Detailing, mycie, czyszczenie |
Autor |
Wiadomość |
mkm
Forumowicz
Auto: Colty
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-02-2020, 22:21
|
|
|
Ja jestem na bieżąco z tymi kanałami z którymi na bieżąco jest ten kanał z którym Ty jesteś na bieżąco |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

Auto: Lancer CX3A '09 1.8 143KM+LPG
|
Wysłany: 08-02-2020, 10:03
|
|
|
mkm,
Gdy przeczytałem to za pierwszym razem
 |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 08-02-2020, 16:00
|
|
|
Bo nic innego nie wymyśliłem
Wszystko w sieci co oglądasz związanego z AD to jest naśladownictwo - mniej lub bardziej udane, ale naśladownictwo
Pamiętaj, że rozmawiamy tu o podstawowej czynności jaką jest mycie.
Możesz zmieniać szmaty, płyny, woski, ale sama czynność pozostaje od wieków taka sama. |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

|
Wysłany: 08-02-2020, 20:31
|
|
|
mkm napisał/a: | Pamiętaj, że rozmawiamy tu o podstawowej czynności jaką jest mycie.
Możesz zmieniać szmaty, płyny, woski, ale sama czynność pozostaje od wieków taka sama. |
Niby tak, ale dzięki YT (jeszcze na innych zagranicznych kanałach) dowiedziałem się, że o myciu na 2 wiadra z separatorami brudu, u mnie w domu zawsze myło się jednym wiadrem i zwykłą gąbką, a jak była kropka smoły, albo czegoś innego, to się tarło, aż zeszło |
_________________ Moje przygody z Lancerem sportbackiem: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=102303 |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 08-02-2020, 22:51
|
|
|
HUGIO napisał/a: | dowiedziałem się, że o myciu na 2 wiadra z separatorami brudu |
a wiesz, że to jeden wielki pic na wodę fotomontaż?
Zamiast utrzymywać czystą "wodę" w jednym wiadrze lepiej ją po prostu wymieniać
Tak samo jak "zakaz" mycia gąbką a tymczasem dobra gąbka mniej rysuje jak jakaś marketowa rękawica
Dawno, dawno temu jak lałeś wodę z węża, lub nosiłeś w wiadrze to separator zdałby egzamin, ale dzisiaj?
Są o wiele skuteczniejsze metody mycia "na jedno wiadro", ale ponieważ "mycie na dwa wiadra świadczy o profesjonalizmie" więc też mam zawsze drugie wiadro
Już chyba widzę w jakim kierunku pójdzie fotorelacja na Forum |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
|
Wysłany: 09-02-2020, 09:43
|
|
|
Kiedyś też myłem auto na dwa wiadra. Auto było rodziców. Jedno wiadro na umycie drugie na spłukiwanie |
_________________ Gdy obowiązek wezwie mnie,
Tam wszędzie, gdzie się pali,
Ty mi, o Panie, siłę daj,
Bym życie ludzkie ocalił.
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

|
Wysłany: 09-02-2020, 13:28
|
|
|
mkm napisał/a: | dobra gąbka |
Kto kiedyś słyszał o dobrej gąbce do mycia auta, ja miałem ucięty jakiś większy kawałek chyba gąbki tapicerskiej i jazda
Bzyk_R1 napisał/a: | Jedno wiadro na umycie drugie na spłukiwanie |
Też tak robiłem |
_________________ Moje przygody z Lancerem sportbackiem: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=102303 |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 09-02-2020, 15:29
|
|
|
Bzyk_R1 napisał/a: | Jedno wiadro na umycie drugie na spłukiwanie |
To i tak grubo - bo była woda w wiadrze.
Pamiętam, że sąsiad oblatywał Malucha na sucho pieluchą - bez względu na stan zabrudzenia
HUGIO napisał/a: | Kto kiedyś słyszał o dobrej gąbce do mycia auta |
i tu Cię zaskoczę - gąbek akurat nie brakowało.
Nawet nazywały się "do samochodu" i o dziwo różniły się od tych "do kąpieli" (były nawet lepsze, bo dużó bardziej miękkie )
Były do kupienia na każdym CPN-ie w kilku rozmiarach i nie były drogie.
Teraz gąbki są wyśmiewane, bo tylko "rękawica", a zerknij sobie na gąbki choćby Optimum.
Wypas - tylko cena zabija
Optimum Big Red
Podobnie było z Irchą - był duży wybór naturalnych - nie tak jak teraz syntetycznych - w różnych formatach.
Słabo było z chemią - jedynie Pewex lub rodzina na zachodzie...
Nasz krajowy przemysł robił "wosk" o nazwie "pasta nabłyszczająca", który niczym się nie różnił od pasty do butów, pasty do podłogi i do wszystkiego innego (inne były tylko papierowe "naklejki").
Szampon też był jeden - "nabłyszczający" - ten dla odmiany nie za wiele różnił się od płynu do naczyń "Ludwik"...
Czasy były fatalne.
Jedyne co miło wspominam, to brak kontroli zużycia wody, ponieważ nie było wodomierzy
Można było bezkarnie lać wodę godzinami.
[ Dodano: 17-02-2020, 22:35 ]
Normalnie niewyróbka - ileż to Mitsubishi w naszym pięknym województwie, a ile na Forum...
Żart oczywiście - wiem, że zmobilizować Was do czegokolwiek jest ciężko (i luz ) ale odbiór auta Venom86 zrobimy na spocie
Venom86, dziękuję za zaufanie.
Twój Lancer dostanie pełny "stage milion", pakiet "vip premium exlusive", a same zabiegi będą "oosom" i "emmejzing"
Termin oddania auta - spotu będzie w osobnym temacie. |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
|
Wysłany: 18-02-2020, 08:14
|
|
|
jakbym czytał co mówi ta nasza modelka zza ocenau Żoana... |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
AidsD
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6 MPI Comfort
|
Wysłany: 18-02-2020, 09:17
|
|
|
Marcino napisał/a: | jakbym czytał co mówi ta nasza modelka zza ocenau Żoana... |
jes of kors |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
|
|
|
|
 |
Brodzins
Mitsumaniak

Auto: Outlander 2016 2.0 Pb CVT
|
Wysłany: 26-02-2020, 13:48
|
|
|
To ja dorzucę swoje ulubione skoro off top nie jest potępiony.
Tenk ju from de mountajn - z góry dziękuję
after birds - no i po ptakach. |
|
 |
HUGIO
Forumowicz

|
Wysłany: 08-03-2020, 17:45
|
|
|
Gdzieś był temat odnośnie kosmetyków chyba w dziale Lancera, ale nie mogę znaleźć, to zapytam tutaj .
Jakie polecacie zabezpieczenie felg na lato? Do tej pory stosowałem ten sam wosk, co do auta (Soft99 Extreme Gloss "Kiwami"), jednak nie trzymał się zbyt długo... Może warto kupić jakiś dedykowany do felg, albo ceramikę? Nigdy nie testowałem takich typowych zabezpieczeń do felg, więc nie wiem, czy warto wydawać dodatkową kasę na tego typu produkty, zwłaszcza gdy stosuje się je raz na rok (w sensie jeśli nie wytrzymają całego sezonu, to mija to się z celem według mnie) . |
|
|
|
 |
mkm
Forumowicz
|
Wysłany: 08-03-2020, 18:48
|
|
|
Ja od zawsze Finish Kare 1000P Hihg-Temp i to próbki, żeby nie zanieczyścić całego opakowania, bo niestety jak kół nie ściągasz to zawsze jakiś piasek sie zawieruszy. |
|
|
|
 |
HUGIO
Forumowicz

|
Wysłany: 08-03-2020, 20:03
|
|
|
mkm,
Próbki, w sensie ta wersja 59ml? Bo nie mogę znaleźć nic mniejszego w google.
No właśnie nie będę ściągał kół już w lecie i chciałbym coś, co sobie przed sezonem zaaplikuje na felgi i wytrzyma do zimy (plus co mycie dam QD na to). Coś czytałem o tych ceramikach, ale to najlepiej wymagałoby jakieś polerowanie przed aplikacją, a ja nie mam polerki (chociaż planuję jakąś wreszcie kupić). |
|
|
|
 |
|