Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.6] Sworzeń wahacza i łożysko amortyzatora przód
Autor Wiadomość
MSS_FAN 
Forumowicz

Auto: MSS 1.6 2001 LPG
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-02-2020, 11:26   [MSS 1.6] Sworzeń wahacza i łożysko amortyzatora przód

Przy kręceniu kierownicą do oporu lewo-prawo słychać charakterystyczne walnięcie z prawej strony. Mój mechanik powiedział, że mam do wymiany sworzeń wahacza i łożysko amortyzatora, prawy przód.
Wyszukałem zatem te produkty na allegro tylko widzę różne wersje niby wszystkie przeznaczone do mojego samochodu, ale jednak troszkęsię różnią...
Zamówić obojętnie, który czy muszę coś sprawdzić w moim samochodzie? Ocenię to bez demontażu tych części?

tom.f 
Forumowicz

Auto: Space STAR 1.6 2003 R.
Wysłany: 02-02-2020, 11:46   

Najlepiej bedzie jak sprawdzisz.Bedzie widac .Sam jestem po wymianie.Idzie to samemu ogarnac.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 02-02-2020, 11:58   

W 2001 roczniku swożeń powinien być bez nakrętki, najlepiej skręć koło maksymalnie i zobacz jaki siedzi.
Ja zastosowałem marki sidem.
Co do łożyska górnego mocowania to szukaj na allegro oryginału, bo zamienniki są kiepskiej jakości.

FTOrek 
Forumowicz

Auto: COLT CJ5A
Wysłany: 02-02-2020, 16:16   

Witam.Potwierdzam.Firma Sidem to wymiary sworznia takie jak trzeba.Inne nie trzeba wprasowywać-włożysz paluszkami.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 02-02-2020, 22:08   

Tak jak pisze Bizi78, Space Star z 2001 r. ma sworzeń bez nakrętki, czyli ten z drugiego zdjęcia. W swoim montowałem sworznie marek rts, ABE i Meyle. Każdy pasował bez problemu, a Meyle ma dodatkowo w komplecie zawleczkę typu seger.

MSS_FAN 
Forumowicz

Wysłany: 04-02-2020, 17:30   

U mnie wygląda to tak, więc jednak mam nakrętki :cry:

lewy:

Jak wygląda wymiana? Muszę odkręcić koło, nakrętki i wybić to np. młotkiem, wcisnąć nowe, zakręcić tak mocno na ile dam radę i przykręcić koło?

edit: Pany, dopiero teraz sobie uświadomiłem, że przecież ja sfotografowałem tą gumkę stabilizatora. Rzuciła mi się pierwsze co w oczy, bo wychodzi z otworu i na nią się napaliłem, a to nie jest to co trzeba zamienić :finga:
Ale przy okazji czy możliwe, że przez tą krzywą gumkę mi ściąga samochód na jedną stronę? Proszę o ewentualna sugerowaną naprawę - wyjęcie i włożenie tej czy kupno nowej i montaż? (Jeżeli obejdzie siębez specjalistycznych narzędzi typu prasa.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 04-02-2020, 18:51   

Zgadza się, zrobiłeś zdjęcia łącznika stabilizatora, ale na drugim zdjęciu widzę, że zwrotnica ma nacięcie, więc masz sworznie wahaczy bez nakrętek. Przez zużytą gumkę łącznika stabilizatora auto nie będzie ściągało. Wymiana tego to przecięcie pomiędzy wahaczem a drążkiem, podłożenie czegoś pod sworzeń wahacza, opuszczenie auta na tyle by móc zakręcić nakrętkę na górze i dokręcenie jej aby wystawało ok. 2 cm gwintu, choć to też zależy od producenta części.

MSS_FAN 
Forumowicz

Wysłany: 04-02-2020, 19:12   

Dzięki, jutro jeszcze podpatrzę ten sworzeń. A jak wygląda wymiana tej gumki stabilizatora?

Ghostman
[Usunięty]

Wysłany: 04-02-2020, 20:18   

Samej gumki się nie wymienia. Łącznik stabilizatora jest tak na prawdę śrubą z 4 gumami.
Wygląda tak

Ja wymieniłem na lewarku. Oznaczyłem sobie ile stary był dokręcony i tyle samo dokręciłem nowy. Użyłem klucza 22 to zrobienia dźwigni, bez tego odległość między wahaczem, a stabilizatorem jest za duża. Co więcej - ściąganie stabilizatora gwintem z łącznika powoduje uszkodzenie gum widocznych na zdjęciach. Tylko końcówkę kręcenia się w ten sposób robi, reszta musi iść w miarę luźno. Należy zwrócić uwagę na obrócenie gum. Wewnętrzne gumy są zakute z jednej strony podkładką i tą podkładką trzeba ułożyć w kierunku tulejki na środku.

tommo1982 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Space Star 1.3 MPI
Wysłany: 05-02-2020, 17:49   

Czy czasem sworznie wahaczy w Space są niewymienne?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 05-02-2020, 19:26   

Jeśli masz wahacze już wymienione na zamienniki to swożnie mogą być niewymienne.

MSS_FAN 
Forumowicz

Wysłany: 09-02-2020, 10:50   

Ok, zrobiłem dodatkowe zdjęcia. Dodatkowo kilku elementów obok, które też tak moim zdaniem wychodzą ze swoich miejsc + lekkie pęknięcie na obudowie amorka. Proszę, żeby jeszcze ktoś lepiej znający sięwypowiedział się czy widać tutaj coś co trzeba zrobić przy aucie i które części ewentualnie zakupić już na 100%.

Janq 
Forumowicz

Auto: Primera P11GT
Wysłany: 09-02-2020, 11:15   

Łączniki i sworznie do wymiany na bank. Końcówka drążka - może wystarczy wymiana samej gumki, a jak nie to cała końcówka. Osłona amora - do samej góry ją i spróbuj na razie trytką ściągnąć.

_

MSS_FAN 
Forumowicz

Wysłany: 09-02-2020, 13:24   

Czyli tylko dwie rzeczy mam kupić? Wymienia się parami czy tylko na jedno koło zakupić?

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Wysłany: 09-02-2020, 13:56   

Tak jak napisał kolega powyżej końcówkę drążka lub obu.

Co do wymiany to trzeba wizualnie ocenić.
Po wymianie końcówek to podstawa sprawdzić geometrię.

Odpowiedz do tematu