/.to są normalne oryginalne lampy nie xenony.Na przeglądzie gwarancyjnym zgłosiłem to,ponoć minimalnie poprawili,ale dla mnie to była żadna poprawa.Czy wam też się tak wydaje że światła mijania świecą szeroko na boki ale chyba zbyt blisko.Do ok 40km/h jest ok ale już np. 55 to już brak komfortu widoczności.Jeżeli są dobrze ustawione to czy podniesienie troszkę do góry nie spowoduje oślepiania.Proszę o wypowiedzenie się w tym temacie.

camel88 
Forumowicz

Auto: ASX 1.8 DiD
Wysłany: 28-01-2020, 21:11   

jak masz zwykłe lampy to sprawdź jeszcze pokrętło ręcznej regulacji góra dół, podczas ustawiania świateł powinno być na zero, do jazdy bez obciążenia też, u mnie światła też świecą bardzo szeroko na boki tylko tyle że ja mam xenony

RomanK61 
Mitsumaniak

Wysłany: 28-01-2020, 21:26   

To jest oczywiste pokrętło w kabinie na 0.Gdyby dało się pokrętłem podnieść snop światła to nie byłoby tematu.Niestety można tylko obniżać, czy ten typ tak ma?mam VW i światła mijania świecą dalej dając więcej bezpieczeństwa w trakcie jazdy.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 29-01-2020, 00:29   

RomanK61 napisał/a:
Niestety można tylko obniżać

A niby jak ma być ? 0 to jest ustawienie do jazdy bez obciążenia, jak już wcześniej napisał kol.camel88. Jak masz obciążone auto, pasażerami i/lub bagażem, to siada ci tył, i światła zaczynają świecić w górę, oślepiając jadących z przeciwka. Wtedy możesz je sobie obniżyć.

RomanK61 napisał/a:
Na przeglądzie gwarancyjnym zgłosiłem to,ponoć minimalnie poprawili,ale dla mnie to była żadna poprawa

Zdziwiłbym się, gdyby w ASO (zakładam, że tam robiłeś przegląd gwarancyjny) mieli przyrząd do sprawdzania ustawienia reflektorów.
Najprostsze rozwiązanie - podjedź na jakąś SKP (stację kontroli pojazdów) i poproś o sprawdzenie w pionie i w poziomie oraz ustawienie reflektorów. 5 minut roboty dla diagnosty, a ile zapłacisz ? 20 zł ?

RomanK61 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-01-2020, 00:43   

Tak zrobię ale pytanie było czy ktoś też ma wrażenie że te światła świecą zbyt krótko.A światła sprawdzałem na ASO i były dobrze ustawione, pojechałem do przeglądu gwarancyjnego to poprawili niby ale sedno sprawy pozostaje że te światła za krótko świecą. A system poziomowania wiem do czego służy .niech ktoś się wypowie czy mam rację z tymi światłami czy też wasze miśki na zwykłych lampach dobrze świecą.
.

[ Dodano: 29-01-2020, 12:18 ]
Pojechałem do SKP i okazało się że światła ustawione za nisko.Tak że jak powiedzą w ASO że sprawdzali ustawienie to jednak trzeba jechać na jakąś stację diagnostyczną i to potwierdzić. To tyle na temat świateł i rzetelności ASO.

adek 
Forumowicz
adek

Auto: ASX
Wysłany: 29-01-2020, 13:00   

Dobrze, że się wyjaśniło. Swoją drogą dodam, że zawsze po zmianie żarówek najlepiej sobie to skorygować albo w SKP (koszt około 10zł-20zł) albo samemu robiąc krok po kroku z poradnikiem (poziomowanie świateł, samodzielne ustawianie świateł - zabawa przy kloszu lampy).
Kiedyś na próbę zrobiłem tym drugim sposobem i miałem odchył około 1mm ale teraz też latam do uczciwego SKP.

RomanK61 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-01-2020, 13:06   

Tak tylko że u mnie nie było żadnej wymiany żarówek,co roku na przeglądzie gwarancyjnym mówili że sprawdzają ustawienie świateł.,niby zawsze było ok.a wg.mnie świeciły za nisko aż w końcu pojechałem do dobrej stacji SKP i okazało się ,sam to widziałem że ustawione były za nisko.A co do wymiany żarówek to oczywista obowiązkowe ustawienie nie na oko.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 29-01-2020, 15:50   

RomanK61 napisał/a:
co roku na przeglądzie gwarancyjnym mówili że sprawdzają ustawienie świateł.,niby zawsze było ok

Nie widziałem jeszcze ASO, w którym by mieli urządzenie do kontroli świateł.

Nie mówię, że w ogóle takich ASO nie ma, tyle tylko, że jest to po prostu zbędny wydatek - od 2000 zł w górę w wersji warsztatowej, lub od 3000 zł w górę w wersji SKP. Ale takie po 15-18 tyś zł też są ;)
Intercars
https://intercars.com.pl/pl/asortyment/Urzadzenie-do-ustawienia-swiatel,-wersja-warsztatowa,WW1357/
Allegro
https://allegro.pl/listing?string=PRZYRZ%C4%84D%20DO%20USTAWIANIA%20%C5%9AWIATE%C5%81&bmatch=baseline-cl-dict43-aut-1-3-1127

Prościej w razie potrzeby podjechać na SKP.

RomanK61 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-01-2020, 15:52   

Oczywiście,zapłaciłem 10zł i wszyscy zadowoleni.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 29-01-2020, 16:38   

apg2312 napisał/a:
Nie widziałem jeszcze ASO, w którym by mieli urządzenie do kontroli świateł.

Nie no bez jaj, raczej muszą mieć, a jak nie to może na ścianie mają wymalowane linie i tak ustawiają :wink: .

Odpowiedz do tematu