Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak jeździcie
Autor Wiadomość
dannyboy 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Outlander III
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 27-01-2020, 11:08   Jak jeździcie

Cześć,

Jestem bardzo nowym użytkownikiem tego wspaniałego auta. Przesiałem sięz KIA CEED z 2011 roku, więc różnica jest bardzo odczuwalna w każdym aspekcie.

Wiem, że auto swoje pali bo taki gabaryt "musi swoje" palić. Na razie jestem na poziomie 10,1 po mieście. W trasie (jeździłem różnie bo sprawdzałem auto), ale miałem 10,4.

Napiszcie mi proszę jak to u Was wyglądało? Na co zwrócić uwagę przy jeździe autem? Jak wygląda EKOnomia u was?

W moim aucie mam 4WD, które posiada kilka trybów, nie można ich wyłączyć.
Mam nadzieję dowiedziećsięczegoś interesującego z tego tematu :)

Np. średnie (realne przypadki) spalania w trasie (bo w mieście różnie, wiadomo)
Moje auto: Outlander III Instyle, 4WD, 2019, Benzyna 2.0. 150KM.

Dzięki z góry za odpowiedzi!

spirosun 
Forumowicz

Auto: Outlander III
Wysłany: 27-01-2020, 11:24   

Nie jest to duzy gabaryt bo waży 1.5 tony wiec jak przecietne auto typu mondeo itp. U mnie spalanie 10 w miescie bez korkow, w korkach 12, trasa 8.5-10 w zaleznosci ile osob na pokładzie, awd ustawione na eco czyli naped jest przekazywany szczątkowo.

dannyboy 
Forumowicz

Wysłany: 27-01-2020, 12:41   

Dzięki wielkie! Sprawdzę sobie dzisiaj. Czy te tryby się zmieniają samoczynnie czy jest tak, że jak sobie ustawie EKO to mi się nagle nie zmieni na AUTO? Pytam bo nie mam jak tego sprawdzić teraz :)

spirosun 
Forumowicz

Auto: Outlander III
Wysłany: 27-01-2020, 13:15   

Jak sobie ustawisz tak bedzie na wieki, nie wiem jak jest w najnowszym modelu ale u mnie jest ECO, AUTO i LOCK.

Jest jeszcze tryb ECO na konsoli centralnej ale on zamula auto wiec nie polecam.

dannyboy 
Forumowicz

Wysłany: 27-01-2020, 13:46   

Mam tak samo.

Stalowy 
Nowy Forumowicz

Auto: -
Wysłany: 27-01-2020, 20:18   

Podstawowa zasada niskiego spalania - nie hamować ;)

A na poważnie, to jadąc w trasie w miarę spokojnie udaje mi się zejść do 8L/100km. Bardziej dynamicznie koło 9.5
W mieście nie ma zmiłuj i poniżej 9.5 nie chce zejść, w korku nawet i 13.
Autostrada - jadąc do 140km/h można się utrzymać poniżej 12, przy większych prędkościach to już lepiej zawczasu rozglądać się za stacją benzynową...

4WD (tryb Eco), CVT, 150km, 2.0 benzyna,

rajan 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2 DiD
Wysłany: 28-01-2020, 10:19   

spirosun napisał/a:
Jak sobie ustawisz tak bedzie na wieki, nie wiem jak jest w najnowszym modelu ale u mnie jest ECO, AUTO i LOCK.

Pamiętaj, żeby LOCK używać tylko w luźnym terenie - nie na asfalcie!

spirosun napisał/a:
Jest jeszcze tryb ECO na konsoli centralnej ale on zamula auto wiec nie polecam.

U mnie (diesel) tryb ECO przy miejskiej spokojnej jeździe faktycznie ogranicza zużycie paliwa. Samochód przy delikatnym traktowaniu gazu jest lekko zamulony, ale da się przyzwyczaić, no i po mocniejszym wciśnięciu wigor mu powraca :)
Jak jeździłem Eclipse Cross (1.5 turbo benzyna) to na ECO nie dało się jeździć, było to wręcz niebezpieczne.

dannyboy 
Forumowicz

Wysłany: 28-01-2020, 12:26   

Uśmiałem się:) Dzięki!
Tak, o LOCK wiem, przestudiowałem już trochęinstrukcji. Dziś mi się trochęlepiej jeździło autem. Chyba zaczynam sięgo coraz bardziej uczyć i mniej szarżować po mieście.

Oczywiście lubiędepnąć i nie patrzę na to ile spali (taka natura). Nie jestem teżjakimśpsycholem EKO za wszelką cenę. Dziś po mieście udało mi się zejść do 9,5, ale to średnia z całej dotychczasowej jazdy.

Tak sięzastanawiam, czy jest sens od czasu do czasu sobie resetować spalanie na wyświetlaczu żeby sprawdzićile się przejechało/spaliło?

Tak pytam, uczę sięcały czas samochódów ;)

rajan 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2 DiD
Wysłany: 28-01-2020, 14:57   

dannyboy napisał/a:
Oczywiście lubiędepnąć i nie patrzę na to ile spali (taka natura). Nie jestem teżjakimśpsycholem EKO za wszelką cenę.

Jak nie patrzysz ile pali, to wyłącz ECO,4WD na AUTO i do przodu :) Nie ma co się stresować ;)

dannyboy napisał/a:

Tak sięzastanawiam, czy jest sens od czasu do czasu sobie resetować spalanie na wyświetlaczu żeby sprawdzićile się przejechało/spaliło?

Resetuje to przebieg, bo ten z wyświetlacza resetuje się sam niestety. Ja mam zboczenie, że lubię patrzeć ile samochód spalił, chociaż na nic to nie wpływa :) Średnia z wyświetlacza nie zgrywa się ze średnią z "dystrybutora", ale in plus - samochód pokazuje więcej niż w rzeczywistości wychodzi spalanie. Sprawdzałem to kilkukrotnie.

dannyboy 
Forumowicz

Wysłany: 28-01-2020, 18:17   

rajan. A zdradziłbyś tu lub na PW jak to obliczasz? Chętnie sięzapoznam i wykonam ćwiczenie :)

kotakot 
Forumowicz

Auto: był Lancer '07, jest 03 '19
Wysłany: 28-01-2020, 18:18   

U mnie na razie w miescie: 13 w korku(rano) 8.5 bez korka ( wieczorem) na trasie ok 8.0. Na razie.mam niecale 2000 km wiec jazda raczej spokojna ale bez mulenia. Jezdze w trybie Eco, silnik 2.0 manual 2wd.

artisan 
Forumowicz

Auto: był Lancer SB jest O III CVT
Wysłany: 28-01-2020, 23:51   

U mnie w mieście regularnie 9,5 nigdy nie przekroczyłem 10 l nawet zimą. W trasie to zalezy ale zazwyczaj nie udaje mi sie zejść poniżej 8 a zazwyczaj jest więcej (to mój pierwszy samochód który pali prawie tyle samo w mieście co w trasie). Autostrada to już wir w baku więc staram się jechać nie więcej niż 130 - 140. Potwierdzam, że komputer podaje większe spalanie niż liczone przy dystrybutorze. Silnik 2,0 CVT Pb.

Blog o małej Mitsu Bisi.
http://orzeszekzgabonu.blogspot.com/

jacekk 
Forumowicz

Auto: Outlander III 2.2D AT
Wysłany: 29-01-2020, 10:08   

dannyboy napisał/a:
rajan. A zdradziłbyś tu lub na PW jak to obliczasz? Chętnie sięzapoznam i wykonam ćwiczenie :)

Do obliczania rzeczywistego spalania można na przykład skorzystać z motostats

W Oulanderze są dwie średnie. Automatyczna się zeruje po 4 godzinach postoju. Natomiast druga średnia może być skasowana ręcznie, ale trudno się do niej dostać (na postoju z zaciągniętym ręcznym) a przy pierwszej okazji i tak się przełączy na automatyczną.

dannyboy 
Forumowicz

Wysłany: 29-01-2020, 11:37   

Dzięki wielkie!

[ Dodano: 29-01-2020, 11:39 ]
spirosun napisał/a:

Hej. A powiedz mi, czy to normalne, że gdy włączam sobie tryb 4WD ECO to po ponownym uruchomieniu silnika przełącza mi się na AUTO?

Można to jakoś ustawićtak żeby było cały czas na 4WD ECO?

Marcino 
Mitsumaniak
Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Wysłany: 31-01-2020, 09:50   

dannyboy napisał/a:

Obiczenie jest proste Ilość paliwa / liczba przejechanych km * 100 i masz wynik w L/100km
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r :)

"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów :)
Czyli w tym przypadku 6a13 8) " by tomchuck

Odpowiedz do tematu